Τρία σχόλια για το ξεπούλημα της ΔΕΗ και την υποταγή στις μνημονιακές επιταγές


Εκποιούνται και οι υδάτινοι πόροι της χώρας;


Παρά τις υποχωρήσεις, τα κίνητρα(!) που προσφέρει η κυβέρνηση και η ΔΕΗ σε όσους θελήσουν να «επενδύσουν» (ευφημισμός για το ξεπούλημα!) στις λιγνιτικές μονάδες, οι ευρωπαίοι δεν αγοράζουν, αλλά και εμποδίζουν τους Κινέζους -κι άλλους- να «επενδύσουν» στους λιγνίτες. Κι όλα αυτά στο όνομα της ελεύθερης αγοράς και των δεσμεύσεων της χώρας!


Όταν οι άδειες και οι αιτήσεις για άδειες μικρών υδροηλεκτρικών (Υ/Η) αφορούν ήδη το 80% των τρεχούμενων υδάτων της επικράτειας, οι δανειστές χειραγωγούν την αγορά για να βάλουν στο «καλάθι» και τα μεγάλα Υ/Η που κατασκεύασε η ΔΕΗ με το υστέρημα του λαού μας! Τα Υ/Η της ΔΕΗ δεν είναι απλά μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Είναι έργα πολλαπλού σκοπού, πρωτίστως είναι ταμιευτήρες για την διαχείριση των νερών, την άρδευση και υδροδότηση ολόκληρων περιοχών. Φαίνεται ότι, εκτός από την πλήρη ενεργειακή μας εξάρτηση από το εξωτερικό, με τη μετατροπή της Ελλάδας -ως τα χθες ενεργειακά αυτάρκους- σε χώρα εισαγωγέα ΗΕ, οι δανειστές στοχεύουν και στην υφαρπαγή της διαχείρισης των υδάτων μας!

Την ίδια στιγμή που οι αναλυτές της γεωπολιτικής προειδοποιούν ότι «οι πόλεμοι θα γίνονται για το νερό», εμείς συζητάμε για τη «μικρή ΔΕΗ» και παράλληλα με την διογκούμενη ενεργειακή ένδεια, κινδυνεύουμε να πούμε το νερό νεράκι!

Παραλογισμοί


Δεν είναι παραλογισμός, να εγκαλείται - σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς- η ΔΕΗ για το ύψος των βιομηχανικών τιμολογίων της; Δεν είναι παραλογισμός, να γράφεται ότι «η ΔΕΗ καλοβλέπει τη φυγή ορισμένων πελατών υψηλής τάσης προς τους ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας» καθώς εκτιμά την εμπορική σχέση με αυτούς ως «ζημιογόνο δραστηριότητα για τη ΔΕΗ. Είναι απορίας άξιον πώς τα έχουμε καταφέρει. Η ΔΕΗ από πυλώνας της οικονομίας έγινε τοξικός κίνδυνος και οι εταιρείες από ατμομηχανή της ανάπτυξης μετατράπηκαν σε βαρίδια»! τάδε έφη αρθρογράφος/σχολιαστής του «έγκριτου» και καθόλα συστημικού ΒΗΜΑτος (18.11.2018)!


Την ίδια στιγμή, στο ίδιο άρθρο διαπιστώνεται το προφανές, ότι δηλαδή: «Οι ενεργοβόρες ελληνικές βιομηχανίες ήδη λειτουργούν με χάντικαπ ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες που απολαμβάνουν χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος και λαμβάνουν και έμμεσες κρατικές επιδοτήσεις»!!! Ώστε έτσι, οι Εταίροι μας επιδοτούν τις βιομηχανίες τους, που ανταγωνίζονται τις εγχώριες; Τι λέτε, κάνουν τέτοια πράματα στας Ευρώπας; Εκπλήσσομαι τα μάλα!


Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στους «θεσμούς» και τις ντιρεκτίβες των γκαουλάιτερ, ίσως ανακαλύψουμε ότι η παράδοση της εθνικής μας κυριαρχίας έχει και συνέπειες: Την αδυναμία άσκησης εθνικής πολιτικής χωρίς τη θεσμική έγκριση των ανταγωνιστών/Εταίρων μας για παράδειγμα! Ίσως, να μην απαγορέψουν την περαιτέρω μείωση της τιμής της KWH, στις βιομηχανίες! Σίγουρα όμως μπορούν να φέρουν προσκόμματά ή να υπαγορέψουν και νέους δυσβάσταχτους -έως καταστροφικούς - περιορισμούς στις δραστηριότητες της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ ή όποιου άλλου! Πάντα στο όνομα των όποιων «δεσμεύσεων» ή «αξιολογήσεων» που οι ίδιοι μας επιβάλουν!
 

Θέλει Αρετή και Τόλμη η έξοδος από το καθεστώς των μνημονίων!


Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια συμπατριώτες μας, αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους που επιβάλουν οι δανειστές διά του δωσιλογικού πολιτικού προσωπικού που κυβερνά τη χώρα. Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι ρυθμίζουν και ξαναρυθμίζουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες, τη ΔΕΗ και όπου αλλού, προσπαθώντας, μέρα τη μέρα, να ανταποκριθούν στις μνημονιακές πολιτικές επιλογές, να κερδίσουν χρόνο, «ελπίζοντας ίσως σε ένα θάμα» όπως λέει ο ποιητής! Ελπίζοντας να προστατέψουν το βιός τους από κατασχέσεις, για ν’ αφήσουν «κάτι» στα παιδιά τους!


Τα παπαγαλάκια των δανειστών στα ΜΜΕ, μόλις πουλήσουν τον δακρύβρεχτο οίκτο τους για τα θύματα της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, θα ξαναγυρίσουν στις «αντικειμενικές αναλύσεις» τους: Θα διαφημίζουν τον μονόδρομο του ευρώ και της ΕΕ, θα στηλιτεύουν κάθε σκέψη παρέκκλισης από τις μνημονιακές επιταγές, ρητές και άρρητες! Θα υμνούν δηλαδή την αιτία, την μνημονιακή υποταγή, θα τονίζουν την αδήριτη αναγκαιότητά της… Ταυτόχρονα δε, μαζί με τα θύματα, θα κακίζουν τους εκάστοτε κυβερνώντες κατηγορώντας τους, για ανικανότητα, ανεπάρκεια ή ότι άλλο, αρκεί να μένει στο απυρόβλητο η γενεσιουργός αιτία των δεινών! Παράλληλα, θα εγκαλούν τα ίδια θύματα γιατί επιδίδονται στο «εθνικό σπορ της φοροδιαφυγής» και θα ονομάζουν «στρατηγικούς κακοπληρωτές» όσους, μένοντας χωρίς εισόδημα, εξακολουθούν να έχουν κάποια περιουσιακά στοιχεία! Θα καλλιεργούν τον κοινωνικό αυτοματισμό στρώνοντας το έδαφος για την επόμενη κυβέρνηση.


Βλέπετε, όποιος και να κυβερνάει αυτόν τον τόπο, όσο θα δέχεται να είναι εντολοδόχος των δανειστών, δεν μπορεί να είναι, παρά χειρότερος από τον προηγούμενο εντολοδόχο τους!

Όσο για όλους εμάς, στο χέρι μας είναι να πάψουμε να είμαστε τα θύματα! Ως πρώτο βήμα, ας πάψουμε να θεωρούμε λογικό η αιτία να μάχεται το αποτέλεσμα!


Ο Γιώργος Γεωργής είναι Μέλος του Δ.Σ. ΣΕΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ, υπεύθ. του τομέα Ενέργειας του Ε.ΠΑ.Μ.




Τρία σχόλια για το ξεπούλημα της ΔΕΗ και την υποταγή στις μνημονιακές επιταγές Τρία σχόλια για το ξεπούλημα της ΔΕΗ και την υποταγή στις μνημονιακές επιταγές Reviewed by ΕΠΑΜ ΕΡΕΤΡΙΑΣ on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 24, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.