Ας είμαστε προετοιμασμένοι σε όλα τα σενάρια!


Του Δημήτρη Κυπριώτη
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  δηλώνει χωρίς αναστολές ότι, «από την Κύπρο στο Αιγαίο, και από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Θράκη και παντού, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τις κατάλληλες πολιτικές, για να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της» .
Στα λόγια  αυτά του Τούρκου πρόεδρου, δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ή η παραμικρή αμφισβήτηση ή ακόμη και παρανόηση, ότι τάχα όλα όσα δημιουργεί η Τουρκία ενάντια στην Ελλάδα, γίνονται μόνο και μόνο για το εσωτερικό  μέτωπο του Ερντογάν και όχι  γιατί αυτές είναι οι προθέσεις του και ότι αυτές προσπαθεί να τις υλοποιήσει. Με αυτά κατά νου για την Ελλάδα, η Κύπρος, το Αιγαίο και η Θράκη, αποτελούν ένα ενιαίο και αδιάσπαστο μέτωπο, στο οποίο έχει απλωθεί όλη η επιθετικότητα της Τουρκίας και για αυτό πρέπει να υπάρχει  απόλυτη ετοιμότητα για το οτιδήποτε συμβεί.
Εκτός όμως από τις δηλώσεις αυτές, λίγο ενωρίτερα χρονικά, σε άλλη συνέντευξη του, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε πως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Αδριανούπολη, είναι όμηροι (ναι ο άθλιος αυτός αυτήν ακριβώς τη λέξη χρησιμοποίησε) προς ανταλλαγή με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν διαφύγει στην Ελλάδα. Απαντώντας δε σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, περιέγραψε το στόχο της επιθετικότητας της χώρας του,  σε όλο το εύρος του ενιαίου ελληνοτουρκικού μετώπου.

Συνεπώς, ποιος είναι ο ομολογούμενος από τον ίδιο τον Ερντογάν αδιαφιλονίκητος στόχος του; Να καθίσει η Ελλάδα οικειοθελώς είτε με το ζόρι σε ένα τραπέζι να διαπραγματευθεί μαζί του. Διακαής και διαχρονικός αυτός ο στόχος για τις Τούρκικες ηγεσίες. Όμως σε μια τέτοια διαδικασία, στην οποία η Ελλάδα μπορεί μόνο να παραχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα χωρίς να προσδοκά το ελάχιστο, αφού η ίδια δεν διεκδικεί απολύτως τίποτα,  φυσιολογικά θα πρέπει να αποκλείουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τουλάχιστον μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. 

Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση, θα πρέπει να περιμένουμε ότι και  η αντίδραση της Τουρκίας  θα είναι να  συνεχίσει την επιθετικότητά της και τον υβριδικό πόλεμο που έχει ξεκινήσει ενάντια στην Πατρίδα μας,  αποσκοπώντας  στον πειθαναγκασμό της, προκειμένου να επιτύχει το στόχο του. Τα πράγματα λοιπόν έτσι όπως διαγράφονται είναι τόσο απλά, αλλά και τόσο καθαρά.
Αν όμως η Ελλάδα εξακολουθήσει να μην ενδίδει στις προθέσεις του Ερντογάν και όλων των σκληροπυρηνικών της αντιπολίτευσης του Τουρκικού κοινοβουλίου, τότε είναι σίγουρο ότι η πίεση προς τη χώρα μας θα ενταθεί και το πιθανότερο που θα γίνει, θα είναι να αναβαθμιστεί στρατιωτικά και ποιοτικά αυτή η πίεση,  φτάνοντας σε ένα επίπεδο αντιπαράθεσης με άγνωστη  όμως ένταση.
Στην επιθετική αυτή ένταση της Τουρκίας, εμείς θα πρέπει να είμαστε απολύτως έτοιμοι για να την αντιμετωπίσουμε, χωρίς περαιτέρω κατευνασμούς και υποχωρήσεις τέτοιες, που να αυξάνουν τις ορέξεις της Τουρκίας, αλλά αντίθετα με την εφαρμογή ενεργητικών μεθόδων αποτροπής, να αυξάνεται το κόστος για την Τουρκία, από μια επιθετική της ενέργεια.
Ο Δημήτρης Κυπριώτης είναι στρατηγός ε.α. και Γενικός Γραμματέας του Ε.ΠΑ.Μ.
Ας είμαστε προετοιμασμένοι σε όλα τα σενάρια! Ας είμαστε προετοιμασμένοι σε όλα τα σενάρια! Reviewed by Unknown on Παρασκευή, Μαΐου 11, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.