Νόμοι παγιοποίησης και εμβάθυνσης της φτώχειας

του Λεωνίδα Βατικιώτη

Η αποκάλυψη των δυσμενών αλλαγών που φέρνει στη φορολογία και την ασφάλιση ο νέος νόμος (νεοφιλελεύθερης έμπνευσης καθώς μειώνει σημαντικά την κρατική χρηματοδότηση που πλέον περιορίζεται μόνο στην εθνική σύνταξη) ο οποίος ήδη ψηφίστηκε στις επιτρο-πές της Βουλής και θα κατατεθεί στην ολομέλεια με στόχο να ψηφιστεί μέχρις τις 10 Μαΐου 2016, είναι αναγκαία προκειμένου να αποκαλυφθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην προωθούμενη φτωχοποίηση της κοινωνίας κι επίσης να φανούν τα ψέματα που επικαλείται η κυβέρνηση για να εξωραΐσει τις διατάξεις του. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος κλείνοντας τη συνεδρίαση της σχετικής κοινοβουλευτικής επιτροπής τόνισε ότι «κερδισμένοι από το νομοσχέδιο είναι οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι με μπλοκ παροχής υπηρεσιών, οι ντελιβεράδες, όσοι έχουν ελαστικές μορφές εργασίας και το 90% των ασφαλισμένων». Πρόκειται για πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας καθώς η νεολαία της εργασιακής περιπλάνησης με το νόμο Κατρούγκαλου δεν πρόκειται να λάβει ποτέ πλήρη σύνταξη, μιας και πλέον προϋπόθεση για τη χορήγησή της είναι τα 20 έτη εργασίας (από 15) και οι 6.000 μέρες ασφάλισης (από 4.500). Με την ανεργία να πλήττει σταθερά πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού και την ανασφάλιστη εργασία να κάνει θραύση ειδικά σε επαγγέλματα όπως οι «ντελιβεράδες», εξ αιτίας της απροθυμίας ακόμη και της σημερινής κυβέρνησης να στελεχώσει τα σώματα επιθεωρητών εργασίας με το απαραίτητο προσωπικό, η πλήρης σύνταξη μετατρέπεται σε άπιαστο όνειρο. Η κατάργηση δε των κατώτατων ορίων στις συντάξεις σημαίνει πως θα έχουμε στο εξής ακόμη και συντάξεις 200 ευρώ! Άρα, άνεργοι, ντελιβεράδες κι ο κόσμος της εργασιακής περιπλάνησης είναι οι κατ’ εξοχήν χαμένοι!

Ο Γ. Κατρούγκαλος ψεύδεται επίσης όταν εμφανίζει ως ευνοημένους όσους εργάζονται με....
μπλοκ παροχής υπηρεσιών. Εξ αυτών θα φτωχοποιηθούν ακόμη κι όσοι αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ, οι οποίοι πράγματι πλήττονται λιγότερο από τις προωθούμενες ρυθμίσεις. Αρκεί μια ματιά στα χρήματα που θα τους μένουν στην τσέπη μετά την επιδρομή του κράτους: Αν στο 27% των εισφορών για σύνταξη και ασφάλιση υγείας, προστεθεί ο φόρος 22% και τυχόν κρατήσεις για εφ’ άπαξ, επικουρική, προκαταβολή φόρου και ΕΝΦΙΑ, θα του μείνουν γύρω στα 200 ευρώ!

Η προβολή των αντιλαϊκών πτυχών του νέου νόμου, είναι επίσης εξαιρετικά ενοχλητική για την κυβέρνηση, αν δούμε την προσπάθεια που καταβάλει ο φιλοκυβερνητικός και φιλομνημονιακός Τύπος να κλείσει τη σχετική συζήτηση πριν καν ανοίξει, πριν καν ψηφιστούν στη Βουλή τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Αρκεί μια διαγώνια ματιά στις στήλες της Αυγής που έχει μετατραπεί σε όργανο εκλαΐκευσης των πιο αντεργατικών πολιτικών.

Η ανάδειξη των επιβλαβών αλλαγών έχει ωστόσο ένα μειονέκτημα: Άρρητα έστω, θεωρεί δίκαιες έως και καλώς γινομένες όσα αλλαγές ήδη έχουν επιβληθεί στη φορολογία και το ασφαλιστικό, ως απόρροια των προηγούμενων μνημονίων, κι ο νέος νόμος τις εμπεδώνει.

Για παράδειγμα το πρόβλημα με τις συντάξεις δεν είναι μόνο ότι ο νέος νόμος του Κατρούγκαλου θα μειώσει τις συντάξεις κατά 30% όσων συνταξιοδοτηθούν μετά τη δημοσίευση του, λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης (στο 40,7% για 40 χρόνια ασφάλισης) και του υπολογισμού της στο εξής επί ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου. Ούτε είναι μόνο το γεγονός ότι οι εισφορές των αγροτών θα οδηγηθούν – σαλαμωτά – (από το 7% σήμερα) στο 20% επί του φορολογητέου εισοδήματός τους μέχρι το 2022, παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι το ταμείο τους θα έμενε αυτόνομο ενώ οι εγγεγραμμένοι στο Ταμείο Αγροτών θα μπορούσαν να επιλέξουν μειωμένη εισφορά (16%) έναντι μειωμένης μελλοντικής σύνταξης.

Το πρόβλημα είναι ότι όλες οι νέες αλλαγές «χτίζονται» επί όσων αλλαγών προηγήθηκαν, από το 2010 και μετά, για να φτάσει για παράδειγμα το ποσοστό αναπλήρωσης στα 40 έτη ασφάλισης από 70% που ήταν στο νόμο του Ρέππα στο 60% στο νόμο του Λοβέρδου και τώρα στο 40,7%. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ωστόσο επέβαλαν μειώσεις και το 2015. Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε οι κύριες συντάξεις επιβαρύνθηκαν με αυξημένη εισφορά ασθένειας από 4% σε 6% στις κύριες και 6% στις επικουρικές, όταν δεν υπήρχε καν σχετική παρακράτηση έως τότε. Το αποτέλεσμα ήταν ακόμη κι οι μικροσυνταξιούχοι να χάσουν γύρω στα 50 ευρώ τον μήνα.

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ όχι μόνο εμβαθύνουν αλλά και παγιώνουν τις αλλαγές των προηγούμενων κυβερνήσεων, αποτελώντας άξιο συνεχιστή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ…

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Πριν


Νόμοι παγιοποίησης και εμβάθυνσης της φτώχειας Νόμοι παγιοποίησης και εμβάθυνσης της φτώχειας Reviewed by Διαχειριστής on Παρασκευή, Μαΐου 06, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.