Του Γιώργου Αναλυτή
Κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης, που ξεκίνησε το 2009, χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους και τις δουλειές τους. Πολλοί άλλοι έζησαν την αγωνία και τον φόβο ότι θα είχαν την ίδια μοίρα, ενώ σχεδόν όλοι όσοι είχαν εισοδήματα τα είδαν να συρρικνώνονται κατά πολύ.
Πριν και για ένα τέταρτο του αιώνα, είχαν επικρατήσει κάποιες δογματικές απόψεις περί ελεύθερης αγοράς:
»οι ελεύθερες και αδέσμευτες αγορές λειτουργούν αποτελεσματικά, αν κάνουν λάθη, γρήγορα τα διορθώνουν »
»Το καλύτερο κράτος είναι το μικρότερο κράτος » ,
» Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να είναι ανεξάρτητες και να εστιάζουν την προσοχή τους μόνο στη διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα »
Ακόμα και ο πρωθυιερέας αυτής της ιδεολογίας όμως, ο ΑΛΑΝ ΓΚΡΙΝΣΠΑΝ (πρόεδρος της Federal Reserve FED), έχει παραδεχτεί ότι αυτή η συλλογιστική κάπου χωλαίνει.
Ως κοινωνία έχουμε πλέον πάψει να σεβόμαστε και να εμπιστευόμαστε εκείνους που για πολύ καιρό θεωρούσαν ότι είναι γκουρού της δημοσιογραφίας, της οικονομίας και της πολιτικής. Πολλοί δημοσιογράφοι και οικονομολόγοι έχουν προσφέρει υπηρεσίες που χρησιμοποίησαν οι αρμόδιοι για να χαράξουν πολιτική προκειμένου να επιτύχουν στροφή προς απορρύθμιση. Δυστυχώς, η προσοχή συχνά ξεφεύγει από τη μάχη του σκοπού και των ιδεών και στρέφεται στο ρόλο των ατόμων: (Στους κακούς πού δημιούργησαν την κρίση και τους ήρωες που θα μας σώσουν ) Όλες οι πολιτικές κατευθύνσεις, όπως αυτές που οδήγησαν στην απορρύθμιση, ήταν αποτέλεσμα πολιτικών και οικονομικών »δυνάμεων» – συμφερόντων, ιδεών και ιδεολογιών – που υπερβαίνουν το οποιοδήποτε άτομο.
Η κρίση δεν ήταν ένα απλό συμβάν στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ήταν ανθρώπινο δημιούργημα (των πολιτικών κατευθύνσεων) που προκάλεσε τα δεινά στην κοινωνία. Οι ανακεφαλοποιήσεις – διάσωσης των τραπεζών απέτυχαν οικτρά. Οι πολιτικές των ΔΝΤ- Ε.Ε. και του Ελληνικού Υπ. Οικονομικών επιδείνωσαν τα πράγματα. (υποτίθεται ότι απέτρεπαν την καταστροφή).
Το ερώτημα όμως είναι: Πώς θα ήταν τα πράγματα αν είχαν υιοθετήσει άλλες πολιτικές κατευθύνσεις;; Οι ενέργειες του ΔΝΤ και της Ε.Ε. (μαζί με το ελληνικές κυβερνήσεις) παρέτειναν και βάθυναν την ύφεση ή την συντόμευσαν, μειώνοντας το βάθος της;;Κατ΄ εμέ, υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση: Τα υψηλά επιτόκια και οι περικοπές δαπανών που επιβλήθηκαν από ΔΝΤ – Ε.Ε. και ΕΚΤ επιδείνωσαν την κατάσταση. Είναι προφανές ότι αυτές οι πολιτικές κατευθύνσεις είχαν διαμορφωθεί από ειδικά συμφέροντα (τα συμφέροντα των χρηματοπιστωτικών αγορών)
Κάποιοι συνηθίζουν να λένε »αυτά συμβαίνουν» ‘η “ Κάποια πράγματα προκύπτουν χωρίς να φταίει κάποιο συγκεκριμένο άτομο”
Όμως, όχι! Αυτή η κρίση προέκυψε από τις πράξεις, τις αποφάσεις και την επιχειρηματολογία των ανθρώπων του χρηματοπιστωτικού τομέα. Το σύστημα που απέτυχε τόσο οικτρά δεν »συνέβη» έτσι απλά. Δημιουργήθηκε.
Πολλοί μάλιστα, εργάστηκαν σκληρά- και ξόδεψαν πολύ χρήμα- για να βεβαιωθούν ότι θα αποκτούσε τη μορφή και την πορεία που πήρε. Όσοι έπαιξαν ρόλο στη δημιουργία και διαχείρηση του συστήματος της κρίσης (ανάμεσά τους και όσοι ανταμείφθηκαν από αυτό) πρέπει να λογοδοτήσουν !
Από το 2010 η πατρίδα μας βρίσκεται υπό κατοχή, έχοντας χάσει την κυριαρχία της και με οικονομική κατάρρευση.
Το Ε.ΠΑ.Μ. όλα αυτά τα χρόνια, με συνέχεια και συνέπεια και με θεμελιωμένα επιχειρήματα αμφισβήτησε την Ε.Ε. και το ΕΥΡΩ. Και κατηγορήθηκε για ΟΥΤΟΠΙΑ και ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ. Κατηγορήθηκε ακόμα και η αγάπη του για την πάτρια χώρα, ως “ΥΠΕΡΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ”!
Δυστυχώς για τη χώρα μας, η χειροπιαστή πραγματικότητα, δικαιώνει το Ε.ΠΑ.Μ. και τις θέσεις του.
Με συναίσθημα ευθύνης, το Ε.ΠΑ.Μ. συνεχίζει να αγωνίζεται και να ενημερώνει το λαό για την πρότασή του, με προοπτική, οργάνωση, συνέπεια και επιχειρήματα.
Από την άλλη πλευρά, το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, εκτός από την καταστροφή που έχουν επιφέρει στην πατρίδα, επιβάλλουν στο λαό τον φόβο και τον πανικό, με προπαγάνδα και μονόπλευρη ενημέρωση, (δίχως διάλογο και ισηγορία).
Ο αγώνας για μια ΕΛΛΑΔΑ , ελεύθερη, ανεξάρτητη και δημοκρατική είναι υποχρέωση όλων μας!!
Ο Γιώργος Αναλυτής είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Ε.ΠΑ.Μ.
Πηγή: https://epamhellas.gr/
Το σύστημα που απέτυχε τόσο οικτρά δεν «συνέβη» έτσι απλά. Δημιουργήθηκε!
Reviewed by Unknown
on
Τετάρτη, Δεκεμβρίου 27, 2017
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: