Το μνημόνιο που τελειώνει και η αγυρτεία ενός πολιτικού συστήματος



Του Γιώργου Αναλυτή


Η μνημονιακή συγκυβέρνηση και τα φερέφωνά της διακινούν με κάθε τρόπο την άποψη πως τα Μνημόνια τελειώνουν, η οικονομία παίρνει μπροστά και πως το success story δείχνει πως οι «θυσίες» του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο και πως οι καλύτερες μέρες είναι προ των πυλών.

Ας το ξεκαθαρίσουμε. Δεν έχει «πάτο» το βαρέλι της μνημονιακής καταστροφής. Δεν τα έχουμε δει όλα αν συνεχίσουν να μας κυβερνούν οι μνημονιακοί συνεταίροι. Μνημόνιο είναι το πλέγμα νόμων και ρυθμίσεων που δένουν χειροπόδαρα την κοινωνία και έχουν στόχο να διασφαλίσουν τον αρχικό στόχο των εμπνευστών τους. Να παγιώσουν και να διαιωνίσουν τη λιτότητα, την εσωτερική υποτίμηση και το ξήλωμα δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Η πλήρης κατάρρευση των συντάξεων, η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, η συνέχιση της κατάρρευσης δημόσιας υγείας και παιδείας, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας είναι μπροστά μας αν δεν τους σταματήσουμε.

Η «παράταση» του Μνημονίου, η «πιστωτική γραμμή» είναι σαφείς αποδείξεις πως η μνημονιακή συγκυβέρνηση έχει άρρηκτα συνδεδεμένη την ύπαρξή της με τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Οι τροϊκανοί επισείουν συνεχώς τις μνημονιακές δεσμεύσεις, που μαζί συνομολόγησαν, και δεν τους κάνουν τη χάρη κάποιων «διευκολύνσεων». Η κοινωνική απονομιμοποίηση, η εσωκομματική αμφισβήτηση και η έλλειψη διάθεσης για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση κάνουν επιτακτική την ανάγκη άμεσης δημοκρατικής ανατροπής.

Θα μπορούσε κάλλιστα το παραπάνω κείμενο να είναι σημερινό, είναι όμως από το 2014. (www.avgi.gr/article/10811/5063843/teleionoun-ta-mnemonia-)
Και τότε μιλούσαν για τέλος μνημονίων, για θυσίες του λαού που επιτέλους πιάνουν τόπο. Τι έχει αλλάξει;; Υπάρχουν διαφορές; Καμία απολύτως.

Το success story του  δεν είναι άλλο από την υποτιθέμενη ‘’ Έξοδο από το μνημόνιο ‘’. Το ΜΝΗΜΟΝΙΟ που θα έσκιζε ο Τσίπρας, τελειώνει.
Στις 21 Αυγούστου βγαίνουμε από το μνημόνιο διατυμπανίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Από 1η Ιανουαρίου όμως θα έχουμε νέες περικοπές συντάξεων. Με τη νέα περικοπή της προσωπικής διαφοράς το 2019 και τη μείωση του αφορολογήτου, οι συντάξεις και τα εισοδήματα θα μετατραπούν σε φιλοδωρήματα.

Η «έξοδος» από τα μνημόνια και η έναρξη της μεταμνημονιακής εποχής, θα βρει τους συνταξιούχους και όσους εργάζονται, φτωχότερους, με τα χειρότερα όμως δυστυχώς να έπονται…
Οι δεσμεύσεις της χώρας και η εποπτεία από τους ‘’ΘΕΣΜΟΥΣ’’ θα ισχύουν και μετά την 21η Αυγούστου. Το πλαίσιο της εποπτείας καταγράφεται στο άρθρο 14.1 του Κανονισμού 472/2013, το οποίο προβλέπει ότι «τα κράτη-μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα, εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη-μέλη, τον ΕΜΧΣ, τον ΕΜΣ ή το ΕΤΧΣ.

Τα πρώτα μέτρα που έρχονται το 2019:


Μείωση συντάξεων

Αύξηση αφορολόγητου

Η έμμεση αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες.

Ως γνωστόν το 2018 ήταν η πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου κατά το οποίο οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών υπολογίζονταν για το σύνολο του εισοδήματός τους χωρίς να αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους. Μετά από πιέσεις το υπουργείο Εργασίας είχε θεσπίσει μια μικρή έκπτωση κατά 15% αλλά μόνο για το 2018. Το 2019 η έκπτωση αυτή απαλείφεται και έτσι του χρόνου οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών αν είχαν ίδια ή περίπου ίδια εισοδήματα με αυτά του 2018 θα είναι 15% υψηλότερες.

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα ολοκληρωθεί σταδιακά ως το 2020 συμπαρασύροντας όλους τους φόρους που βαρύνουν το ακίνητο.

Θα έχουμε βγει όμως από το μνημόνιο και δεν μας πειράζει!!!!

Το 4ο μνημόνιο είναι γεγονός. Για λόγους (ευτελούς) πολιτικής προπαγάνδας, και προκειμένου να κρατηθούν κάποια προσχήματα, ως φύλλα συκής , το αποκαλούν , ως «πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης. Προσπαθούν, όχι, μόνο, να κρύψουν την σκληρή και αδυσώπητη πραγματικότητα, από τους πολίτες της χώρας, αλλά και να την παρουσιάσουν, ως ειδυλλιακή.

Η αγυρτεία ενός πολιτικού συστήματος


Όλοι αυτοί που σήμερα δίνουν παράσταση για το «θεαθήναι» στη Βουλή και τα τηλεοπτικά κανάλια, έχουν ενστερνιστεί την πολιτική τριών μνημονίων. Οι κυβερνήσεις των μνημονίων έχουν επιβάλλει περικοπές στις συντάξεις , φόρους και μέτρα, χωρίς ποτέ κάποια από αυτές να καταργήσει έστω και μια αντισυνταγματική παράγραφο από τους νόμους των προηγούμενων.

Τώρα μπροστά στη νέα σφαγή που έρχεται, μοιράζουν υποσχέσεις στο λαό και ανταλλάσουν κατηγορίες και χαρακτηρισμούς. Στήνουν μια κάλπικη αντιπαράθεση για το ποιος έκοψε περισσότερο τις συντάξεις, ποιος εφάρμοσε καλύτερα το μνημόνιο. Όλες οι δήθεν αντιπαραθέσεις και εκφράσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα, αποτυπώνουν, σε όλο το μεγαλείο της, την αγυρτεία ενός πολιτικού συστήματος που ενώ, εδώ και οκτώ χρόνια ψηφίζει και επιβάλει νόμους που μειώνουν μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα, με τους ίδιους πάνω – κάτω πρωταγωνιστές, εμφανίζεται σήμερα να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του λαού!Οι Τσίπρας, Μητσοτάκης, Γεννηματά, Καμμένος και Θεοδωράκης, ψήφισαν όλοι μαζί το τρίτο μνημόνιο που δέσμευσε τη χώρα, να επιβάλλει μέτρα λιτότητας και φτωχοποίησης ενός λαού. Το τρίτο μνημόνιο, ο νόμος 4336/2015 με τον τίτλο: «Συνταξιοδοτικές διατάξεις − Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης», ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, από τη Βουλή και έθεσε την οριστική ταφόπλακα όσο αφορά την κυριαρχία της χώρας.

Στις 21 Αυγούστου λοιπόν, δεν τελειώνουν μόνο τα μπάνια του Ελληνικού λαού, τελειώνουν και τα μνημόνια, (όπως τελείωσαν και το 2014).

Τι πραγματικά θα γίνει όμως, θα το δούμε στην πράξη. Οι καιροί ου μενετοί.
Κάθε φορά που ακούω έναν πολιτικό λόγο ή διαβάζω αυτούς που μάς διοικούν, εδώ και χρόνια αισθάνομαι τρόμο, γιατί δεν ακούω τίποτα που να ηχεί ανθρώπινα. Πάντα οι ίδιες λέξεις που λένε τα ίδια ψέματα

Αλμπέρ Καμύ, 1913-1960, Γάλλος συγγραφέας, Νόμπελ 1957

Ο Γιώργος Αναλυτής είναι μέλος  του Ε.ΠΑ.Μ.
Πηγή: https://www.epamhellas.gr
Το μνημόνιο που τελειώνει και η αγυρτεία ενός πολιτικού συστήματος Το μνημόνιο που τελειώνει και η αγυρτεία ενός πολιτικού συστήματος Reviewed by ΕΠΑΜ ΕΡΕΤΡΙΑΣ on Πέμπτη, Αυγούστου 16, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.