Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ;



Του Δημήτρη Καζάκη


Σχεδόν μια δεκαετία μετά από το πρώτο μνημόνιο και την υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς κατοχής από τους δανειστές της Ευρώπης και σχεδόν 4 χρόνια μετά το 3ο και χειρότερο μνημόνιο με βάση το οποίο θεσμοθετήθηκε επίσημα η κατοχή της χώρας τουλάχιστον για 99 χρόνια με την ίδρυση της ΑΑΔΕ, του Υπερταμείου, κοκ, συνεχίζουν ακόμη να υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη διακυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Λες και οι κυβερνήσεις είναι εκείνες που αποφασίζουν την χάραξη πολιτικής στην Ελλάδα.

Οι εκάστοτε ένοικοι του Μαξίμου από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή το πρώτο μνημόνιο έως σήμερα ζητούν την άδεια των δανειστών ακόμη κι όταν χρειάζεται να αποσυρθούν για φυσική τους ανάγκη. Η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της χώρας είναι κυριολεκτικά για το θεαθήναι.
Το να συζητά κανείς ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι καλύτερη ή χειρότερη από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ίδιο ακριβώς με το να συζητά κανείς την εποχή της ναζιστικής κατοχής για το ποια κυβέρνηση δοσίλογων ήταν καλύτερη ή χειρότερη. Εκείνη του Τσολάκογλου, του Λογοθετόπουλου, ή του Ράλλη;

Η αλήθεια είναι ότι όπως οι διαδοχικές κυβερνήσεις δοσίλογων επί ναζιστικής κατοχής ήταν η μια χειρότερη από την προηγούμενη, έτσι και σήμερα. Οι κυβερνήσεις που υπηρετούν τη μνημονιακή κατοχή είναι απολύτως σίγουρο ότι θα είναι η μια χειρότερη από την προηγούμενη, γιατί αυτό απαιτεί το στυγνό καθεστώς της δουλοπαροικίας του χρέους που έχουν επιβάλει οι δανειστές της χώρας. Όποια και να είναι η επόμενη μνημονιακή κυβέρνηση, η Ελλάδα σε ένα εξάμηνο θα φλέγεται όχι μόνο οικονομικά, κοινωνικά, αλλά και γεωπολιτικά. Οι αποφάσεις στο εξωτερικό έχουν ήδη παρθεί και περιμένουν απλά εκείνον που θα εμφανιστεί ως δήθεν πρωθυπουργός της κατεχόμενης Ελλάδας ώστε να πάρει την πολιτική ευθύνη της εφαρμογής τους.

Παρ’ όλα αυτά ορισμένοι μας λένε ότι άλλο 40 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ κι άλλο 4 χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ! Η διπολική διαταραχή στο απόγειό της! Άλλοι πάλι μας λένε ότι η αυτοδυναμία της ΝΔ θα είναι χειρότερη από μια συγκυβέρνηση σαν αυτή που ζήσαμε επί ΣΥΡΙΖΑ. Τι να πει κανείς! Η βλακεία δεν έχει όρια.

Την ίδια ώρα υπάρχουν κι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να είναι τόσο κακός όσο ο Τσίπρας, γιατί οι δεξιοί είναι πατριώτες, ενώ οι αριστεροί απάτριδες!
Ειλικρινά ποτέ πριν δεν ξεχείλιζε σε τέτοιο βαθμό και σε τέτοια έκταση η πιο απόλυτη ηλιθιότητα σε συνδυασμό με την πιο άθλια μικροαστική ιδιοτέλεια. Ποτέ πριν δεν ίσχυε όσο σήμερα η παλιά αγγλοσαξονική παροιμία: «Η άγνοια μπορεί να πάει σχολείο. Η τρέλα μπορεί να γιατροπορευτεί. Για την ηλιθιότητα όμως δεν υπάρχει καμία θεραπεία.»

Γι’ αυτό και να με συγχωρείται αν επιμένω να απευθύνομαι σ’ όσους έχουν σώας τα φρένας και σκέφτονται στοιχειωδώς λογικά.
Ας δούμε τα αμείλικτα γεγονότα.
Στις 15 Ιουνίου 2019 το “Eurogroup” αποφάσισε ένα νέο «πακέτο» μνημονιακών μέτρων. O κ. Τσακαλώτος χωρίς κανένα δισταγμό υπέγραψε νέα τροποποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας. Κι όπως συμβαίνει με όλες τις νέες τροποποιήσεις των μνημονιακών υποχρεώσεων, ο εκάστοτε υπουργός οικονομικών τις υπογράφει κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς ούτε καν ενημέρωση της βουλής.

Στο κάτω-κάτω της γραφής η βουλή έχει διαλυθεί κι επομένως ο κ. Τσακαλώτος μπορεί να υπογράφει ήσυχος νέες μνημονιακές δεσμεύσεις εν κρυπτώ και παραβύστω. Άλλωστε είδατε κανένα κόμμα να κόπτεται και να καταγγέλλει τις υπογραφές Τσακαλώτου; Μήπως η ΝΔ δήλωσε και δεν το αντελήφθην ότι οι υπογραφές του Τσακαλώτου στο περιθώριο του “Eurogroup”, δεν έχουν καμιά ισχύ; Όχι βέβαια! Υπάρχει άλλωστε αυτή η άτιμη συνέχεια του κράτους, που μόνο στην Ελλάδα έχει πάρει χαρακτήρα διακομματικής ομερτά!

Δεν έχει καμιά σημασία αν οι νέες μνημονιακές δεσμεύσεις περιλαμβάνουν την σταδιακή έως το 2022 άνοδο της συντάξιμης ηλικίας από 67 στα 70. Δεν έχει καμιά σημασία αν προβλέπεται νέο μπαράζ φόρων και κυρίως αναγκαστικών μέτρων από την ΑΑΔΕ με σκοπό να δημεύσει την περιουσία από τα 4 εκατομμύρια φορολογουμένους που χρωστούν κατά κεφαλή μεσοσταθμικά 21 χιλιάδες ευρώ.

Δεν έχει καμιά σημασία αν μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2020 θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί οι ιδιωτικοποιήσεις αρκετών δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και του πάλαι ποτέ ΕΟΠΠΥ. Δεν έχει καμιά σημασία αν ανάλογες διαδικασίες πρέπει να υπάρξουν μέσα στο 2020 με το κλείσιμο σχολικών μονάδων.

Όλα αυτά και άλλα, τα έχει ήδη υπογράψει στο περιθώριο του τελευταίου “Eurogroup” o κ. Τσακαλώτος και θα τα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση. Είτε είναι του ΣΥΡΙΖΑ, είτε είναι της ΝΔ. Είτε με αυτοδυναμία, είτε χωρίς.

Εκτός κι αν βρεθούν στο κοινοβούλιο οι δυνάμεις που αντιπροσωπεύει το μόνο πατριωτικό, δημοκρατικό, αντιμνημονιακό ψηφοδέλτιο του ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ. Κι ο λόγος είναι απλός. Διότι τότε θα πρέπει η νέα βουλή να τοποθετηθεί για την Εσχάτη Προδοσία που έχουν διαπράξει οι προηγούμενες κοινοβουλευτικές σύνοδοι. Να γιατί έχουν βαλθεί λυτοί και δεμένοι, εχθροί και άσπονδοι φίλοι για να μην βρεθεί ο συνδυασμός στη βουλή κι έτσι για πρώτη φορά αντιμετωπίσουν θεσμικά την Εσχάτη Προδοσία όλοι όσοι συνέργησαν στην επιβολή της μνημονιακής κατοχής.
Τι συνέβη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρώπης;

Ταυτόχρονα, στις 20-21 Ιουνίου ο κ. Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέγραψε την αποδοχή των νέων χρηματοοικονομικών εργαλείων του νέου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ, τα οποία έχουν σαν στόχο την συγκέντρωση και συγκεντροποίηση όλων των επιμέρους Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων των κρατών μελών με στόχο να διατίθενται όχι με βάση τις εθνικές ανάγκες, αλλά τις ευρωπαϊκές ανάγκες, δηλαδή τις ανάγκες των ευρωπαϊκών, γερμανικών, γαλλικών, κοκ, πολυεθνικών. Πρόκειται για την χρηματοδότηση προγραμμάτων ΣΔΙΤ σε ευρωπαϊκό επίπεδο μόνο και αποκλειστικά για υποδομές που ενδιαφέρουν τα μεγάλα χρηματιστικά συμφέροντα της Ευρώπης.

Η ΕΕ ως Ελντοράντο για τους πιο αδίστακτους εκπροσώπους της μεγαλοεργολαβικής απάτης!
Το συζήτησε κανείς; Κανείς! Μήπως ο κ. Τσίπρας έβαλε έστω κάποιου είδους αστερίσκο γιατί ως απερχόμενος πρωθυπουργός εν μέσω προεκλογικής περιόδου δεν μπορεί να δεσμεύει τη χώρα; Όχι βέβαια. Μήπως ο κ. Μητσοτάκης διαμαρτυρήθηκε έστω για το θεαθήναι; Τι λες καλέ!

Στην ίδια Σύνοδο Κορυφής κι ενώ τα μέσα μαζικής εξαχρείωσης της χώρας μας ασχολούνταν μόνο με τις δηλώσεις του ήξεις-αφήξεις των Ευρωπαίων ηγετών για την Τουρκία, ο κ .Τσίπρας επικύρωσε με την υπογραφή του και την τροποποιημένη Ιδρυτική Σύμβαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Ακούσατε τίποτε για όλα αυτά; Μήπως ενημερωθήκατε από τους αδέκαστους πολιτικούς μας της δεξιάς και της αριστερής απάτης περί τίνος πρόκειται;
Όχι βέβαια. Αυτά είναι για να περνάνε στην καλύτερη περίπτωση στα ψιλά.

Η τροποποιημένη Ιδρυτική Σύμβαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) στοχεύει κατά κύριο λόγο να ενισχύσει την νομικοπολιτική αυτοτέλεια του Μηχανισμού έναντι των κοινοβουλίων των κρατών μελών. Με άλλα λόγια το Διοικητικό Συμβούλιο του Μηχανισμού θα μπορεί να συνάπτει δανειακές συμβάσεις με κράτη μέλη που αιτούνται δανειακή διευκόλυνση, χωρίς να είναι απαραίτητη η κύρωση της σύμβασης αυτής και όλων των προαπαιτούμενων της από όλα τα κοινοβούλια των κρατών μελών που τυπικά είναι μέτοχοι του ΕΜΣ.

Καταλάβατε; Με την τροποποιημένη Ιδρυτική Σύμβαση, αρκεί ένα κράτος μέλος – σαν την Ελλάδα – να προσφύγει στον ΕΜΣ με απλή απόφαση του κοινοβουλίου του. Θα ακολουθεί απόφαση του ΔΣ και η σύμβαση δανειακής διευκόλυνσης του ΕΜΣ με το αιτούμενο κράτος μέλος, ή η ένταξη σε μια από τις δυο πιστοληπτικές γραμμές του Μηχανισμού δεν θα απαιτείται κύρωση από τα κοινοβούλια των άλλων κρατών μελών. Όπως γινόταν μέχρι σήμερα με τις συμβάσεις δανειακής διευκόλυνσης και τα επίσημα μνημόνια της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, με την τροποποίηση ο ΕΜΣ αποκτά μεγαλύτερη ευλυγισία στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την χρηματοδότηση κρατών και επιχειρήσεων. Όπως επίσης και στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που δεσμεύει ο Μηχανισμός έναντι των δανείων που παρέχει.

Συζητήθηκαν όλα αυτά στη χώρα μας; Ούτε κατά διάνοια. Πώς είναι δυνατόν ένας υπό αποχώρηση πρωθυπουργός με διαλυμένη τη βουλή της χώρας να προσυπογράφει μια τέτοια τροποποιημένη διεθνή σύμβαση, χωρίς να μπορεί να την φέρει προς κύρωση στη βουλή;
Γιατί άραγε η ΝΔ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα δεν επισήμαναν το γεγονός; Γιατί άραγε δεν το κατήγγειλαν; Γιατί όλοι τους κρατούν τακτική μαφιόζικης ομερτά;
Έρχονται πάνω από 200 χιλιάδες πλειστηριασμοί.

Κουβέντα επίσης και για την λαίλαπα που ετοιμάζεται εναντίον των δανειοληπτών. Η τελευταία Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρει ότι «το 48% των ΜΕΔ (Μη εξυπηρετούμενων Δανείων) αφορά καταγγελμένες απαιτήσεις, οι οποίες στο τέλος του 2018 ανήλθαν σε 39,1 δισεκ. ευρώ, μειωμένες κατά 9,9% σε σχέση με το τέλος του 2017 (43,4 δισεκ. ευρώ), κυρίως λόγω της διαγραφής καταγγελμένων απαιτήσεων ύψους 3,6 δισεκ. ευρώ.»

Αυτές οι καταγγελμένες απαιτήσεις αντιστοιχούν σε εξασφαλίσεις, δηλαδή εμπράγματες εγγυήσεις, υποθήκες, αξίας περίπου 20 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει πώς οι τράπεζες έχουν θέσει σε κίνηση έναν μηχανισμό διαταγής πληρωμής, κατασχέσεων και πλειστηριασμών, ο οποίος υπερβαίνει κατά πολύ τις 200 χιλιάδες δάνεια. Καταλαβαίνετε τον Αρμαγεδδών δήμευσης περιουσιών μέσω πλειστηριασμών που αναμένεται αμέσως μετά τις εκλογές.

Οι συστημικές εγχώριες τράπεζες προχωρούν επίσης πολύ γρήγορα στη δημιουργία Εταιρειών-Οχημάτων Ειδικού Σκοπού (Special Purpose Vehicle), ώστε να τιτλοποιηθούν και να εκποιηθούν στις διεθνείς αγορές, οι απαιτήσεις των δανείων και κυρίων των εμπράγματων υποθηκών που έχουν αυτά τα δάνεια.

Το Νοέμβριο του 2018 η “Eurobank” δημιούργησε δική της εταιρεία-όχημα ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle), ώστε να μεταφέρει το προβληματικό δανειακό χαρτοφυλάκιο και να πετύχει πολύ νωρίτερα τον στόχο για μείωση των «κόκκινων» δανείων ύψους 7,5 δις ευρώ. Έτσι προχώρησε στη συγχώνευση με την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων “Grivalia”, θυγατρική της “Εurobank” μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η οποία πωλήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Το σχέδιο της συγχώνευσης έχει τη στήριξη του Ομίλου “Fairfax” του Ινδοκαναδού Πρεμ Γούατσα, ο οποίος κατέχει το 16,88% της “Eurobank” και το 51,43% της “Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ”.
Θέλει πολλά για να αντιληφθεί ακόμη και ο πιο αδαής ότι στόχος της κίνησης αυτής είναι η δήμευση και εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας των δανειοληπτών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους;

Μετά απ’ όλα αυτά έχει το δικαίωμα ο καθένας από εσάς να στρουθοκαμηλίσει κατά το δοκούν. Μπορεί άνετα να αυνανιστεί με την ιδέα ότι τα αριστερά μνημόνια είναι ηπιότερα από τα δεξιά. Κι ότι ο Μητσοτάκης θα είναι χειρότερος από τον Τσίπρα λόγω δεξιάς αυτοδυναμίας κι όχι λόγω μνημονιακής κατοχής της πατρίδας μας. Τα υπόλοιπα τα αφήνουμε για όλους τους φερέλπιδες τσανακογλείφτες της εκάστοτε εξουσίας. Κι από δαύτους άλλο τίποτε.

Ο Δημήτρης Καζάκης είναι Πρόεδρος του Ε.ΠΑ.Μ.


Πηγή: https://www.epamhellas.gr
Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ; Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ; Reviewed by ΕΠΑΜ ΕΡΕΤΡΙΑΣ on Σάββατο, Ιουνίου 29, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.