Η Αμερική βάφεται με αίμα


Γράφει ο Ανδρέας Βελισσάριος

Η Αμερική για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, θρηνεί. Άλλο ένα σχολείο βυθίστηκε στο πένθος, όταν μαθητές στο λύκειο στο Σαντα Φε του Τέξας, βρέθηκαν αντιμέτωποι, με τον μόλις 17χρονο ελληνικής καταγωγής Δημήτριο Παγουρτζή, που σκόρπισε τον θάνατο σε 10 ανθρώπους (άλλοι 13 τραυματίστηκαν σοβαρά). 
Με το σλόγκαν “γεννημένος να σκοτώνει” να τον συνοδεύει, δείχνοντας παράλληλα την αγάπη του για τα όπλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σκόρπισε τον θάνατο σε μαθητές του σχολείο, με τον ίδιο να απορρίπτει το σχέδιο του για αυτοκτονία. 
Πρόσφατα άλλο ένα παρόμοιο αιματηρό σκηνικό είχε λάβει χώρα στο Μάρτζορι Στόνμαν Ντάγκλας της Φλόριντα με τον 19χρονο Νίκολα Κρουζ να ανοίγει πυρ με το ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου AR-15. Απολογισμός 17 νεκροί και 14 τραυματίες. Παρότι υπήρχαν ενδείξεις ότι ο 19χρονος είχε βίαια συμπεριφορά, και ξεσπάσματα, αυτά μάλλον αγνοήθηκαν επιδεικτικά, με τον νεαρό έφηβο να σπέρνει τον τρόμο και να βουλιάζει στην ματαιοδοξία και το πένθος όλη την Αμερική!


Είναι μια επαναλαμβανόμενη τραγωδία αυτή που συμβαίνει στις ΗΠΑ, ανοίγοντας για πολλοστή φορά το θέμα της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας. Ένα οξύτατο ζήτημα, όπου ο Λευκός Οίκος και η αμερικανική κυβέρνηση αδυνατούν  να κρατήσουν μια ενιαία στάση απέναντί της. Τα συμφέροντα του πανίσχυρου λόμπι των όπλων ΝRΑ (Εθνική Ένωση Όπλων) είναι μεγάλα, αλλά ακόμα μεγαλύτερα είναι και τα αυξανόμενα κρούσματα βίας και αιματοχυσίας που λαμβάνουν χώρα στις ΗΠΑ.
Τέξας
Ο 26χρονος πρώην στρατιωτικός, ο Πάτρικ Κέλι, εφοδιασμένος με ένα ημιαυτόματο τουφέκι και αλεξίσφαιρο γιλέκο, άνοιξε πυρ μέσα σε μια εκκλησία στο Τέξας, εν μέσω της λειτουργίας, σκοτώνοντας 26 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 20. Τα θύματά του ήταν από 5 ως 72 ετών, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο νεαρός μακελάρης συνέχισε να σκοτώνει και να πυροβολεί ανεξέλεγκτα, εώς ότου ένας κάτοικος της περιοχής τον χτύπησε με καραμπίνα. Βρέθηκε λίγο αργότερα αιμόφυρτος, χωρίς να γίνεται σαφές εάν αυτοκτόνησε ή κατέληξε από τα τραύματα.
Λας Βέγκας
Το χειρότερο και ποιο αιματηρό σκηνικό “πολέμου” που έχει καταγραφεί στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο 64χρόνος πλούσιος συνταξιούχος λογιστής, Στίβεν Πάντοκ, για άγνωστους λόγους άνοιξε πυρ από τον 32ο όροφο ξενοδοχείου στο Λας Βέγκας εναντίον 22.000 ανθρώπων που αποτελούσαν το κοινό σε μια συναυλία, σκοτώνοντας 59 και τραυματίζοντας άλλους περίπου 550 ανθρώπους, πριν αυτοκτονήσει. Οι αρχές δεν έχουν διαλευκάνει τα κίνητρά του μέχρι σήμερα, ούτε εάν είχε σχέση με το Ισλαμικό Κράτος, που έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη για το μακελειό. Στο σπίτι του βρέθηκε ένα σύγχρονα σχεδιασμένο οπλοστάσιο με 19 όπλα και άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς! Είχε μάλιστα την ευχέρεια να κουβαλήσει 10 από αυτά στο ξενοδοχείο χωρίς να γίνει αντιληπτός.
Τσάρλεστον
Το καλοκαίρι του 2015, ο οπαδός της Κου-Κουξ-Κλαν και της ανωτερότητας της λευκής φυλής, Ντίλαν Ρουφ, σκότωσε 9 μαύρους πιστούς μέσα σε μια εκκλησία στο Τσάρλστον της Νότιας Καρολίνας, που αποτελεί πόλη-σύμβολο του αγώνα των μαύρων εναντίον της σκλαβιάς. Η δράση του φάνηκε να ήταν στοχευμένη, λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων. Του επιβλήθηκε η θανατική ποινή.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ μετά από την τραγωδία στο σχολείο της Φλόριντα, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο μείζων θέμα της οπλοκατοχής, με την αρχική του ανακοίνωση να εστιάζει στην ψυχική υγεία των δραστών. Η συλλογική οργή των χιλιάδων μαθητών που διαδηλώνουν, ζητώντας αυστηροποίηση της νομοθεσίας της οπλοκατοχής δεν επηρέασε τον αμερικανό πρόεδρο, που θέλησε να “ανασκευάσει”, και ενστερνιζόμενος τις απόψεις της Εθνικής Ένωσης Όπλων (NRA), πρότεινε ορισμένοι εκπαιδευτικοί να φέρουν όπλα προκειμένου να αποτρέπουν μελλοντικές επιθέσεις σε σχολεία!
Κανείς δεν ξεχνά μάλλον, πως πέρυσι το Κογκρέσο απελευθέρωσε περαιτέρω το ζήτημα της οπλοκατοχής, ψηφίζοντας την κατάργηση του νόμου που απαγόρευε την πώληση όπλων στους ψυχικά διαταραγμένους ανθρώπους. Τα λουτρά αίματος που αυξάνονται δραματικά στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, όπως και η έξαρση βίας (βλ. Αστυνομία οδεύει σε μαζική χρήση όπλων αλλά και έντονης σωματικής βίας κατά πολιτών, με το παραμικρό δείγμα παρανομίας) φαίνεται να μην προβληματίζουν σε μεγάλο βαθμό τον Λευκό Οίκο. 
Το λόμπι της οπλοκατοχής χρηματοδοτεί αδρά τις προεκλογικές εκστρατείες σημαντικής μερίδας βουλευτών και γερουσιαστών. Σύμφωνα, με έρευνα του Κέντρου Έρευνας Ελέγχων Τραυματισμών του Χάρβαρντ, προκύπτει πως όσα περισσότερα όπλα υπάρχουν στη κοινωνία, τόσα περισσότερα περιστατικά δολοφονιών συμβαίνουν. Αναιρείται συνεπώς, η άποψη πολιτικών προσώπων ότι η ευρέα ύπαρξη κάθε λογής όπλων σε καταστήματα δεν έχει αντίκτυπο και δεν οδηγεί σε μαζικές δολοφονίες και “σφαγές”.
Από το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα, της οπλοκατοχής, έχει δημιουργηθεί μια πανίσχυρη βιομηχανία, που το 2013 παρείχε 250.000 θέσεις εργασίας, άμεσα ή έμμεσα, με μια ετήσια οικονομική δραστηριότητα ύψους 38 δισ. δολαρίων. Η επέκτασή της είναι διαρκής, με τα κέρδη να αυξάνονται θεαματικά, όπως και οι κατασκευές και η τεχνολογική εξέλιξη των όπλων. Η Αμερική είναι η βασική τροφοδότρια χώρα, όπλων και πυρομαχικών παγκοσμίως. Έκπληξη και ταυτόχρονα ερωτηματικό αποτελεί το γεγονός πως ένας τεράστιος όγκος όπλων που παραχωρήθηκαν από το Υπουργείο Άμυνας στον στρατό του Αφγανιστάν, αλλά και στο Ιράκ χάθηκαν (δεν ανιχνεύονται ή δεν υφίστανται οι κωδικοί τους). 
Επιπροσθέτως, αμερικάνικα όπλα έχουν εντοπιστεί στις τάξεις των Ταλιμπάν, του Ισλαμικού Κράτους, στο Ιράκ αλλά και την Συρία! Προκύπτει λοιπόν το συμπέρασμα πως η Αμερικανική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Άμυνας “χτίζεται” και πατάει πάνω σε πτώματα κυριολεκτικά και μεταφορικά για να διατηρήσει μια άριστη σχέση με το πανίσχυρο λόμπι των όπλων αλλά και τις τρομοκρατικές οργανώσεις (υποσκάπτοντας πολιτικούς δεσμούς και χρηματοδοτώντας τους) .
Υπάρχει μια σχέση αλληλεξάρτησης και αλληλοτροφοδότησης μεταξύ των δύο (Λευκός Οίκος – ΝRΑ), με το βάρος των συμφερόντων να αλλάζει αναλογικά με τις πολιτικές εξελίξεις και εσωτερικά στις ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως. Μετά το αιματοκύλισμα των 10 νεαρών ανθρώπων στο σχολείο του Σάντα Φε ίσως υπάρξει μία κατάσταση ανασκευών και καθησυχασμού από μεριάς Λευκού Οίκου, αλλά μακροπρόθεσμα το ζήτημα της οπλοκατοχής δεν θα αυστηροποιηθεί εξαιτίας της ιστορικής παράδοσης των ΗΠΑ σε αυτόν τον τομέα, αλλά και της σημαντικής συνεισφοράς της βιομηχανίας των όπλων στο πολιτικό γίγνεσθαι και της στενής της συνεργασίας (μέσω της συνεχούς κερδοφορίας) με οποιαδήποτε κυβέρνηση. 
Νέος Πρόεδρος του ισχυρού λόμπι όπλων NRA είναι από την προηγούμενη Δευτέρα ο περιβόητος διακινητής όπλων, 74χρονος πια Όλιβερ Νορθ. Ένας φανατικός συντηρητικός που έχει ως μοναδικο στόχο όπως εξήγησε σε δηλώσεις του να προσθέσει ένα εκατομμύριο μέλη στο λόμπι, το οποίο ήδη περηφανεύεται ότι πλησιάζει τα 6 εκατομμύρια μέλη.
Τα νέα κίνηματα που χτίζονται καθημερινά πάνω στην οργή και το μίσος αλλά και την εναντίωση στο μιλιταρισμό, την κοινωνική αλλοτρίωση και τη δεξιά πολιτική της παρανοίας του οβάλ γραφείου έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν μια αριστερή μαχητική πτέρυγα. Οι μαζικοί πυροβολισμοί αποτελούν κοινωνικό φαινόμενο που απαιτεί μια κοινωνική απάντηση. Οι μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τους κανονισμούς της Εθνικής Ένωσης Όπλων μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά το κεντρικό ερώτημα που πρέπει να αντιμετωπίστει είναι το πώς να διευρυνθεί το πεδίο της συζήτησης ώστε να στοχεύει στα βασικά αίτια της βίας στις ΗΠΑ: Ιμπεριαλισμός. Ρατσισμός και Καταπίεση. Εκμετάλλευση και Αλλοτρίωση.
Αν οι άνθρωποι είναι αποξενωμένοι στο σχολείο, παγιδευμένοι στους χώρους εργασίας τους και δεν βλέπουν καμία ελπίδα για το μέλλον τους, χρειάζονται συνδικάτα και κοινωνικά κινήματα που να μπορούν να “χτυπήσουν” και δυσφημίσουν τα θεσμικά όργανα που προωθούν τον ρατσισμό, την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και την καταπίεση, δείχνοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει ένας καλύτερος κόσμος. Αυτός του σοσιαλισμού-κομμουνισμού.
Πηγή: nostimonimar, μέσω http://teleytaiaexodos.blogspot.gr/
Η Αμερική βάφεται με αίμα Η Αμερική βάφεται με αίμα Reviewed by Unknown on Πέμπτη, Μαΐου 31, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.