Οι ΗΠΑ έδιωξαν τους Κούρδους από την Μάνμπιτζ: Οι ΗΠΑ ικανοποίησαν και πάλι τις απαιτήσεις της Άγκυρας


Γράφει ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Διαλύθηκαν και οι τελευταίες ψευδαισθήσεις κάποιων που θεωρούσαν ότι οι Αμερικανοί ήταν έτοιμοι να έρθουν σε ρήξη με την Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν και να υπσοτηρίξουν τους αγώνες των Κούρδων για ίδρυση δικού τους κράτους.

Οι τελευταίοι μαχητές της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας εγκατέλειψαν την χθες Κυριακή την πόλη Μάνμπιτζ στη βόρεια Συρία. Αυτό ήταν απαίτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι Αμερικανοί τελικώς υποχώρσαν και έδωσαν στην Άγκυρα ακριβώς ότι ζητούσε.
Η Τουρκία δεν ήθελε το YPG στη Συρία κοντά στα σύνορά της και ακριβώς αυτό πέτυχε. Η YPG είναι το συριακό [αρακλάδι του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο πραγματοποιεί από το 1984 αντάρτικο σε τουρκικό έδαφος. 
Για την Ουάσινγκτον οι YPG είναι σημαντικός σύμμαχος στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους αλλά και αυτοί ξέρουν ότι είναι άμεσα συνδεδεμένο με το PKK
«Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μάνμπιτζ ανακοινώνει πως η τελευταία ομάδα στρατιωτικών συμβούλων (των YPG) ολοκλήρωσε την αποχώρησή της στις 15 Ιουλίου 2018 αφού ολοκλήρωσαν την αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης και ετοιμασίας των δυνάμεών μας…», αναφέρεται σε ανακοινωθέν της πολιτοφυλακής που ελέγχει την πόλη.
Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μάνμπιτζ είναι σύμμαχος των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στη βόρεια Συρία. Έχει πει κατ’ επανάληψη πως δεν υπάρχουν μαχητές των YPG στη Μάνμπιτζ, μόνο ορισμένοι στρατιωτικοί σύμβουλοι των YPG αλλά αυτό είναι πάντα ένα παιχνίδι με τις λέξεις.
Τον περασμένο μήνα η Τουρκία και οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία για τη Μάνμπιτζ. Βάσει της συμφωνίας, οι YPG θα αποσυρθούν από τη Μάνμπιτζ και δυνάμεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ θα αναλάβουν από κοινού τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας γύρω από την πόλη.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα περιπολούν στην πόλη μαζί με τις αμερικανικές.
Οι Αμερικανοί εδώ και χρόνια σχεδίαζαν την ίδρυση εξνός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους με την προοπτική να μπορούν έτσι να απειλούν και την Τουρκία ώστε να την ελέγχουν όποτε θεωρεί ότι μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί.
Όμως οι Τούρκοι έχοντας μεγάλη γεωπολιτική εμπειρία από τους αιώνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, «προείδαν» τι ήθελαν να πετύχουν οι ΗΠΑ και έδρασαν άμεσα, ακαριαία και αποφασιστικά.
Αποδείχτηκε επίσης, όπως και στην υπόθεση των F-35 ότι ξέρουν να χρησιμοποιούν άριστα το «χαρτί» των Στενών και να αναγκάζουν τους Αμερικανούς να υποκύπτουν στην όποια απαίτησή τους.
Πηγή: pronews, μέσω http://teleytaiaexodos.blogspot.com/
Οι ΗΠΑ έδιωξαν τους Κούρδους από την Μάνμπιτζ: Οι ΗΠΑ ικανοποίησαν και πάλι τις απαιτήσεις της Άγκυρας Οι ΗΠΑ έδιωξαν τους Κούρδους από την Μάνμπιτζ: Οι ΗΠΑ ικανοποίησαν και πάλι τις απαιτήσεις της Άγκυρας Reviewed by Unknown on Πέμπτη, Ιουλίου 19, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.