Κάλπες με δράκους

του Δημήτρη Μηλάκα

Στη δεύτερη φάση της περνάει η κυβερνητική αφήγηση περί success story: ένα «κοινωνικό μέρισμα» από το πρωτογενές πλεόνασμα εν είδει εκλογικού επιδόματος, μια επικοινωνιακή «έξοδος στις αγορές», μια προεκλογική αναβολή των δύσκολων μέτρων ώστε να περιληφθούν στο τρίτο μνημόνιο και η κυβέρνηση περιχαρής ανακοινώνει την έξοδο από την κρίση και την επιτήρηση, με τον πρωθυπουργό να αναγγέλλει ότι το 2020 το επίπεδο των εισοδημάτων θα βρεθεί στα επίπεδα του 2008. Ως εκ τούτου, «ψηφίστε μας».

Ωραίο το παραμύθι, αλλά το ερώτημα είναι ποιος θα το πιστέψει. Όλα τα σπουδαία εξ άλλου μεταφέρθηκαν για την επομένη των εκλογών, με πρώτο και κύριο το εργασιακό. Ο συνδυασμός...
των μέτρων που αφορούν την εργασία στήνει ένα εφιαλτικό σκηνικό, το οποίο καταργεί όλα όσα γνωρίζαμε για το θεσμικό πλαίσιο εδώ και δεκαετίες.

Ταυτόχρονα με τους θορυβώδεις - επικοινωνιακούς πανηγυρισμούς, η κυβέρνηση όσο το δυνατόν πιο σιωπηλά προχωρά με αποφασιστικότητα στη θεσμοθέτηση της αποφασισμένης «βουλγαροποίησης» της εργασίας: οι νέες οδυνηρές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι των δανειστών οι Σαμαράς και Βενιζέλος θα αποτυπωθούν στο νομοσχέδιο-σκούπα που θα έρθει στη Βουλή.

Το εν λόγω νομοσχέδιο θα ολοκληρώσει τα όσα είχαν σχεδιαστεί με το πρώτο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο σχέδιο σταθεροποίησης:
♦    Εξαφάνιση των συλλογικών συμβάσεων.
♦    Μείωση του κατώτατου μισθού.
♦    Κατάργηση των τριετιών και των ωριμάνσεων.
♦   Απελευθέρωση των απολύσεων.
♦    Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (δηλαδή χαριστική βολή στα ταμεία).

Κάπως έτσι, ο «δράκος» που κρύβει η κυβερνητική «ιστορία επιτυχίας» κόβει βόλτες ελεύθερος και τον συναντά ο καθένας πια μπροστά του αντιμετωπίζοντας το φάσμα της ανεργίας, τις περικοπές στην αμοιβή και την ευέλικτη υπεραπασχόλησή του... Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτός ο «δράκος» κόβει βόλτες και στα ερωτηματολόγια των δημοσκοπήσεων καθώς τα αποτελέσματα που καταγράφονται - απ' όσους δέχονται να συμμετέχουν στις έρευνες - περιγράφουν τη σύγχυση, τον θυμό και την αμηχανία μιας κοινωνίας, η οποία σχοινοβατεί πολιτικά πηγαίνοντας προς την κάλπη, αναποφάσιστη και απρόβλεπτη.

από το "ΠΟΝΤΙΚΙ"


Κάλπες με δράκους Κάλπες με δράκους Reviewed by Διαχειριστής on Παρασκευή, Μαρτίου 21, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.