Η Πατρίδα ως AJAX

του Θανάση Καρτερού

Από το χτεσινό μάθημα πατριδογνωσίας Σαμαρά προς υπουργούς: Ασφαλώς ο καθένας διατηρεί τις ιδέες του, αλλά αυτή τη στιγμή υπέρτατη ιδεολογία είναι η σωτηρία της πατρίδας. Για τον κάθε Έλληνα αυτή πρέπει να είναι σήμερα η υπέρτατη ιδεολογία: η σωτηρία του τόπου. Μας ενώνει το συμφέρον της χώρας και οι προκλήσεις του μέλλοντος, που μαζί θα αντιμετωπίσουμε, όπως μας ενώνει και η κοινή ευθύνη απέναντι στον τόπο. Και όλα αυτά εκφράζονται, αποτυπώνονται στη σύνθεση αυτής της νέας κυβέρνησης.

Τι απίστευτες μπούρδες με αξιώσεις εθνικού φρονηματισμού! Ασφαλώς, ασφαλώς, κύριε πρωθυπουργέ. Η πατρίδα και πάλι η πατρίδα και συνεχώς επικαλείσαι την πατρίδα -αλλά όχι ως ανθρώπους, εθνικό έδαφος, ρίζες, ψυχή, παράδοση, Ιστορία, αγώνες για την ελευθερία, όλα πατρίδα μας κι αυτά κι εκείνα, και κάτι που 'χουμε μες στην ψυχή. Αυτά είναι για τους αφελείς, Εσύ επικαλείσαι την πατρίδα ως το δραστικό καθαριστικό, Κάτι σαν το Ajax με μπλε και....
πράσινους κόκκους, που καθαρίζει βαθιά όλους τους λεκέδες -τη φτώχεια, την ανεργία, την εξερεύνηση των σκουπιδιών, την κοινωνική καταστροφή, την απελπισία και την απόγνωση.

Έτσι, όταν εσύ και οι συνιστώσες της νέας εθνικοφροσύνης κάνετε ή ετοιμάζεστε να κάνετε κάποια καινούργια λαδιά, κατεβάζετε από το ράφι την πατρίδα -η καθαριότητα ως μισή αρχοντιά των μνημονίων. Απολύσεις και πατρίδα, Δένδιας και πατρίδα, εργασιακή δουλεία και πατρίδα, ρατσισμός και πατρίδα, Μέρκελ και πατρίδα, φασισμός και πατρίδα. Δεν υπάρχει ασχήμια της πολιτικής σας που να μην πάει πακέτο με την έρμη την πατρίδα. Κι έτσι λάβαμε κι εμείς το δικό μας μάθημα πατριδογνωσίας: Κάθε φορά που μιλάτε για την πατρίδα και τη σωτηρία της να ετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα σε βάρος μας -και σε βάρος της πατρίδας μας.

Σε ένα όμως μπορούμε να συμφωνήσουμε μαζί σου, κύριε Σαμαρά. Ότι η νέα κυβέρνηση εκφράζει και αποτυπώνει στη σύνθεσή της την πατρίδα για την οποία ρητορεύεις σε κάθε ευκαιρία. Ο ορθόδοξος δημοκρατισμός του Άδωνη, η κοινωνική ευαισθησία του Κυριάκου, η δεοντολογική ακεραιότητα του Σίμου, η ακραία ανιδιοτέλεια του Βενιζέλου και η δική σου προσήλωση σε αρχές βεβαιούν του λόγου το ασφαλές. Και το αναγνωρίζουμε, ορίστε: Αυτή είναι η πατρίδα σας. Μόνο που δεν είναι η δική μας πατρίδα...

από την "Αυγή"

Η Πατρίδα ως AJAX Η Πατρίδα ως AJAX Reviewed by Διαχειριστής on Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2013 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.