Στο λάκκο της Μακεδονίας

Γράφει ο Απόστολος Διαμαντής

Η Κυβέρνηση, με εντυπωσιακή αφέλεια, έπεσε μέσα στον μακεδονικό λάκκο, ίσως από την υπερβολική αυτοπεποίθηση που παράγει συνήθως η ψευδαίσθηση της εξουσίας. Διότι, ένας σώφρων πολιτικός οργανισμός θα έπρεπε να γνωρίζει, πως το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας δεν είναι διαχειρίσιμο με επικοινωνιακά τρυκ, διότι υπακούει σε συνειδήσεις μακράς ιστορικής διάρκειας, που δεν σχετίζονται άμεσα με τρέχοντες πολιτικούς όρους.
Λάθος πρώτο: Ο Τσίπρας, ανοίγοντας μάλλον επιπόλαια το ζήτημα, επένδυσε στην εσωκομματική συζήτηση της ΝΔ, δηλαδή στις διαφορετικές αποχρώσεις πολιτικής ανάμεσα στον Μητσοτάκη και τον Καραμανλή. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, δεν συνυπολογίστηκε το γεγονός ότι σύσσωμη η κεντροδεξιά αποστρέφεται τις ταπεινωτικές εθνικές υποχωρήσεις και επίσης οι ψηφοφόροι του κόμματος αυτού είναι εν σώματι κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία από τους Σκοπιανούς. 

Επομένως το τί επιμέρους αποχρώσεις έχουν οι δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ είναι άνευ σημασίας, διότι στο τέλος όλοι θα υποχρεωθούν να συνταχθούν με την άποψη της παράταξης. Αντιθέτως, το πρόβλημα από τους κυβερνητικούς χειρισμούς θα μεταφέρονταν απευθείας στους ψηφοφόρους του Συριζα, οι οποίοι κατά το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τις υποχωρητικές τάσεις της κυβέρνησης στο σκοπιανό, ενθυμούμενοι και τις πατριωτικές θέσεις του Αντρέα πάνω στο ζήτημα αυτό.

Λάθος δεύτερο: Ο πρωθυπουργός επιδιώκοντας να μειώσει τη μαζικότητα του συλλαλητηρίου, επισκέφθηκε τον Ιερώνυμο, επενδύοντας στις κατευναστικές του δηλώσεις που αποδοκίμαζαν τις συγκεντρώσεις. Ξέχασε όμως ο πρωθυπουργός και οι σύμβουλοί του, πως η ορθόδοξη εκκλησία δεν είναι παπική, να υπακούει στις αποφάσεις του επικεφαλής ιεράρχη. Οι δηλώσεις του Ιερώνυμου έχουν τόση δύναμη, όσο και οι δηλώσεις του τελευταίου παπά. Ουσιαστικά δεν έχουν καμία απήχηση, διότι οι μητροπολίτες δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, ούτε και κανένας από την αρχιεπισκοπή τους ζητάει λογαριασμό. 

Η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία είναι σώμα με ενοριακή λογική και όχι ιεραρχική. Ακόμη και ο μητροπολίτης να προτρέψει σε αποχή από διαδήλωση, εάν ο παπάς του χωριού το αποφασίσει κανένας δεν μπορεί να τον εμποδίσει. Άρα ο πρωθυπουργός δεν έπρεπε να επισκεφθεί άρον - άρον μέσα στη νύχτα τον Ιερώνυμο, διότι με τον τρόπο αυτό έδειξε ιδιαίτερη ανησυχία για την συγκέντρωση και επιπλέον έδειξε και αδυναμία.

Λάθος τρίτο και καθοριστικό: Και καμία αίσθηση των ιστορικών πραγμάτων να μην έχεις, άπαξ και το 70% των πολιτών δεν συζητάει τη χρήση του όρου Μακεδονία, δεν ανοίγεις με τίποτα αυτό το ζήτημα και παραμένεις στην ελληνική θέση για αποκλεισμό των Σκοπίων από ΝΑΤΟ και ΕΕ. Εάν οι Γερμανοί επιμείνουν τους δείχνεις απλώς τις δημοσκοπήσεις και τους λες πως το δημοψήφισμα είναι υποχρεωτικό και πως επίσης δεν υπάρχει καν πλειοψηφία στη Βουλή που να μπορεί να εγκρίνει μια τέτοια συμφωνία. 

Διότι, αφενός η ΝΔ θα καταψηφίσει, το ίδιο βεβαίως θα υποχρεωθεί να κάνει και το ΠΑΣΟΚ για ευνόητους λόγους, οι ΑΝΕΛ δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά διότι θα εξαφανιστούν και από τους υπόλοιπους δεν υπάρχουν 10 βουλευτές που να ακολουθήσουν το δρόμο της Μεγαλοοικονόμου, πριν μερικών γραφικών του Ποταμιού, οι οποίοι ωστόσο κι αυτοί δύσκολα θα μετατραπούν σε στηρίγματα του Συριζα.


Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι πως η κυβέρνηση δεν αξιολόγησε σωστά το ζήτημα και το υποβάθμισε σαν μια υπόθεση απλού χειρισμού μιας τρέχουσας αξιολόγησης. Εδώ όμως δεν έχουμε να κάνουμε με φραγκοδίφραγκα, αλλά με ιστορικά ζητήματα μεγάλου βάθους. 

Συνήθως μάλιστα οι δυσαρεστημένοι με τα υπόλοιπα πολίτες, όταν ταυτόχρονα νοιώσουν και εθνική απειλή, τότε τα μαζεύουν όλα μαζί τα χρεωστούμενα και πάνε εν σώματι να σου ζητήσουν και τα ρέστα. Αυτό ακριβώς συνέβη χθες στη Θεσσαλονίκη και κατά πως πάνε τα πράγματα σε σύντομο χρόνο θα συμβεί και στην Αθήνα.

Πηγή: tvxs.gr, μέσω http://teleytaiaexodos.blogspot.gr/
Στο λάκκο της Μακεδονίας Στο λάκκο της Μακεδονίας Reviewed by Unknown on Κυριακή, Ιανουαρίου 28, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.