Πετρέλαια στην Ήπειρο; Μάλλον κοιμόμαστε με τα χαμομήλια

Του Ελευθερίου Λάππα
Στην σημερινή “ενημέρωση” 22/1/18 που έγινε στον Βουτσαρά του δήμου Ζίτσας,  εννέα ομιλητές προσπάθησαν να μας πείσουν για το καλό της επένδυσης “Έρευνα και Εξόρυξη Υδρογονανθράκων στην Ήπειρο”.
Όλοι τους, διακεκριμένοι επιστήμονες, μας διαβεβαίωσαν πως δεν υπάρχει κανένας περιβαλλοντικός  κίνδυνος και η περίπτωση ατυχήματος είναι πάρα μα πάρα πολύ μικρή. Χαρακτηριστικά ανέφεραν πως και στα αεροπλάνα γίνονται ατυχήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα ξαναμπούμε σε αεροπλάνο.
Άλλη μια διαβεβαίωση που πήραμε ήταν πως οι έλεγχοι και η πίεση προς την εταιρεία, από την πλευρά του υπουργείου, θα είναι υπέρ του δέοντος. Δεν πρόκειται να επιτρέψουν γίνει καμία παρασπονδία σχετικά με την ασφάλεια του περιβάλλοντος υπέργεια και υπόγεια.
Όλοι καταλαβαίνουμε πως το μεγαλύτερο κέρδος θα πάει στην εταιρεία που έχει ήδη αναλάβει την έρευνα και την εξόρυξη. Και θα λέγαμε πως είναι και λογικό αφού αυτή θα αναλάβει  όλο ρίσκο της επένδυσης. Θα βάλει μηχανήματα, τεχνογνωσία, εγκαταστάσεις και ότι άλλο χρειαστεί, αυτό σημαίνει πολλά χρήματα και αν στο τέλος δεν υπάρχει τίποτα τότε τα χάνει όλα. Δικαίως, λοιπόν, εφόσον παίρνει το μεγαλύτερο ρίσκο, να πάρει και το μεγαλύτερο κέρδος.
Οι επιπτώσεις στον τουρισμό θα είναι θετικές όλοι θα έρχονται να δούν τα γεωτρύπανα από κοντά, οι θέσεις εργασίας αμέτρητες.
Αυτά δείχνουν μελέτες και έρευνες ανά τον κόσμο σχετικά με τις εξορύξεις, αυτά μας είπαν και οι επιστήμονες.
Αξίζει το ρίσκο λοιπόν. Αξίζει να βγάλουμε τα πετρέλαια και τα παράγωγα του στην Ήπειρο.
Από αύριο θα διαβάζουμε πάλι για την σωστή ενημέρωση των πολιτών, για την σωστή επένδυση που θα γίνει στον τόπο μας, για την σωστή σύμβαση και για τους σωστούς άρχοντες που φροντίζουν για την ανάπτυξη και για το μέλλον του τόπου.
Τον Οκτώβριο του 2014 οι σημερινοί Τσιπροκαμμένοι,που ψηφίζουν αναφανδόν μνημόνια και ότι άλλο τους έρθει από την ΕΕ, καταψήφισαν την σύμβαση (νόμος 4300 ΦΕΚ Α’ αρθ222) που υπέγραψε η τότε κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων με την εταιρεία ENERGEAN OIL & GAS-  ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ  και PETRA PETROLEUM INC. Ο Κων/νος Τασούλας τότε υπουργός πολιτισμού υπέγραψε την σύμβαση μαζί με τον δικό μας Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Σήμερα όλοι αυτοί που τότε καταψήφιζαν και φώναζαν πως η σύμβαση ήταν επιζήμια προς το δημόσιο,  καθόταν δίπλα δίπλα με τον Κων/νο Τασούλα στην ενημερωτική εκδήλωση.
Να δώσω όμως μια εικόνα από την σημερινή εκδήλωση. Σε μια αίθουσα εκδηλώσεων περίπου 150μ2 υπήρχαν 100 καθίσματα. Στην μισή δεξιά πλευρά ήταν υπέρ της εξόρυξης και στην υπόλοιπη μαζί με όλη την αριστερή ήταν κατά. Υπήρχαν αρκετοί πολίτες που ήταν όρθιοι και αυτοί οι περισσότεροι κατά, επίσης πολλοί δημοσιογράφοι από όλα τα τοπικά ΜΜΕ. Παρόλα αυτά το κλίμα ήταν ήσυχο και ο κόσμος στην αρχή άκουγε τις τοποθετήσεις των επιστημόνων.
Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν η συνοχή των δύο πρώτων σειρών από τα δεξιά όπου καθόταν  οι βουλευτές, οι δήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι  και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σε εκείνο το σημείο καταλάβαινες μια φιλικότητα μια ζεστασιά. Αισθανόσουν πως όλοι αυτοί ξέρουν κάτι που εσύ δεν ξέρεις. Σε κοιτούσαν με ένα βλέμμα υπεροπτικό, όπως κοιτάζει το αφεντικό τον εργάτη. Βλέποντας τους όλους εκεί μαζί να συνομιλούν και να συμφωνούν μεταξύ τους είχες την αίσθηση πως παίζεις σε στημένο παιχνίδι. Όλοι μαζί αριστεροί, δεξιοί, πρώην και νυν όλοι εκεί να υποστηρίξουν την επένδυση να στηρίξουν την εταιρία  να τιμήσουν τις υπογραφές  των πρώην και των νυν. Η σιγουριά τους και η άνεση τους σου έδινε να καταλάβεις πως δεν υπάρχει γυρισμός.
Σε εκείνες τις δύο σειρές έβλεπες την συμπεριφορά  ολόκληρου του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Έβλεπες ξεκάθαρα αυταρχικούς “δημοκράτες” που οι σκοποί τους ήταν πέρα από τα συμφέροντα του τόπου και της Πατρίδας
Τον Μάρτιο του 2017 η REPSOL OIL (μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο στον κόσμο) αγοράζει το 60% των δικαιωμάτων της  ENERGEAN OIL & GAS και γίνεται ο ρυθμιστής της επένδυσης. Μια τέτοια εταιρία δεν θα ερχόταν αν δεν ήταν σίγουρη για τα κέρδη της . Στην Ήπειρο υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου ή αερίου και η εταιρία αυτή το γνωρίζει και θα κάνει τα πάντα για να τα εκμεταλλευτεί. Τέτοιες εταιρίες δεν εμποδίζονται από μια χούφτα ανθρώπους , έχουν πολλούς τρόπους για να πετύχουν τον σκοπό τους.
Συμπερασματικά λοιπόν από την σημερινή εκδήλωση αυτό που αποκομίσαμε είναι πως οι τοπικοί άρχοντες και βουλευτές έχουν πάρει την απόφαση τους και είναι αυτή που τους έχει υποδείξει το υπουργείο ενέργειας δηλαδή να συνεχιστεί η έρευνα και να προχωρήσουν στην εξόρυξη. Η φωνή του κόσμου θα πνιγεί μέσα στα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου  που υποστηρίζουν την επένδυση. Κανείς δεν ασχολείται με την πραγματική διάσταση του προβλήματος που είναι η κατοχή της χώρας από συμφέροντα με σκοπό την λεηλασία. Κανένας δεν θα σκεφτόταν να έρθει σε αντίθεση με μια τέτοια “επένδυση” αν πραγματικά ήταν επένδυση και δεν ήταν μια υφαρπαγή του ορυκτού μας πλούτου. Η καταστροφή του περιβάλλοντος και των υπόγειων νερών είναι βέβαιη στο μυαλό των ανθρώπων που αντιδρούν γιατί ξέρουν ότι καμία πολυεθνική δεν πρόκειται να σεβαστεί την νομοθεσία ή τις υποδείξεις από ένα σάπιο κρατικό μηχανισμό που υπηρετείτε από ένα διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό το οποίο έχει δεχτεί την παράδοση της Εθνικής κυριαρχίας και την εξαθλίωση του λαού στο όνομα του χρέους που συνεχίζει να διογκώνει προς όφελος των τραπεζών και των πολυεθνικών.
Το μόνο που μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή που έχει δρομολογηθεί στην Ήπειρο, να σταματήσει την λεηλασία στις Σκουριές, να πάρει πίσω τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τους δρόμους και το Αιγαίο είναι η βούληση του Ελληνικού λαού που θα υποδείξει μια Πατριωτική Δημοκρατική κυβέρνηση. Αυτή μπορεί να πάρει πίσω την Εθνική Κυριαρχία, να φέρει ισονομία ισηγορία  και να διώξει όλα τα άγρια θηρία που λεηλατούν και βιάζουν την Πατρίδα μας.
Η υπερχρέωση της χώρας ξεκίνησε από το 2002 με την είσοδό μας στο ευρώ αφού προηγούμενα είχαν φροντίζει οι κυβερνώντες να αρπάξουν τα χρήματα των Ελλήνων με δομημένα ομόλογα και με το χρηματιστήριο. Μέσα σε επτά χρόνια δανειστήκαμε όσο δεν είχαμε δανειστεί στα προηγούμενα 180 χρόνια. Από το 2010 και μετά τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί ψηφίζονται με σκοπό την κατάλυση του συντάγματος και την υποδούλωση των πολιτών.
Η δημόσια περιουσία παραχωρείτε με λεόντιες συμβάσεις σε πολυεθνικές που λειτουργούν σαν κοράκια πάνω σε μισοπεθαμένα κορμιά.
Μια τέτοια σύμβαση είναι και ο ν.4300/2014 που παραχωρεί τον ορυκτό πλούτο της Ηπείρου με μηδενικά ανταλλάγματα σε χρήμα και σε είδος. Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφέρει πως εάν δεν γίνουν οι εξορύξεις ο οικονομικός μαρασμός της περιοχής θα οδηγήσει τους κατοίκους σε ψυχολογικά προβλήματα και στον αλκοολισμό. Η σύμβαση τα οικονομικά ανταλλάγματα που προσφέρει είναι 5% των καθαρών κερδών στους ΟΤΑ και 20% των καθαρών κερδών στο δημόσιο. Σε όλα τα υπόλοιπα το δημόσιο έχει ρόλο παρατηρητή και δεν μπορεί να επέμβει ούτε στις εργασίες ούτε στον τρόπο ούτε στη διαδικασία. Εάν νομίζουμε πως μια πολυεθνική που δεν ελέγχεται σε κανέναν βαθμό θα μας δίνει το 25% των κερδών, θα σεβαστεί το περιβάλλον και θα φροντίσει για το καλό των ντόπιων, μάλλον κοιμόμαστε με τα χαμομήλια.
Ο Ελευθέριος Λάππας είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Ε.ΠΑ.Μ. και υπεύθυνος για την περιφέρεια Ηπείρου
Πετρέλαια στην Ήπειρο; Μάλλον κοιμόμαστε με τα χαμομήλια Πετρέλαια στην Ήπειρο; Μάλλον κοιμόμαστε με τα χαμομήλια Reviewed by Unknown on Σάββατο, Ιανουαρίου 27, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.