Η υποτιθέμενη έξοδος της χώρας από τα μνημόνια βρίσκει τη Δημόσια Υγεία με έναν προϋπολογισμό που διατηρεί όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις των προηγούμενων χρόνων, χαρακτηρίζεται από συνεχιζόμενη λιτότητα και ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση του πολίτη, και οδηγεί ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού σε φτωχοποίηση και περαιτέρω εξαθλίωση.
Η προστασία της υγείας και η διαφύλαξη της ζωής είναι το πλέον ουσιαστικό ανθρώπινο δικαίωμα για κάθε ευνομούμενη κοινωνία. Είναι καθολικό, κοινωνικό και εθνικό αγαθό και γι’ αυτό η Πολιτεία πρέπει να εξασφαλίζει δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας σε όλους τους κατοίκους της χώρας. Εφόσον η υγεία είναι ένα αγαθό για όλους τους πολίτες, δεν θα έπρεπε καθόλου να μπει στο
«κρεβάτι του Προκρούστη» των μνημονιακών πολιτικών!
Εντούτοις, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, τα κονδύλια που δίδονται για την υγεία είναι γύρω στο 5% του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι γύρω στο 7 % και τα όρια ασφαλείας κάθε συστήματος υγείας, όπως έχει επισημανθεί, βρίσκονται στο 6%.
Επί της ουσίας, η διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σπρώχνει τα ήδη φτωχοποιημένα στρώματα του πληθυσμού σε ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση, με κύριο χαρακτηριστικό, αυτή τη φορά, την αρρώστια, τις επιδημίες και τον θάνατο.
Η «Δημόσια Υγεία» πλέον συνδέεται αυστηρά με το πορτοφόλι των ήδη φτωχοποιημένων ασθενών πολιτών, οι οποίοι πληρώνουν τις υποτιθέμενες υπερβάσεις από πλαφόν εξετάσεων, ή θεραπειών, τα εισιτήρια στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη και τα εξωτερικά ιατρεία, τη συμμετοχή σε νοσήλια, χειρουργικές επεμβάσεις και εξετάσεις. Η κατάσταση στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας είναι δραματική, λόγω της μείωσης των κονδυλίων. Στα νοσοκομεία μειώθηκε και άλλο η χρηματοδότηση (1.154 εκατομμύρια ευρώ το 2019 από 1.219 εκατομμύρια το 2018) και χωρίς κονδύλια νέων προσλήψεων.
Στις ΜΕΘ δύο στα δέκα κρεβάτια παραμένουν κλειστά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους βαριά πάσχοντες, δεδομένου ότι σημειώνεται και αύξηση των εισαγωγών, λόγω της έξαρσης των ιώσεων που παρουσιάζονται τον χειμώνα (π.χ. γρίπη).
- Οι ελλείψεις γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία που αδειάζουν από γιατρούς λόγω της συνταξιοδότησης, ενώ οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο,
- η μετανάστευση του πλέον αξιόμαχου ιατρικού προσωπικού (περίπου 18.000),
- οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό (νοσηλευτικό, παραϊατρικό κλπ)
- οι ελαστικές σχέσεις εργασίας που παραμένουν κανόνας, όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, που θα φέρει άσχημες καταστάσεις στην παροχή υγείας στον πληθυσμό.
Οι πολίτες συνεχίζουν να επιβαρύνονται υπέρμετρα, με αποτέλεσμα να στερούνται φάρμακα και εξετάσεις, καθώς η δημόσια δαπάνη για φάρμακα είναι 2,5 δις σε συνολική δαπάνη 4,5 δις, από την οποία ο πολίτης καλείται να πληρώσει το 1 δις (το υπόλοιπο ποσό συμπληρώνεται από τις φαρμακοβιομηχανίες).
Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερο ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτική υγεία, η οποία όμως απευθύνεται μόνο στους λίγους «έχοντες».
Όλα αυτά συμβαίνουν στην υγεία (και όχι μόνο) γιατί η χώρα μας βρίσκεται υπό την κατοχή ξένων δυνάμεων, όπου την παρέδωσε το εγχώριο, προδοτικό, πολιτικό σύστημα. Το πολίτευμα έχει καταλυθεί, το Σύνταγμα έχει γίνει κουρελόχαρτο, τα πάντα ξεπουλιούνται και υφαρπάζονται, τα κοινωνικά αγαθά δεν θεωρούνται πια δεδομένα, ενώ στον λαό μας ασκείται συστηματική γενοκτονία, ώστε να είναι αδύναμος και να μην μπορεί να αντιδράσει για την αρπαγή της Ελλάδας.
Το Ε.ΠΑ.Μ. αγωνίζεται για την απελευθέρωση της χώρας από τα δεσμά που της έχουν επιβάλλει, για να μπορέσουμε να έχουμε ένα δημόσιο και δωρεάν και, πάνω από όλα, ποιοτικό σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες, που θα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη.
Αγωνιζόμαστε για Ανεξαρτησία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ισονομία και τον Λαό Κυρίαρχο στη Χώρα του.
Αθήνα, 10 Μαρτίου 2019
Ο Τομέας Υγείας του Ε.ΠΑ.Μ.
Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας υπό κατάρρευση : Ανακοίνωση του Τομέα Υγείας του Ε.ΠΑ.Μ.
Reviewed by ΕΠΑΜ ΕΡΕΤΡΙΑΣ
on
Τετάρτη, Μαρτίου 13, 2019
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: