Νίκη διαστάσεων για τον Ερντογάν & η επόμενη μέρα

Του Δημήτρη Κυπριώτη
Ο Ερντογάν επανέρχεται δριμύτερος στη χώρα του, ύστερα από το θριαμβευτικό για αυτόν αποτέλεσμα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία, άσχετα με  τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία, κάτι που δεν μπορεί εύκολα και να αμφισβητηθεί, αλλά και να επιβεβαιωθεί.
Είναι γεγονός  όμως ότι, η Τουρκία παραδόθηκε ολοκληρωτικά στα χέρια του  Ερντογάν και του έδωσε την απόλυτη εξουσία, που φέρνει τη χώρα σε μια νέα κατάσταση, που πολύ γρήγορα θα φανεί προς τα που θα κινηθεί, αν και από πριν από τις εκλογές το είχε δείξει.

Είναι σίγουρο ότι ο Ερντογάν με τα ποσοστά αυτά στο λαό, θα κινηθεί στο δρόμο που είχε αρχίσει να χαράζει. Οι νέο-Οθωμανικοί του προσανατολισμοί θα  αποτελέσουν  τη βάση των στρατηγικών  που θα ακολουθήσει, κάτι που είχε επιδείξει τα τελευταία 3 τουλάχιστον χρόνια.
Έτσι λοιπόν ο Ερντογάν, θα συνεχίσει να παίζει και να ενισχύει το νέο ρόλο που έχει επιλέξει και είναι, για μεν  την Τουρκία, αυτός της ηγέτιδας δύναμης μεταξύ των μουσουλμανικών κρατών, για δε τον ίδιο, του ηγεμόνα αυτών. Βέβαια αυτές οι επιδιώξεις του είναι πολύ μεγάλες και δύσκολα θα μπορέσουν να επιβληθούν στους δογματικούς Μουσουλμάνους.
Για να μπορέσει όμως να φέρει αυτό το αποτέλεσμα, έχει να αντιπαλέψει πριν απ΄ όλα με τα μεγάλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει με τα γειτονικά του Μουσουλμανικά κράτη, ενώ θα χρειαστεί να παίξει το χαρτί του αναθεωρητισμού σε μια σειρά περιοχές, όπως είναι τα Βαλκάνια, το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος, αλλά και στα Ανατολικά της Τουρκίας.
Πέραν αυτών,  είχε βγάλει μπροστά πολύ ενωρίς και την άλλη μεγάλη επιδίωξή του, αυτήν της ανάδειξης της Τουρκίας, ως της μεγάλης περιφερειακής δύναμης, που θα παίζει καθοριστικό ρόλο ακόμη και μεταξύ των επιδιώξεων και των σχεδιασμών των μεγάλων παγκόσμιων γεωστρατηγικών παικτών.
Θα πει κανείς και δεν θα έχει άδικο,  ότι όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί είναι πάρα πολύ μεγάλοι για το μέγεθος της Τουρκίας με τα προβλήματα που έχει, με τους συμμάχους της τους Δυτικούς, με το παιχνίδι που κάνει με τους Ρώσους, με τα οικονομικά αδιέξοδα που υπάρχουν, με τα προβλήματα που δημιουργούν οι παράνομες στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ξένα εδάφη, με το Κουρδικό πρόβλημα, το προσφυγικό και πολλά άλλα .
Παρά το γεγονός όμως, ότι δεν έχει να επιδείξει επιτυχίες, εκεί που θα μπορούσε να επιδείξει και να απειλήσει και αυτό μπορεί να το βρει η Ελλάδα μπροστά της άμεσα, είναι τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει σε Ελλάδα και στην Κύπρο, ούτως ώστε να «ξεσπάσει» και να βγάλει την «εκτόνωση» της, αφού μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος για παρόμοιες «παλικαριές» Και  εξηγούμαστε σε ότι αφορά τα καθ΄ ημάς:
Η Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται και ύστερα από το αναμενόμενο φιάσκο των Βρυξελλών για τη δήθεν ελάφρυνση του χρέους, θα βυθιστεί ακόμη περισσότερο στην ένδεια  που θα κρατήσει τώρα όμως πολλές δεκαετίες και με τη βούλα μιας ακόμη επαίσχυντης  και δουλοπρεπούς συμφωνίας.
Το γεγονός της άλλης προδοτικής συμφωνίας με τα Σκόπια, φανερώνει το ευάλωτο της ελληνικής πλευράς σε κάθε πίεση και αυτό θα αποβεί μοιραίο και για άλλες περιοχές της χώρας μας. Γιατί  αυτό που φάνηκε από τις λεγόμενες διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, ήταν ή άμεση αποδοχή κάθε επιθυμίας των ΗΠΑ και της Γερμανίας, σε βαθμό που  να διερωτάται κανείς αν υπάρχει διπλωματία στην Ελλάδα ή μόνο εκτέλεση εντολών από  τον  υπουργό Εξωτερικών Κοτζιά.
Τέλος στη νέα εποχή που ανοίγεται για την Τουρκία και ίσως ο μεγαλύτερος βραχνάς για τη χώρα μας, να αποτελέσει  ο βαθμός ετοιμότητας της αποτροπής απέναντι στις επιθετικές προκλήσεις της Τουρκίας. Το τελευταίο διάστημα η αποτροπή μας δοκιμάστηκε σκληρά και δεν έδειξε να πτοεί τον Ερντογάν. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι πήραμε μαθήματα, κάτι όμως που μάλλον χλωμό φαίνεται, με ότι συνεπάγεται αυτό.
« Οι καιροί ου μενετοί» με τη γείτονα Τουρκία και το Σουλτάνο Ερντογάν, που βγαίνει πολύ ενισχυμένος  από το πλάτεμα των εξουσιών που του έδωσαν οι χθεσινές εκλογές.
Ο Δημήτρης Κυπριώτης είναι στρατηγός ε.α. και Γενικός Γραμματέας του Ε.ΠΑ.Μ.
Νίκη διαστάσεων για τον Ερντογάν & η επόμενη μέρα Νίκη διαστάσεων για τον Ερντογάν & η επόμενη μέρα Reviewed by Unknown on Δευτέρα, Ιουνίου 25, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.