Πώς οι ΗΠΑ -και όχι μόνο- μεθοδεύουν την «άνοιξη» του Χονγκ Κονγκ

Πώς οι ΗΠΑ -και όχι μόνο- μεθοδεύουν την "άνοιξη" του Χονγκ Κονγκ

Οι ισχυρισμοί ότι τα συμφέροντα της Δύσης βρίσκονται πίσω από τις αναταραχές στο Χονγκ Κονγκ, προκειμένου να αποσταθεροποιηθεί η Κίνα, χαρακτηρίζονται από τα Δυτικά ΜΜΕ ως "ψευδείς ειδήσεις" και "παραπληροφόρηση" και αντιμετωπίζονται με λογοκρισία από πλατφόρμες όπως το Facebook και το Twitter.

Ωστόσο, μια ματιά στους οργανισμούς που συνδέονται ευθέως καθοδηγώντας και υποστηρίζοντας τις αναταραχές, αποκαλύπτει αναμφίβολα ότι αυτές πηγάζουν από την Ουάσιγκτον και όχι από το ίδιο το Χονγκ Κονγκ. Προκειμένου να συγκαλύψουν το γεγονός, τα Δυτικά μέσα παρουσιάζουν το κίνημα ως "χωρίς ηγέτες". Οι συντονισμένες όμως διαμαρτυρίες έχουν και αρχηγούς και οργανισμούς που κατευθύνουν στο μεγαλύτερο μέρος τους τις αποφάσεις του κινήματος και προσφέρουν την επιχειρησιακή στήριξη που χρειάζεται για να διατηρηθεί η αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ.


Ποιοi ηγούνται των ταραχών στο Χονγκ Κονγκ

Παρά τους επαναλαμβανόμενους και μη ρεαλιστικούς ισχυρισμούς ότι οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ είναι "χωρίς ηγέτες", είναι σαφές ότι καθοδηγούνται από έναν συνδυασμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υποστηρικτικών φορέων που φέρονται ως μη-κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και οργανισμών που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.

Ακόμα και στη Δυτική ειδησεογραφία πολλές φορές ομολογείται εν μέρει αυτό το γεγονός.


Το κόμμα Hong Kong Indigenous

Άρθρο στο Quartz με τίτλο "Ο ηγέτης του κινήματος χωρίς ηγέτες του Χονγκ Κονγκ είναι ένας φυλακισμένος φοιτητής φιλοσοφίας", τον Ιούλιο 2019, αναφέρει:
"...υπάρχει ένα πρόσωπο στο όποιο πολλοί διαδηλωτές στρέφονται για έμπνευση και καθοδήγηση, παρόλο που ο ίδιος δεν έχει φυσική παρουσία στις διαδηλώσεις: ο φυλακισμένος ακτιβιστής Edward Leung."
Επίσης:
"Κατά τις τελευταίες δύο ή τρεις εβδομάδες, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν πλακάτ με το πρόσωπο του Leung. Επίσης, το κεντρικό σλόγκαν του Leung στις εκλογές του 2016 "Ανακτήστε το Χονγκ Κονγκ! Η επανάσταση της εποχής μας!" αντηχεί με δύναμη και αποτελεί το εγερτήριο σάλπισμα στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας." 

Ο Edward Leung και το κόμμα Hong Kong Indigenous (Αυτόχθονες του Χονγκ Κονγκ)
Ο Edward Leung είναι η ηγετική φυσιογνωμία του κόμματος Hong Kong Indigenous (Αυτόχθονες του Χονγκ Κονγκ) το οποίο δεν διαθέτει καμία έδρα σε κανένα εκλεγμένο νομοθετικό σώμα του Χονγκ Κονγκ.

Το 2016, σε άρθρο στην South China Morning Post, ο Edward Leung και το μέλος του Hong Kong Indigenous, Ray Wong, προσπάθησαν να εξηγήσουν για ποιον λόγο εντοπίστηκαν σε κρυφή συνάντηση με αξιωματούχους του προξενείου των ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ, καθώς κάποιοι ισχυρίζονταν ότι πίσω από τις διαδηλώσεις για τη δημοκρατία του 2014 ενεργούσαν ξένες δυνάμεις.

Τώρα, ο Leung ενθαρρύνει τους διαδηλωτές από το κελί του, καθώς και μέλη του κόμματός του, να συνεχίσουν να σπέρνουν αναταραχές στο Χονγκ Κονγκ.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Hong Kong Free Press -που και το ίδιο είναι μια πλατφόρμα που υποστηρίζεται από το εξωτερικό και ομολογουμένως συνεργάζεται με οργανισμούς που χρηματοδοτούνται από ΗΠΑ και Μ. Βρετανία, όπως το PEN Hong Kong - παραδέχεται σε άρθρο του με τίτλο: "ο φυλακισμένος ακτιβιστής Edward Leung προτρέπει τους διαδηλωτές να προσπαθήσουν να πείσουν όσους διαφωνούν". ότι ο Leung στέλνει επιστολές στους διαδηλωτές, οι οποίοι περιφέρουν το πορτραίτο του στους δρόμους και χρησιμοποιούν το σύνθημά του από τις διαδηλώσεις του 2014. Εντωμεταξύ, ο Ray Wong έχει φύγει από τη χώρα και έχει πάρει άσυλο στη Γερμανία, όπως αναφέρει η South China Morning Post.

Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα Hong Kong Indigenous υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συνεργάτες τους. Καθώς δεν διαθέτει εκλεγμένους εκπροσώπους στην κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, σε καμία περίπτωση δεν εκπροσωπεί τη θέληση του λαού του Χονγκ Κονγκ, αντιθέτως εκπροσωπεί τις φιλοδοξίες της Ουάσιγκτον να διατηρήσει το Χονγκ Κονγκ ως κατώφλι και μοχλό πίεσης ενάντια στην Κίνα.

Το κόμμα Demosisto

Με μία μόνο έδρα στα εκλεγμένα νομοθετικά σώματα του Χονγκ Κονγκ, το Demosisto παίζει επίσης ενεργό ρόλο στην ηγεσία και καθοδήγηση των πρόσφατων ταραχών. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Joshua Wong, ηγείται ανοιχτά του κινήματος.

Ο Joshua Wong, γενικός γραμματέας του Demosisto
Ο Joshua Wong ήταν επίσης κυρίαρχη φυσιογνωμία στην "επανάσταση της ομπρέλας" του 2014 και είχε προσκληθεί στην Ουάσιγκτον από το Freedom House, παράρτημα του Εθνικού Ταμείου για τη Δημοκρατία (National Endowment for Democracy - NED), προκειμένου να του απονεμηθεί βραβείο για τον ηγετικό του ρόλο στις τότε αναταραχές.




Στο σάιτ του Freedom House, υμνούν τον Wong:
"Ο Wong συγκέντρωσε πάνω από 200.000 ειρηνικούς διαδηλωτές το 2014, στην "Επανάσταση της Ομπρέλας". Για την προσπάθειά του αναγνωρίστηκε από αξιόλογα διεθνή μέσα, όπως το Fortune, το Time Magazine, το Foreign Policy, και τους The Times του Λονδίνου. Έχει συλληφθεί αρκετές φορές από τις Κινέζικες αρχές, κάτι που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και περαιτέρω διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ."
Ο Wong τώρα βρίσκεται στην κεντρική σκηνή των διαδηλώσεων και το όνομά του εμφανίζεται συχνά σε άρθρα, όπως στους Times, ως αυτός που ορίζει την ατζέντα, τον σκοπό και τον ρυθμό των διαδηλώσεων. Τη στιγμή που πλατφόρμες όπως το Google, το Twitter και το Facebook διαγράφουν λογαριασμούς που εκθέτουν τον ρόλο της Δύσης στην υποστήριξη των ταραχών του Χονγκ Κονγκ, σε δημοσίευμα των Strait Times φαίνεται ότι αυτοί οι τεχνολογικοί κολοσσοί με έδρα τις ΗΠΑ, παρέχουν στήριξη σε αντιπολιτευόμενες ομάδες και πρόσωπα όπως ο Wong, ακριβώς όπως αποδείχθηκε ότι έκαναν και το 2011 στη λεγόμενη "Αραβική Άνοιξη".

O Nathan Law, μέλος του κόμματος Demosisto
Επίσης, και ο Nathan Law, μέλος κι αυτός του κόμματος Demosisto, εμπλέκεται στις πρόσφατες κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ και "φιλοξενείται" συχνά σε επιφανή Δυτικά ΜΜΕ. Σε άρθρο του στον Guardian, με τίτλο "Το νομοσχέδιο για την έκδοση μπορεί να έσβησε, αλλά εμείς, στο Χονγκ Κονγκ δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε", δηλώνει ότι σκοπεύει να συνεχίσει να ηγείται των κινητοποιήσεων. Και αυτός επίσης, έχει προσκληθεί στην Ουάσιγκτον.

Μόλις τον Μάιο του 2019, ο Nathan Law ήταν προσκεκλημένος του NED, ως ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα "Νέες απειλές για την Κοινωνία των Πολιτών και η νομιμότητα στο Χονγκ Κονγκ". Στην ομιλία του διαμαρτυρόταν για το Πεκίνο και ειδικά για τον νόμο για την έκδοση κρατουμένων, που υποτίθεται είναι η αιτία των κινητοποιήσεων. Με τον εν λόγω νόμο να έχει αποσυρθεί και τις κινητοποιήσεις να συνεχίζονται, είναι φανερό ότι ο σκοπός είναι η πολιτική αποσταθεροποίηση της Κίνας -σκοπός μάλλον της Ουάσιγκτον και όχι των πολιτών της χώρας.

Το Hong Kong Free Press, σε άλλο άρθρο του, επίσης παραδέχεται την ανάμιξη μελών του Demosisto στις διαδηλώσεις, αναφέροντας ότι "το φιλο-δημοκρατικό κόμμα Demosisto ανακοίνωσε ότι δύο μέλη του, ο Calvin Chu και ο William Liu συνελήφθησαν την Κυριακή με κατηγορίες για παράνομη συγκέντρωση".

Με τον Wong και τον Law να πηγαινοέρχονται στην Ουάσιγκτον για να συλλέγουν βραβεία, ή να διατυμπανίζουν την πρόθεσή τους να υπηρετήσουν τα συμφέροντά της, με τους Αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες να τους παρέχουν υποστήριξη, με τα Δυτικά ΜΜΕ να προβάλλουν τον ηγετικό ρόλο του Nathan Law στις κινητοποιήσεις, φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχουν άτομα -και μάλιστα άτομα γνωστά για τους δεσμούς τους με τα ξένα συμφέροντα- που ηγούνται του υποτιθέμενου "χωρίς ηγέτες" κινήματος.


Ο Martin Lee

Άλλη ηγετική φιγούρα των διαδηλώσεων -και του 2014, αλλά και των τωρινών- είναι ο Martin Lee, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος.

O Martin Lee, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος
Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει 7 από τις 70 έδρες του Νομοθετικού Συμβουλίου και 37 από τις 458 έδρες του Περιφερειακού Συμβουλίου. Όπως και άλλα "φιλο-δημοκρατικά" κόμματα, έχει όλο και λιγότερη δημοτικότητα και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει την πλειοψηφία του λαού του Χονγκ Κονγκ.




Ο Martin Lee ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον μερικούς μήνες πριν την κινητοποίηση του 2014, για να ζητήσει βοήθεια από το NED για τις επερχόμενες κινητοποιήσεις. (Παρακάτω, το βίντεο από τη συνάντηση.)





Μαζί με τον Joshua Wong, το 2015 στην Ουάσιγκτον, παρέλαβε "τιμητική διάκριση" από τη θυγατρική του NED, το Freedom House, για τον ρόλο του στις κινητοποιήσεις του 2014 - παρότι προηγουμένως το NED διέψευδε ότι τον υποστήριξε και ότι ο Lee είχε συμμετοχή σε αυτές τις κινητοποιήσεις.

Επίσης, ήταν μαζί, στο ίδιο πάνελ, με τον Nathan Law, στην πρόσφατη εκδήλωση του NED, τον Μάιο του 2019.

Το Nikkei Asian Review, σε άρθρο με τίτλο "Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι πυροδοτούν τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ", αναφέρει:

"Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, συναντήθηκε με τον φιλο-δημοκρατικό ηγέτη Martin Lee στα μέσα Μαΐου και από τότε σε κάποιες διαδηλώσεις κυματίζει η Αμερικανική σημαία. Το Πεκίνο ανησυχεί ότι η Ουάσιγκτον υποδαυλίζει τις φλόγες των κινητοποιήσεων στο Χονγκ Κονγκ."
Μαζί με τον Martin Lee βρέθηκε στην Ουάσιγκτον νωρίτερα φέτος και ο Lee Cheuk Yan -"ηγέτης των εργατικών", ο οποίος πρόσφατα ηττήθηκε στις εκλογές του Χονγκ Κονγκ το 2018. Μια μη δημοφιλής προσωπικότητα, που ηγείται ενός μη δημοφιλούς κόμματος και, μολαταύτα, παρουσιάζεται από την Ουάσιγκτον και τα Δυτικά μέσα ως "αντιπρόσωπος" του Χονγκ Κονγκ.

Ποιος υποστηρίζει τις αναταραχές στο Χονγκ Κονγκ


Παρότι το NED επανειλημμένα έχει αρνηθεί ότι χρηματοδοτεί απευθείας διάφορα πρόσωπα που ηγούνται των κινητοποιήσεων στο Χονγκ Κονγκ, έχει αποδειχθεί ότι τόσο το ίδιο όσο και οι διάφορες θυγατρικές του χρηματοδοτούν οργανισμούς στους οποίους αυτά τα πρόσωπα εργάζονται.

Στο επίσημο σάιτ του, το NED δίνει εσκεμμένα μια ασαφή εικόνα για τις δραστηριότητές του στο Χονγκ Κονγκ, προκειμένου να συγκαλύψει το εύρος της ανάμιξής του στην εσωτερική πολιτική κατάσταση της Κίνας.

Το γεγονός ότι κυριολεκτικά όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί που εμπλέκονται με τις κινητοποιήσεις έχουν ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον, ειδικά για να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις που υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ και την υπονόμευση της εθνικής κυριαρχίας της Κίνας, ή συνεργάστηκαν με ακόλουθους του προξενείου των ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ, αναδεικνύει τη φύση των χρηματοδοτούμενων ξένες δυνάμεις κινητοποιήσεων.

Το ίδιο το NED διοικείται από φιλοπόλεμους Αμερικανούς συμβούλους και συμβούλους που είναι υπέρ της πολιτικής αλλαγής καθεστώτων. Για παράδειγμα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Elliot Abrams, δηλώνεται ότι είναι "σε άδεια" τη στιγμή που επιχειρεί να οργανώσει την ανατροπή της κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Αντίθετα σε ό,τι δηλώνει το όνομά του, το "Εθνικό Ταμείο για τη Δημοκρατία" καλύπτει την ατζέντα της αλλαγής καθεστώτων πίσω από την ιδέα της "προώθησης της δημοκρατίας".

Το γεγονός ότι το Hong Kong Watch, με έδρα τη Μ. Βρετανία προωθεί, επί λέξει, τα αιτήματα και την ατζέντα των διαδηλωτών, ενώ χρηματοδοτείται από τη Βρετανική κυβέρνηση, δείχνει έτι περαιτέρω ότι οι κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ σχεδιάζονται και προωθούνται καθαρά για την εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων.

Τέλος, μια "Ανοιχτή επιστολή από 68 ΜΚΟ σχετικά με προτεινόμενες αλλαγές στο νομοσχέδιο για την έκδοση κρατουμένων στο Χονγκ Κονγκ" έχει υπογραφεί από οργανισμούς που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είτε χρηματοδοτούνται ανοιχτά από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, (ανάμεσά τους και το PEN Hong Kong και το Hong Kong Watch, έμμεσα μέσω οργανισμών που έχουν την έδρα τους και χρηματοδοτούνται από τη Δύση, όπως οι "Ρεπόρτερς χωρίς Σύνορα" και η "Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων") είτε κρατούν "θολές" τις πηγές της χρηματοδότησής τους, κάτι που συμβαίνει με πολλούς οργανισμούς των ΗΠΑ - Μ.Βρετανίας - ΕΕ, προκειμένου να μη φανεί η καταφανής έλλειψη νομιμότητάς τους.

Εξ ορισμού, η δημοκρατία αποτελεί πράξη αυτοπροσδιορισμού και δεν προσδιορίζεται στο εξωτερικό, στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο ή τις Βρυξέλλες. Ό,τι κι αν είναι αυτό που αγωνίζονται να πετύχουν οι διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ, δεν είναι "δημοκρατία".

Εδώ και δεκαετίες - όπως αποκαλύφθηκε στα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν το 1971- οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την πρόκληση χάους στο Χονγκ Κονγκ, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, να περικυκλώσουν και να περιορίσουν την Κίνα. Το Χονγκ Κονγκ προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως το στήριγμα της Δύσης μέσα στην Κινέζικη επικράτεια. Οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον να προωθήσει τις βίαιες αποσχιστικές τάσεις της Σιντσιάνγκ και του Θιβέτ συνεχίζονται εδώ και δεκαετίες.

Οι γειτονικές χώρες της Κίνες και τα μέλη της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, αντιμετωπίζουν παρόμοιες πιέσεις και προσπάθειες υπονόμευσης, ως μέρος αυτού του σχεδίου.

Η αποκάλυψη της τεχνητής φύσης των πρόσφατων κινητοποιήσεων στο Χονγκ Κονγκ, η απονομιμοποίησή τους που μπορεί επίσης πλήρως να αποκαλυφθεί, θα δώσει στην πλειοψηφία του πληθυσμού του Χονγκ Κονγκ την δυνατότητα να ανακτήσουν τον έλεγχο στους δρόμους της πόλης τους από αυτήν την ξενόφερτη και χρηματοδοτούμενη συνωμοσία εναντίον όχι μόνο του Χονγκ Κονγκ, αλλά όλης της Κίνας, στην οποία το Χονγκ Κονγκ ανήκει και πάλι μετά από σχεδόν δύο αιώνες Αγγλο-Αμερικανικής κυριαρχίας.


Πηγή: .greanvillepost.com 
Μετάφραση: Μαντάτα
Πώς οι ΗΠΑ -και όχι μόνο- μεθοδεύουν την «άνοιξη» του Χονγκ Κονγκ Πώς οι ΗΠΑ -και όχι μόνο- μεθοδεύουν την «άνοιξη» του Χονγκ Κονγκ Reviewed by ΕΠΑΜ ΕΡΕΤΡΙΑΣ on Παρασκευή, Αυγούστου 30, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.