Μια ξεχωριστή βραδιά με τον «ΗΓΕΜΟΝΑ» του Νικολό Μακιαβέλλι!



Του Δημήτρη Κυπριώτη

Χθες οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΚΑΡΑΒΑΙΟΣ,  με τη συνεργασία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και του Εξωραϊστικού Συλλόγου Βούλας «Ευρυάλη»,  παρουσίασαν στην αίθουσα «ΙΩΝΙΑ» του Δήμου ΒΒΒ,  το σπουδαίο έργο του Νικολό Μακιαβέλλι «Ο ΗΓΕΜΟΝΑΣ», με λεπτομερή  σχολιασμό του από τον (Μέγα) Ναπολέοντα Βοναπάρτη. 

Τη γλωσσική επιμέλεια  καθώς και την επιμέλεια έκδοσης, είχε ο εκδότης, δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής Κώστας Βενετσάνος.

Η χθεσινή βραδιά στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του υπόψη Δήμου, όπως τουλάχιστον την αισθάνθηκα, ήταν πραγματικά ξεχωριστή για την πνευματικότητα της, τον αισθητικό της χαρακτήρα, αλλά κυρίως τον εκπαιδευτικό τόνο του έργου, όπως αυτό προλογίστηκε από τους εξαίρετους παρουσιαστές του (Δήμαρχο ΒΒΒ Γρ. Κωνσταντέλλο, Κ. Βενετσάνο, Β. Πολύδωρα, Δ. Ράπτη , Θ. Γεωργίου).

Αξίζουν ειλικρινά συγχαρητήρια στον Κ. Βενετσάνο, ακατάπαυστο αέναο πολίτη του Δήμου μας,  αγωνιστή της Δημοκρατίας και του πνεύματος,  φίλο και συναγωνιστή στους κοινωνικούς μας αγώνες, για τη νέα  του τολμηρή  απόπειρα της έκδοσης του έργου, όταν αυτό είχε εκδοθεί  πριν από 50 χρόνια, πάλι από τις εκδόσεις του, σε χρόνους δύσκολους, την  περίοδο της Χούντας, όταν η λογοκρισία τότε ενέκρινε μεν το έργο, αλλά του έκοψε μία φράση, από τη βιογραφία του Μακιαβέλλι, όπως αναφέρεται και αποδεικνύεται στο τέλος της τρέχουσας έκδοσης.

Τονίστηκε κατά κόρο χθες ότι,  Ο ΗΓΕΜΟΝΑΣ δεν είναι απλά ένα ΒΙΒΛΙΟ είναι ΣΧΟΛΕΙΟ!

Πιστεύω ότι  αξίζουν να σημειωθούν μερικές από τις επιγραφές που κοσμούσαν την αίθουσα, αφού ο χώρος εδώ δεν προσφέρεται για άλλον σχολιασμό. Έτσι λοιπόν:
Ο Ζαν Ζαν Ρουσώ είχε γράψει στο «Κοινωνικό Συμβόλαιο»:  «Ο Ν. Μακιαβέλλι προσποιούμενος ότι διδάσκει τους βασιλείς, δίδαξε τους λαούς»

ΣΣ. Το κακό είναι ότι οι διδασκαλίες του Μακιαβέλλι διαβάστηκαν από τους «βασιλείς» και όχι από τους λαούς!

Ο ίδιος ο Ναπολέων επισημαίνει στο παρόν έργο, ότι δεν ξέρουν να διαβάζουν ούτε οι « βασιλείς» Οι Ηγεμόνες κάθε είδους και διαμετρήματος, «τέτοια βιβλία δεν διαβάζονται όπως τα μυθιστορήματα»(κεφ. 129, σελ.288)

Για την επιθυμία των λαών για αλλαγή, ο Ν.Μ λέει: «Κάθε αλλαγή αφήνει, πάντα, ακρογωνιαίο λίθο, απ΄ όπου θα δεθεί η οικοδόμηση μιας νέας αλλαγής»

Το έργο κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις: Μαλακό εξώφυλλο και Επετειακή έκδοση αριθμημένη , δερματόδετη.
Πληροφορίες απόκτησης: Εκδόσεις Σκαραβαίος Βούλα, Στρ. Παπάγου 6 τηλ.: 210 8959.004 ,  e-mail press!ebdomi.com
Ο Δημήτρης Κυπριώτης είναι στρατηγός ε.α. και Γενικός Γραμματέας του Ε.ΠΑ.Μ.

Πηγή: http://dimtris-kypriotis.blogspot.com/
Μια ξεχωριστή βραδιά με τον «ΗΓΕΜΟΝΑ» του Νικολό Μακιαβέλλι! Μια ξεχωριστή βραδιά με τον «ΗΓΕΜΟΝΑ» του Νικολό Μακιαβέλλι! Reviewed by Unknown on Κυριακή, Ιουνίου 10, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.