Αλαλούμ εκτιμήσεων μέσω διαρροών για το χθεσινό επεισόδιο με το Τουρκικό Ε/Π. Τα φοβικά σύνδρομα και πάλι στον πολιτικό ορίζοντα. Η σωστή στρατιωτική αντιμετώπιση


Του Δημήτρη Κυπριώτη
Το σοβαρό επεισόδιο που σημειώθηκε χθες βράδυ στη νήσο Ρω, κατά το οποίο  τουρκικό ελικόπτερο με σβηστά τα φώτα πετούσε στην περιοχή προσεγγίζοντας το νησί και δέχθηκε τις προειδοποιητικές βολές από τους άνδρες του φυλακίου,  έγινε και πάλι η αφορμή για να διαπιστώσει η Ελληνική κοινή γνώμη το αλαλούμ και την ασυνεννοησία που επικρατεί  στην κυβέρνηση, αλλά και μεταξύ του πολιτικού συστήματος.
Ταυτόχρονα, για μια ακόμη φορά, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση φανέρωσαν ότι δεν μπορούν να βρουν κώδικα συνεννόησης, ακόμη και στα σοβαρότερα θέματα εθνικής ασφάλειας, όπως αυτό του χθεσινού επεισοδίου, ενώ συμβαδίζουν απόλυτα όταν πρόκειται να εκφράσουν τα φοβικά τους σύνδρομα, όπως έγινε στην περίπτωση αυτή.
Από την άλλη πλευρά, αυτή της στρατιωτικής αντίδρασης,  ο διοικητής του σχηματισμού και κατ΄ επέκταση της μονάδας και του φυλακίου, έχοντας προφανώς υπόψη του τις υπάρχουσες διαταγές, τους Εθνικούς Κανόνες Εμπλοκής (ΕΚΕ) και στο βαθμό που υπάρχει αποδέσμευση, ενήργησε δια των ανδρών του φυλακίου, όπως θα πρέπει να ενεργεί κάθε υπεύθυνος διοικητής,  δίνοντας εντολή προειδοποιητικών τροχιοδεικτικών βολών, που είχαν σαν αποτέλεσμα την ΑΜΕΣΗ απομάκρυνση του τούρκικου ελικοπτέρου.
Από την πλευρά της Τουρκίας δεν υπήρχε καμία αντίδραση, μέχρι που οι «φωστήρες» του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και οι αντίστοιχοι της ΝΔ (Α. Γεωργιάδης) όπως και άλλα φοβερά στελέχη της κυβέρνησης που βρέθηκαν στην TV(Παπαδημούλης, Σκουρλέτης, Μαντάς)πρόλαβαν να δηλώσουν είτε με διαρροές είτε προσωπικά,  ότι το τούρκικο ελικόπτερο δεν είχε κάνει παραβίαση και δεν αξιολογείται το περιστατικό ως μείζον( Μαξίμου) και ότι θα πρέπει οι στρατιωτικοί να είναι ψύχραιμοι (λοιποί συγγενείς).
Μετά από αυτές τις πολύ «εμψυχωτικές δηλώσεις»  για το ηθικό των στρατιωτικών, οι αξιωματούχοι της Τουρκίας, δια μέσου διαρροών κυβερνητικών κύκλων αλλά  και μέσω δημοσιευμάτων του  «ανεξάρτητου» τύπου, δήλωναν ότι το ελικόπτερο δέχθηκε πυρά ενώ πετούσε μεταξύ Κας και Μεγίστης! Δηλαδή δέχθηκε πυρά όταν πετούσε ακόμα και μέσα στον τουρκικό εναέριο χώρο, από απόσταση 9 περίπου χιλιόμετρα,  μετατρέποντας με αυτήν την εκτίμηση τα τυφέκια σε αντιαεροπορικά όπλα μέσου βεληνεκούς!!
Πέρα τώρα από τα γεγονότα που σημειώθηκαν,  θα πρέπει ξεκάθαρα να ειπωθούν αλήθειες, αφού η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ ή τέλοσπάντων κάποιος υπεύθυνος να βγει και να μιλήσει με τη γλώσσα της αλήθεια στον ελληνικό λαό, που δεν μπορεί να ενημερώνεται ούτε μέσω διαρροών ούτε από ανεύθυνους αναλυτές, είτε αυτοί είναι γνώστες της κατάστασης είτε όχι.
Το επεισόδιο, άσχετα με το πώς θέλουν να το ονομάσουν οι κυβερνητικοί ανώνυμοι κύκλοι,  περιείχε πρόκληση και μάλιστα σοβαρή, ίσως και την πλέον σοβαρότερη από τότε που κρατούνται ως όμηροι οι δυο στρατιωτικοί μας.
Τουλάχιστον κατά τη δική μας εκτίμηση αλλά πιστεύουμε και πολλών άλλων, η αντίδραση της φρουράς στο νησί της Ρω, ήταν η πρέπουσα και η προβλεπόμενη. Φυσικά και δεν ήταν όμοια αυτής του κυβερνήτη του σκάφους που εμβολίστηκε από την τούρκικη ακταιωρό, που εκτελώντας προφανώς διαταγές, εγκατέλειψε το πεδίο της αποστολής.
Και αν ο κ. πρωθυπουργός έτρεξε την επομένη ημέρα να συγχαρεί τα μέλη του πληρώματος του σκάφους του Λιμενικού, επειδή αποχώρησαν από τα Ίμια δείχνοντας «ψυχραιμία» κατά τη δική του λογική, τώρα δηλαδή που οι άνδρες του φυλακίου της ΡΩ,  ο διοικητής τους, ο διοικητής του Σχηματισμού στον οποίο ανήκουν  και από τον οποίο εκπορεύονται οι διαταγές, ακόμη και αυτών των προειδοποιητικών τροχιοδεικτικών βολών  κατά του τουρκικού ελικοπτέρου, που έκαναν αυτό που επιτάσσει το καθήκον τους, πως ακριβώς θα ανταμειφθούν; Μένει να το δούμε τις επόμενες ώρες, αν και σοβαρά αμφιβάλλουμε…..
Εμείς  πάντως δίνουμε, έστω και με αυτό το μέσο, τα συγχωρητήρια μας σε αυτούς  που ενήργησαν όπως χθες, εκτελώντας τις διαταγές που είχαν, κρατώντας ακέραια  την αξιοπρέπεια της μονάδας τους και όχι μόνο.
Ο Δημήτρης Κυπριώτης είναι στρατηγός ε.α. και Γενικός Γραμματέας του Ε.ΠΑ.Μ.
Αλαλούμ εκτιμήσεων μέσω διαρροών για το χθεσινό επεισόδιο με το Τουρκικό Ε/Π. Τα φοβικά σύνδρομα και πάλι στον πολιτικό ορίζοντα. Η σωστή στρατιωτική αντιμετώπιση Αλαλούμ εκτιμήσεων μέσω διαρροών για το χθεσινό επεισόδιο με το Τουρκικό Ε/Π. Τα φοβικά σύνδρομα και πάλι στον πολιτικό ορίζοντα. Η σωστή στρατιωτική αντιμετώπιση Reviewed by Unknown on Τρίτη, Απριλίου 10, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.