Η Ουκρανία βουλιάζει, όμως η ζωή επανέρχεται στην γειτονική, αυτόνομη Ρωσόφωνη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ

Η Ουκρανία, λόγω της μειωμένης βιομηχανικής δραστηριότητας,  ως αποτέλεσμα της πολιτικής και επακόλουθης οικονομικής κρίσης, και υπαγωγής της χώρας στις επιταγές του ΔΝΤ, οδηγείται πλέον σε οικονομική καταστροφή κολοσσιαίων διαστάσεων, ακόμη και σε βασικούς κλάδους, όπως παραγωγή άνθρακα, που είναι η βάση για την παραγωγή στον μεταλλουργικό τομέα αλλά και την ενεργειακή αυτοτέλεια της χώρας.

Καταστροφή στην Ουκρανία

Η πτώση κατά 50% του ΑΕΠ της Ουκρανίας, από το 2014 που ανατράπηκε με πραξικόπημα ο εκλεγμένος πρόεδρος της, με επακόλουθο την επικράτηση ενός μίγματος δυνάμεων που προχώρησαν σε πολιτικές διώξεις και πρωτοφανή διωγμό, δολοφονίες και εμφύλιο εναντίον Ρωσόφωνων Ουκρανών, φαίνεται ότι επιταχύνεται, αν κρίνουμε από τα ενεργειακά της παραγωγικά δεδομένα.  Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας της Ουκρανίας, κατά τους 10 πρώτους μήνες του 2017, η παραγωγή άνθρακα της Ουκρανίας μειώθηκε 13%, ή κατά 4,32 εκατομμύρια τόνους! Η συνολική παραγωγή έτσι περιορίστηκε σε μόλις 28,8 εκατομμύρια τόνους, με μείωση στον μεταλλουργικό άνθρακα και θερμικό άνθρακα κατά 1,18 εκ. τόνους (-17,5%)  και 3,14 εκ. τόνους (-11,9 %),αντίστοιχα! Η παραγωγή ήδη είχε μειωθεί από 83,7 εκατομμύρια τόνους το 2013 , πριν την ανατροπή του προέδρου , σε…40 εκατομμύρια τόνους σε ετήσια βάση κατά  το 2016, δηλαδή -54%!

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ, ανακάμπτει

Αρκετά διαφορετική, όμως, αρχίζει σταδιακά να δείχνει η εικόνα στην γειτονική, αυτόνομη Ρωσόφωνη Λ. Δημοκρατία του Λουγάνσκ.


Οι ενδείξεις από την παραγωγή άνθρακα στη Ρωσόφωνη ΛΔ Λουγκάνσκ είναι ενθαρρυντικές. Η παραγωγική μονάδα του Sverdkovantratsit ως τον Οκτώβριο έφτασε τα 2 εκ. τόνους από 1,7 εκατομμύρια πέρσι, και του Dolzhanskaya-Kapitalnaya στα 0,85 εκατ. τόνους, αυξημένα από 0,71 εκ. τόνους το 2017, δείχνοντας αυξήσεις παραγωγής της τάξης του 15%-20%. Αν και τα στοιχεία αυτά δεν είναι συγκεντρωτικά όλου του κλάδου, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην χώρα έχει αναζωογονηθεί σοβαρά όπως δείχνουν και άλλα στατιστικά στοιχεία. Για  παράδειγμα ο αριθμός των εγγεγραμμένων εταιριών αυξήθηκε από 45,5 χιλ. σε 47,5 χιλ. από το Ιανουάριο ως τον Μάιο, δηλαδή4% σε διάστημα 4 μηνών!


Η ανάκαμψη της δραστηριότητας φαίνεται και στο επίπεδο ζωής και στην πόλη του Λουγκάνσκ, με ενδεικτικά σημάδια, αφενός τον μέσο μισθό ο οποίος αυξήθηκε κατά 4% την πόλη του Λουγκάνσκ σε ετήσια βάση, 7% αύξηση της απασχόλησης στην πόλη του Λουγκάνσκ κατά το πρώτο 5μηνο σε συγκρίσιμη βάση, που δείχνουν αναζωογόνηση και του κλάδου υπηρεσιών αλλά και σημαντική αύξηση συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας το 2017. Τα παραπάνω φαίνονται άθλος, αν λάβουμε υπόψιν ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις των Ουκρανικών αρχών ενάντια στο Ρωσόφωνο πληθυσμό του Λουγκάνσκ συνοδεύτηκαν από βομβαρδισμό μεγάλου τμήματος παραγωγικών εγκαταστάσεων και μάλιστα με βόμβες φωσφώρου, όπως καταγγέλθηκε, (αλλά δεν επιβεβαιώθηκε) σε κάποιες περιπτώσεις!

Η Ουκρανική κυβέρνηση κόβει το… νερό;

Παρά την ανάπτυξη, οι αθλιότητες της Ουκρανικής κυβέρνησης φαίνεται ότι δεν έχουν τέλος. Στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν κατά καιρούς βομβαρδίσει εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν ακόμη και τα υδραγωγεία της περιοχής ενώ στις 5 Δεκεμβρίου 2017 η Ουκρανική εταιρίαPetrovskiy Duct, σταμάτησε να…παρέχει νερό (!!!) στην πόλη, παρότι δεν υφίσταται χρέος προς την εταιρία και παραβιάζοντας συνθήκες συμφωνίας Ουκρανίας με τη Λαϊκή Δημοκρατία Λουγκάνσκ! Πάντως η κρατική (ανήκει στη ΛΔ Λουγκάνσκ) εταιρία παροχής νερού Luganskvoda ανακοίνωσε ότι πλέον το 84 % των αναγκών νερού της η δημοκρατία το καλύπτει με δικές της πηγές περιορίζοντας την παροχή νερού από την Ουκρανία  σε μόλις 15%.

Αναλυση: new-economy.gr
Πηγή στατιστικών: Lugansk media center (en.lug-info.com), επίσημα στατιστικά Ουκρ. κυβέρνησης

Πηγή: new-economy.gr, μέσω http://teleytaiaexodos.blogspot.gr/
Η Ουκρανία βουλιάζει, όμως η ζωή επανέρχεται στην γειτονική, αυτόνομη Ρωσόφωνη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ Η Ουκρανία βουλιάζει, όμως η ζωή επανέρχεται στην γειτονική, αυτόνομη Ρωσόφωνη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ Reviewed by Unknown on Σάββατο, Δεκεμβρίου 23, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.