Αν δεν κλωτσήσει ο λαός, δεν τον ξεφορτώνουν…

του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Ποιό είναι λέει το ιδεολόγημα της κυβέρνησης, που από Συγκυβέρνηση μετατράπηκε τυπικά, θεσμικά και σημειολογικά σε αυτό που πράγματι είναι ο δικομματισμός, ήδη από τα μέσα του 1990: ενιαίος, συνεκτικός χώρος διαπλοκής ΠΑ. ΝΔ. ΣΟΚ; «Υπέρτατη ιδεολογία είναι η σωτηρία της πατρίδας», είπε ο πατριώτης με την ακροδεξιά αφήγηση, που αποδείχτηκε ακριβός στα πίτουρα και φθηνός στο αλεύρι (εξίσωση που οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση).

Το ακριβές θα ήταν αν ο πρωθυπουργός έλεγε πως υπέρτατο ιδεολόγημα είναι η σωτηρία της διαπλοκής, ως μηχανισμός αναπαραγωγής αυτών που πάντα πίστευαν πως: αν δεν σε κλάσει ο νταβάς δεν γίνεσαι πολιτικός, ούτε τεχνοκράτης, ούτε καν σημαίνουσα προσωπικότητα στις επιχειρήσεις, στα γράμματα και στις τέχνες.

Τώρα, που με την αναδιάρθρωση του χρεωκοπημένου, ντόπιου τραπεζικού συστήματος και την ....
απορρόφηση του χρέους τού ενός νταβά από τον άλλον και όλων μαζί από τον ελληνικό λαό, οι νταβάδες αναγκαστικά μετατρέπονται σε «Ένα Πράγμα» με απολύτως ενιαίο συμφέρον στην συγκυρία. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη οντότητα, από νταβατζήδες, όπως τους αποκαλούσαν νεοδημοκράτες και πασόκοι ηγέτες και δελφίνοι, σε ένα ενιαίο και αδιαίρετο καθεστώς πατρωνίας, σε έναν και μοναδικό Νταβά. Τώρα, λοιπόν, ως αποτέλεσμα αυτής της αναγκαστικής ομογενοποίησης της διαπλοκής, για την σωτηρία των επιμέρους παραγόντων της ασφαλώς, ήρθε η ώρα και το ΠΑΣΟΚ να ενσωματωθεί στη ΝΔ και η ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ και άσε τους επιμέρους πελάτες να διαμαρτύρονται και να αναζητούν τις χαμένες ιδεολογικές διαφορές πίσω από διαχωριστικές γραμμές που ποτέ δεν υπήρξαν!  Αν δεις καράβι στο βουνό, πελάτη του δικομματισμού, νταβάς το 'χει τραβήξει, και μην κάνεις πως αγνοείς την πραγματικότητα του νέου υπουργικού συμβουλίου!

Ας μην υποκρινόμαστε άλλο. Η ίδια, η νέα Κυβέρνηση Σαμαρά δεν κρατάει πλέον τα προσχήματα: Ναι, η σωτηρία της πατρίδας ισοδυναμεί με την σωτηρία της διαπλεκόμενης πολιτικομεγαλοεπιχειρηματικής τάξης και των σημαντικότερων οικογενειών του παραδοσιακού καθεστώτος πατρωνίας της Ελλάδας, το οποίο αναμορφώθηκε και έλαβε ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά μεταξύ πολιτικού προσωπικού, κυβέρνησης, διοίκησης, αγοράς και δικαιοσύνης από την πρωθυπουργική θητεία Σημίτη και εντεύθεν. Αν κάτι θα είχε να προσφέρει ο κ. Σημίτης στην ελληνική κοινωνία και στην πολιτική ιστορία του τόπου, είναι κάποτε να έγραφε σε ένα πόνημα αυτά που σημείωνε στο «μπλοκάκι» του! Ο άνθρωπος έγραφε την ιστορία της διαπλοκής, την οποία ταυτόχρονα υπηρετούσε - αν και προς τιμήν του ήταν ο μόνος που δεν καταφέρθηκε δημοσίως εναντίον των νταβάδων! Με την έννοια αυτή, πράγματι υπήρξε σοβαρότερος από τους περισσότερους πρωθυπουργούς της μεταπολίτευσης. Τουλάχιστον αυτός δεν γελοιοποιήθηκε με αντι-πατρωνικά λογύδρια και αναθεματισμούς.

Σήμερα, η ολοκλήρωση του καθεστώτος διαπλοκής κορυφώνεται, παράλληλα με την κορύφωση του δράματος της ελληνικής κρίσης. Το σπάσιμο του αποστήματος, που δεν μπόρεσε να θεραπεύσει η τρόικα, καθώς αλλού είχε το μυαλό της και άλλες σκοπιμότητες υπηρετούσε, θα μολύνει πολύ σύντομα ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, διαμορφώνοντας συνθήκες γενικευμένης αποσταθεροποίησης. Αυτό είναι το συμπέρασμα της κονστρουκτιβιστικής μου προσέγγισης. Και αυτή είναι η οδός που θα βαδίσει η τελευταία κυβέρνηση της πελατειακής Ελλάδας που γνωρίσαμε. Πράγματι, μετά από αυτήν τη κυβέρνηση η χώρα θα μοιάζει …αγνώριστη, πολλαπλώς και κυριολεκτικώς. Αυτή η ρήση Σαμαρά, πράγματι θα μείνει στην ιστορία! Όπως αγνώριστη θα είναι και η διαπλοκή, η οποία ωστόσο δεν θα σβήσει, αν προηγουμένως ο ελληνικός λαός δεν αντιδράσει μαζικά και ενσυνείδητα, αντί να βουλιάζει μέσα στο σύμπλεγμα και στην παραίτηση.

Φίλε μου, αν δεν κλωτσήσει ο λαός, δεν τον ξεφορτώνουν! Τα συσσωρευμένα βάρη της διαπλοκής κουβαλάς, με τη μορφή υπέρβαρου φορτίου πλέον, αλλά δεν σε αφήνουν τα ΜΜΕ-της να το αντιληφθείς! Με το δικό μας χρέος αναδιαρθρώνεται η διαπλοκή, για να γίνει αγνώριστη και αυτή, και εμείς κουβεντιάζουμε για το έγκλημα στην εθνική μας οικονομία, να κόβονται δαπάνες με μεγάλο πολλαπλασιαστή και ωφελιμότητα για την ανάπτυξη της Ελλάδας, μόνο και μόνο για να εμφανίζεται ένα πρόσκαιρο, χαρωπό δημοσιονομικό αποτέλεσμα! Και ούτε αυτό δεν μπορεί να εμφανίζεται στην  -«μη-διαστροφική» λογιστικά  - πραγματικότητα, καθώς το φορτίο του νταβά γονατίζει πια εμφανώς τον γάιδαρο-λαό! Έναν κακομαθημένο λαό, που αντί να σχολιάζει μουρμουρώντας παραπονιάρικα «άλλοι τα 'φαγαν τα σύκα κι άλλοι τα πληρώνουνε», καλό θα ήταν να αναλογιστεί πως: «ανδρός χαρακτήρ εκ λόγου γνωρίζεται». Ο πολιτικός λόγος στην Ελλάδα κατάντησε πατριωτική χασμωδία της διαπλοκής, που υβρίζει τον εργαζόμενο και λοιδορεί, παρηγορώντας τον άνεργο και εσύ λαέ «ξεβρακωμένε» χαζεύεις ακόμη στα «παράθυρα» για να πάρεις λίγο αέρα, διασκεδάζοντας με τους διασκεδαστές της τραγωδίας σου!

Φαίνεται κατά βάθος να πιστεύεις πως αν δεν το δείχνει αμέσως η κυβέρνηση, το δείχνει εμμέσως το κέρατό της στα ΜΜΕ! Ωστόσο, για πόσο ακόμη θα ασχολούμαστε με το «κέρατο» της κυβέρνησης, την εμφατική διάσταση της διαπλοκής που ουδετεροποιεί ακριβώς τις βαθύτερες σχέσεις διαπλοκής που ορίζουν την μοίρα μας; Μήπως ήρθε η ώρα, τώρα που υπερλαϊκίζουν  πατριωτικά τ' αηδόνια του δικομματισμού να κελαηδήσει ο ελληνικός λαός; Γίνεται αυτό δίχως η αριστερά να καταλαβαίνει πως «άμα δεν φας θεριό (την διαπλοκή), δε θεριεύεις»;

Η μονή οδός πολιτικής αρετής για την σύγχρονη αριστερά είναι η μάχη με την διαπλοκή μέχρι τέλους. Ας μην επιτρέψουμε στην διαπλοκή να μεταλλαχτεί μέσω της διαδικασίας πτώχευσης και φτωχοποίησης και τώρα μέσω της ενοποίησης του φαύλου δικομματισμού! Όσοι μάλιστα μη-διαπλεκόμενοι δειλιάζετε, αναλογιστείτε πως «ανήρ ο φεύγων και πάλι μαχήσεται»! Δεν την γλιτώνεις την τελική αναμέτρηση με την διαπλοκή, όσο κι αν προσπαθείς να την αποφύγεις, ηγεσία της αριστεράς.  Στο τέλος θα αναγκαστείς να δώσεις αυτή την μάχη και από σημαντικά δυσμενέστερη θέση. Βεβαίως αναφέρομαι σε Άνδρες και Γυναίκες αδιακρίτως και όχι σε ερμαφρόδιτα υποκείμενα, τα οποία εκπέμπουν δήθεν ρηξικέλευθα και επαναστατικά  - με διαδικτυακή αντήχηση μάλιστα - βαθειά από το πηγάδι του νταβά… 

Αν δεν κλωτσήσει ο λαός, δεν τον ξεφορτώνουν… Αν δεν κλωτσήσει ο λαός, δεν τον ξεφορτώνουν… Reviewed by Διαχειριστής on Πέμπτη, Ιουνίου 27, 2013 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.