Το μεγάλο ψέμα της «μικρής ΔΕΗ»


Της Αικ. Μανούσακα και του Γιώργου Γεωργή

Η εικόνα είναι απλή και ξεκάθαρη για όποιον θέλει να βλέπει την πραγματικότητα χωρίς παραμορφωτικά ματογυάλια:

Οι Εταίροι μας, πίεσαν την κυβέρνηση να πουλήσει άμεσα τις ανταγωνιστικότερες λιγνιτικές μονάδες της, αυτές που μπαίνουν πρώτες στο σύστημα, ενώ την πιέζουν να κλείσει άμεσα κάποιες άλλες, ανεξάρτητα από τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Ταυτόχρονα επιβάλουν να πουλάει η ΔΕΗ στους ανταγωνιστές της, μισοτιμής, το 30% της παραγωγής της (ΝΟΜΕ). Επιτρέπουν δε στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ να πουλάνε ενέργεια ακόμα και στο εξωτερικό, με μοναδικό κριτήριο το κέρδος, αδιαφορώντας για την κάλυψη της εκάστοτε εγχώριας ζήτησης. Άλλωστε ο νόμος ορίζει ως υποχρέωση της ΔΕΗ να καλύπτει αυτή τη ζήτηση, σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως κόστους και συνεπειών για την ίδια!

Μπροστά στα αδιέξοδα και τις ευρωτρικλοποδιές της ακολουθούμενης πορείας προσαρμογής στις επιταγές της απελευθέρωσης των αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, πολλοί κρίνουν ότι επιλέχθηκε λάθος δρόμος κι ότι η επιλογή «του άλλου δρόμου», αυτού της της «μικρής ΔΕΗ», θα άνοιγε την αγορά προκαλώντας λιγότερα δεινά στην εθνική οικονομία και τον τόπο. Μερικοί το τραβούν παραπέρα: Κάνοντας την κομματική ανάγκη φιλοτιμία, φτάνουν να ωραιοποιούν ό,τι μέχρι χθες ονόμαζαν αναπόδραστο αναγκαίο κακό: την απελευθέρωση της αγοράς και το παραπέρα κομμάτιασμα της άλλοτε κραταιής ΔΕΚΟ! Το ξεπούλημα! Ωραιοποιούν, αλλά και συγκαλύπτουν όχι μόνο το ξεπούλημα των «ασημικών» της Ελλάδας, αλλά πολύ περισσότερα!

Κάποια παλιά καλή ταινία της χρυσής εποχής του Ελληνικού σινεμά βάζει την Αρώνη, μετά από μερικές δεκαετίες γάμου με τον Κωνσταντάρα, να τον συγκρίνει με την ανάμνηση του παλιού του αντίζηλου. Φυσικά, η σύγκριση ενός ζωντανού, πραγματικού ανθρώπου με μια ιδέα, μιαν ονειροφαντασιά, την ωραιοποιημένη ανάμνηση του αγέραστου ερωτευμένου Στέφανου, δεν αφήνει καμιάν ελπίδα στον ζωντανό, φθαρμένο σύζυγο. Μέχρι που έρχεται ο Στέφανος και -όπως είναι φυσικό- η πραγματικότητα συντρίβει τα όνειρα και τις αυταπάτες.

Στον κόσμο της πολιτικής προπαγάνδας, ο Στέφανος/η μικρή ΔΕΗ, παραμένει ονειροφαντασιά, σκιά, ένα σχέδιο επί χάρτου. Η απάτη ή η αυταπάτη δεν κινδυνεύει ν’ αποκαλυφθεί άμεσα, μπορεί και να μην αποκαλυφθεί και καθόλου. Αυτό επιτρέπει σε διάφορους να ισχυρίζονται ότι θα ήταν προτιμότερο, ευκολότερο, προσφορότερο να βρίσκονταν τότε αγοραστής για το πλέον σύγχρονο κι ανταγωνιστικό 30% της ΔΕΗ και των πελατών της! Το ‘χουν και σίγουρο: Και η ΔΕΗ θα εισέπραττε παράδες, λένε, και η κυβέρνηση δεν θα τσακώνονταν με τους Ευρωπαίους!!! Ο πατέρας μου είχε ένα ρητό για τους «Μετά Χριστό Προφήτες»…

Η Αικ. Μανούσακα και ο Γ. Γεωργής είναι μέλη του Δ.Σ. της ΣΕΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ

Πηγή: Περιοδικό Newsletter του ΣΕΠ ΔΕΗ-ΚΗΕ, τεύχος 19, μηνός ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018


Το μεγάλο ψέμα της «μικρής ΔΕΗ» Το μεγάλο ψέμα της «μικρής ΔΕΗ» Reviewed by ΕΠΑΜ ΕΡΕΤΡΙΑΣ on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 24, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.