Σε αναμονή των επόμενων κινήσεων του Ερντογάν


Του Δημήτρη Κυπριώτη
Είναι γεγονός ότι η νίκη του Ερντογάν στις διπλές εκλογές στην Τουρκία, τον καθιστά περίπου απόλυτο κυρίαρχο στην πολιτική παρτίδα που παίχτηκε στη χώρα του και του δίνει μία θαυμάσια ευκαιρία για αλλαγή πλεύσης σε σειρά σημαντικών θεμάτων, αν και εφόσον ο ίδιος το αποφασίσει.
Επίσης δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι  ο δρόμος της νίκης ήταν μοναδικός για τον Ερντογάν, γιατί εκτός από το πολιτικό του διακύβευμα, αντιμετώπιζε σε περίπτωση ήττας ακόμη και την ίδια του τη φυσική επιβίωση. Για το λόγο αυτό στην πορεία προς τις εκλογές χρησιμοποίησε κάθε θεμιτό και κυρίως αθέμιτο μέσο, όπως τις έκτακτες εξουσίες, τον πλήρη έλεγχο την ΜΜΕ , πάμπολλες  οικονομικές ενισχύσεις και φυσικά  δεν μπορεί εύκολα κανείς  να υποτιμήσει την πολιτική του φυσιογνωμία και τα ηγετικά του προσόντα, σε μια χώρα εδικά με τα χαρακτηριστικά της Τουρκίας.

Έτσι λοιπόν μετά τις εκλογές και την νίκη του όπως περιγράφηκε, πρέπει τώρα σιγά –σιγά να αντιμετωπίσει τα ανοιχτά θέματα που έχει μπροστά του. Κυρίαρχο το θέμα της οικονομίας και από αυτό θα πρέπει να επανεξετάσει τις σχέσεις του με τη Δύση και την ΕΕ. Το προσφυγικό και η αντιμετώπισή  του είναι προνομιακός χώρος για να διαχειριστεί τις σχέσεις του με την ΕΕ και ειδικά με τη Γερμανία, την περίοδο αυτή που η τελευταία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της, εξ αυτού του θέματος. Το άλλο μεγάλο θέμα για τον Ερντογάν είναι οι σχάσεις του με τις ΗΠΑ και πως θα εξελιχθούν αυτές και κατά συνέπεια και οι σχέσεις με τη Ρωσία και το Ιράν.
Σε ότι αφορά τα Ελληνοτουρκικά αλλά και το Κυπριακό, χωρίς να υπάρχει τίποτα δεδομένο μέχρι στιγμής, είναι σίγουρο ότι ο Ερντογάν θα ακολουθήσει το «πρεσάρισμα» για την απόδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών και θα το αντισταθμίζει συνεχώς με την απελευθέρωση των ομήρων Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ δεν θα παραλείπει  να είναι προκλητικός  και επιθετικός, όπου θεωρεί ότι αυτό θα το κάνει αβλαβώς για την Τουρκία.
Η τελευταία αυτή εκτίμηση, απαιτεί την καλλίτερη δυνατή προετοιμασία και αντιμετώπιση από ελληνικής πλευράς. Το Κυπριακό είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση για τον Ερντογάν, λόγω της ύπαρξης των υδρογονανθράκων και το πως θα κατορθώσει να γίνει συνδιαχειριστής. Εδώ εγκυμονεί πάντα ο υπαρκτός μεγάλος κίνδυνος για να προχωρήσει τα σχέδιά του για την πραγματοποίηση εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ και τότε τα πράγματα θα πάρουν πολύ σοβαρή μορφή. Για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού ούτε λόγος. Αυτός προφανώς και δεν βιάζεται.
Τελικά όλοι και όλα βρίσκονται σε αναμονή των επόμενων εξελίξεων, αφού η πρωτοβουλία των κινήσεων σαφώς και βρίσκεται στο τερέν της Τουρκίας και του Ερντογάν.
Ο Δημήτρης Κυπριώτης είναι στρατηγός ε.α. και Γενικός Γραμματέας του Ε.ΠΑ.Μ.
Σε αναμονή των επόμενων κινήσεων του Ερντογάν Σε αναμονή των επόμενων κινήσεων του Ερντογάν Reviewed by Unknown on Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.