ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ’13 - ’16 ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚ.!


ΣΤΑ 3,8 ΔΙΣ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΘΟΥΝ

Νέα φορολογικά μέτρα εντός του Αυγούστου προαναγγέλλει εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με την οποία παρέχονται οδηγίες για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2013, καθώς και τη διατύπωση εκτιμήσεων των αρμόδιων υπηρεσιών μέχρι και το 2016.

Ειδικότερα, με την εγκύκλιο καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες, κατά τον υπολογισμό των εσόδων του 2013 και των επομένων ετών, να λάβουν υπόψη τους τόσο τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, καθώς και «όποιες άλλες τυχόν παρεμβάσεις εσόδων θεσπισθούν μέχρι την ημερομηνία υποβολής των προτάσεων των υπηρεσιών», δηλαδή μέχρι τις 20 Αυγούστου. Η σχετική αναφορά προαναγγέλλει την επιβολή νέων μέτρων, για δύο λόγους:
  • Ο πρώτος είναι η υστέρηση των φορολογικών εσόδων που καταγράφεται μέχρι και το α’ εξάμηνο του 2012, η οποία ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, με τάση να διευρυνθεί στους... επόμενους μήνες, λόγω της οικονομικής εξόντωσης των νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων, που πλέον αδυνατούν να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους και άδικους φόρους.
  • Ο δεύτερος είναι η αστοχία (;) του υπουργείου Οικονομικών να εισπράξει έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Όπως αποκαλύπτεται από το επίμαχο εσωτερικό έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η πρόβλεψη του μνημονίου για το 2013 είναι η είσπραξη 924 εκατ.ευρώ από τη φοροδιαφυγή, αλλά το ΥΠΟΙΚ (υπηρεσία εσόδων) εκτιμά πως οι εισπράξεις θαπεριοριστούν σε 131 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα αποκλίνουν κατά 800 εκατ. ευρώ από το στόχο. Δεδομένου ότι η τρόικα επιμένει στην απόδοση των μέτρων ύψους 924 εκατ. από την πάταξη της φοροδιαφυγής και καθώς τα συγκεκριμένα έσοδα έχουν εγγραφεί στο μνημόνιο, θα ζητήσει (αν δεν το έχει ήδη πράξει) την αντικατάστασή τους με άλλα έσοδα.
Συνολικά το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να εμφανίσει στην περίοδο 2013-2016 έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής ύψους 1,5% ή 3,8 δισ. ευρώ. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν ότι η αναφορά στην εγκύκλιο περί νέων παρεμβάσεων εντός του Αυγούστου υπονοεί την επικείμενη ρύθμιση της καταβολής των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση παραιτείται προκλητικά από την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής(λαθρεμπόριο καυσίμων κα.) και βάζει εκ νέου στο στόχαστρο τη μεγάλη πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού, οι οποίοι, εντελώς άδικα, θα φορτωθούν νέα βάρη είτε μέσω εξοντωτικών φορολογικών μέτρων ή και με επιπλέον περικοπές.
Είναι ζωτικής σημασίας ανάγκη να οργανωθεί και να κινητοποιηθεί ο λαός ώστε να ανατραπούν οι δρομολογούμενες εξελίξεις. Το μάρμαρο της κρίσης να μην το πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα αλλά το μεγάλο κεφάλαιο που χρόνια τώρα απολαμβάνει προκλητικά ευνοϊκή μεταχείριση!
Η ΕΠΙΜΑΧΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ
Εν όψει της κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2013, ο Χ. Σταϊκούραςζητεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες όλων των υπουργείων και των δημοσίων φορέων που σχετίζονται με την είσπραξη εσόδων, να υποβάλουν τις εκτιμήσεις τους για την εξέλιξη των εσόδων του έτους 2013, καθώς και για την περίοδο μέχρι το 2016.
Αφού τονίζει την αναγκαιότητα κατάρτισης ενός αξιόπιστου προϋπολογισμού, τους ζητεί να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τον ακριβή προσδιορισμό τόσο του ύψους όσο και των πηγών των δημοσίων εσόδων σε αναλυτικό επίπεδο, ιδιαίτερα των ετών 2012 και 2013, ώστε να διασφαλισθεί η επίτευξη των γενικότερων στόχων του προϋπολογισμού. Στην κατάρτιση του προϋπολογισμού εσόδων για το έτος 2013 καθώς και τη διενέργεια προβλέψεων των δημοσίων εσόδων των ετών 2014-2016 θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα κατωτέρω:
  1. Οι πλέον επικαιροποιημένες μακροοικονομικές προβλέψεις για την περίοδο 2012-2016 (ρυθμός ανάπτυξης, ανεργία, πληθωρισμός, κ.λπ.), όσον αφορά τα στοιχεία των εσόδων που εξαρτώνται από την εξέλιξη των μακροοικονομικών προβλέψεων για την ελληνική οικονομία.
  2. Οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για τις αποδόσεις των παρεμβάσεων (μέτρων) εσόδων που ήδη έχουν νομοθετηθεί ή εφαρμοστεί και θα επηρεάσουν τα αντίστοιχα μεγέθη των εσόδων. Οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις είναι αυτές που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του μνημονίου, έχουν θεσπισθεί ή εφαρμοστεί μέχρι σήμερα και περιλαμβάνονται σε όλους τους εφαρμοστικούς νόμους που έχουν ψηφισθεί από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι σήμερα στο Κοινοβούλιο (δημοσιονομικές παρεμβάσεις Ιουνίου 2011, Οκτωβρίου 2011 και Φεβρουαρίου 2012) καθώς και όποιες άλλες τυχόν παρεμβάσεις εσόδων θεσπισθούν μέχρι την ημερομηνία υποβολής των προτάσεων των υπηρεσιών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού εσόδων οικ. έτους 2013.
Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα, οι εκτιμήσεις θα γίνουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ενώ για τα μη φορολογικά έσοδα, οι υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων θα πραγματοποιήσουν τις εκτιμήσεις σε συνεργασία με το Τμήμα Εσόδων της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του ΓΛΚ.
Ακόμη, στην εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες:
Ο προσδιορισμός του ύψους των προβλεπόμενων εσόδων σε κάθε κατηγορία θα αναφέρεται στις προσδοκώμενες εισπράξεις και όχι στις βεβαιώσεις των εσόδων. Το στοιχείο της βεβαίωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση υπολογισμού των εισπράξεων.
Στις προτάσεις των εσόδων του προϋπολογισμού θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να αναφέρουν και τις εκτιμήσεις τους ως προς το ύψος των επιστροφών ανά κωδικό.

Στον κρατικό προϋπολογισμό 2013, για τρίτη συνεχή χρονιά, θα περιλαμβάνεται και ενδεικτική μηνιαία κατανομή των εσόδων ανά κατηγορία. Για το λόγο αυτό, οι προβλέψεις των φορέων για το 2013 είναι αναγκαίο να υποβληθούν και με ανάλυση σε μηνιαία βάση.

Στις εκτιμήσεις εσόδων οικονομικού έτους 2012 θα περιληφθούν οι εμπεριστατωμένες εκτιμήσεις των υπηρεσιών ως προς τη διαμόρφωση του ύψους του εσόδου για το έτος 2012 (εισπράξεις, επιστροφές και καθαρά έσοδα), οι οποίες θα βασίζονται και σε εκτιμήσεις των υπηρεσιών για την απόδοση των μέτρων εσόδων που ήδη έχουν εφαρμοστεί και ισχύουν μέχρι την ημερομηνία υποβολής των προτάσεων των υπηρεσιών και συνδέονται με τον εκάστοτε Κ.Α. Εσόδου. Στις περιπτώσεις σημαντικών αποκλίσεων θα πρέπει να παρασχεθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και αναλύσεις για την αιτιολόγησή τους.

Για το 2013 οι προβλέψεις εσόδων θα αναγραφούν λαμβάνοντας υπόψη όλα εκείνα τα στοιχεία (μακροοικονομικές προβλέψεις, εκτιμώμενη απόδοση μέτρων-παρεμβάσεων που συνδέονται με τον Κ.Α. Εσόδου κ.λπ.) που είναι αναγκαία για τον ακριβή προσδιορισμό του ύψους τους.

από το iskra.gr
ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ’13 - ’16 ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚ.! ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ’13 - ’16 ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚ.! Reviewed by Διαχειριστής on Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2012 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.