* Κλείσιμο Α μέρους στην ΗΜΕΡΙΔΑ για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό

του Θεμιστοκλή Συμβουλόπουλου

Το Ε.ΠΑ.Μ., στα 2 τελευταία συνέδριά του, επεσήμανε εγκαίρως τους κινδύνους και τις συνέπειες του συνεχώς διογκούμενου προσφυγικού – μεταναστευτικού ρεύματος για την κοινωνική συνοχή, την ένταση της εκμετάλλευσης της εργασίας και την μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη αποθήκη ανθρώπινων ψυχών που βρίσκονται στο έλεος δουλεμπορικών κυκλωμάτων. Τόνισε επίσης τον κίνδυνο νέκρωσης της τουριστικής κίνησης, την τελμάτωση της τοπικής και υπονόμευση της εθνικής οικονομίας.

Ας δούμε με συντομία τις κύριες επισημάνσεις όπως αυτές είχαν αποτυπωθεί στα 2 ψηφίσματα:

- Οι προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές αξιοποιήθηκαν για να περάσει χωρίς λαϊκές αντιδράσεις η ολοκληρωτική κατάλυση κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας, που πραγματοποιήθηκε με την παραχώρηση του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ, την μετατροπή της Frontex σε επίσημο συνοριοφύλακα των χερσαίων και υδάτινων συνόρων. Μέχρι και την εγκατάσταση στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου Τούρκων αξιωματικών- πρακτόρων με ασαφείς αρμοδιότητες είδαμε. Σε περιπτώσεις κοινωνικών αναταραχών όλοι οι παραπάνω παράγοντες αποκτούν δικαίωμα παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας μας και παρουσιάζουν την Ελλάδα αδύναμη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με δικές της δυνάμεις.

- Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η δράση των πολυάριθμων ΜΚΟ, που έχουν αναλάβει ....
πρωταγωνιστικό και ανεξέλεγκτο ρόλο στη διαχείριση του μεταναστευτικού- προσφυγικού θέματος. Άλλωστε, σύμφωνα με τον κανονισμό 2016/369 της ΕΕ αποτελούν τους «μόνους φορείς στήριξης έκτακτης ανάγκης». Δρουν ανεξέλεγκτα από κυβερνητικές υπηρεσίες και χρηματοδοτούνται αδρά από την ΕΕ, με 80 εκ., ενώ οι πληγέντες από τις προσφυγικές ροές ελληνικοί δήμοι μόνο με 4,9 εκ. ευρώ.

- Δημιουργούνται στρατόπεδα συγκέντρωσης και γκέτο ανά την επικράτεια με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής. Στα περισσότερα κυριαρχεί το δίκαιο του ισχυρότερου, η μαφία, το εμπόριο ανθρώπινης ζωής και δυστυχίας. Χρησιμοποιούνται επίσης για τον εκμαυλισμό και τη διαφθορά της τοπικής κοινωνίας με την διάδοση του μαυραγορατισμού.

- Η μονιμότητα του προβλήματος που ο ελληνικός λαός έχει να αντιμετωπίσει υποδηλώνεται από το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων από τις γείτονες χώρες, την προκλητική και αφερέγγυα στάση της Τουρκίας, η οποία εγείρει διεκδικήσεις σε χωρικά ύδατα και σε νησιά του Αιγαίου παραβιάζοντας διεθνείς συνθήκες και ελέγχοντας τις προσφυγικές ροές και τέλος τις πρόσφατες αποφάσεις των ευρωπαίων εταίρων μας που προβλέπουν τον εγκλωβισμό στην Ελλάδα και Ιταλία 6 εκ. μεταναστών –προσφύγων. Η χώρα μας έχει μετατραπεί σε χώρο με σύνορα ανοιχτά στις μαζικές εισροές και κλειστά στις εκροές, όπου δρουν ανεξέλεγκτα δίκτυα δουλεμπορίου.

- Αυτά είναι τα αποτελέσματα των συνθηκών Σένγκεν και Δουβλίνου, της επαίσχυντης συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας, που καταστρατηγούν το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η Παγκόσμια Τράπεζα και Διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί θεωρούν τις μεταναστευτικές ροές ως τον κύριο μοχλό για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας ένδειας και διαχείριση της δυστυχίας των ανέστιων προσφύγων και μεταναστών.

- Παράλληλα, ειδικό νομοθετικό πλαίσιο (Νόμος 3907/2011 & 4052/1-3-2012) προετοιμάζει το έδαφος λειτουργίας ΕΟΖ, όπου οι παράτυποι μετανάστες και οι πρόσφυγες που εγκλωβίζονται στην Ελλάδα αποκτούν δικαίωμα εργασίας σε απάνθρωπες συνθήκες εκμετάλλευσης.
- Ως αποτέλεσμα εξαθλιώνονται οι εργαζόμενοι, ντόπιοι και ξένοι, καταστρατηγούνται στην πράξη θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα, καθιερωμένα από τον 19ο αι., ενώ τροφοδοτείται ο διχασμός ανάμεσα σε κάθε είδους δίπολα ενισχύοντας ρατσιστικά και φασιστικά μορφώματα. Δεξιά/αριστερά, ρατσιστές/αντιρατσιστές, χριστιανοί/μουσουλμάνοι, πιστοί/άθεοι και ότι άλλο ήθελε προκύψει προκειμένου να βγάζουμε ο ένας τα μάτια του άλλου!

Έτσι, την ίδια στιγμή που η χώρα καταστρέφεται, που όλα τα κοινωνικά δικαιώματα έχουν πλέον καταργηθεί, που υγεία, παιδεία, πρόνοια από στοιχειώδη αγαθά γίνονται πολυτελή εμπορεύματα, που εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά δεν έχουν πρόσβαση σε θέρμανση, σε ηλεκτρική ενέργεια, σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που χιλιάδες χάνουν τη δουλειά τους και κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι, που…, που…, που τελειωμό δεν έχει… εμάς, μας βρίσκουν λόγους για να τρωγόμαστε μεταξύ μας!

 Ειδικά το δίπολο ρατσισμού/αντιρατσισμού, επιτρέπει πολλαπλές χρήσεις εξυπηρετώντας τις δυνάμεις κατοχής: Προβοκάτσιες, ρατσιστική βία, εξεγέρσεις, τρομοκρατικές ενέργειες, οτιδήποτε θα επέτρεπε την «κοινωνική νομιμοποίηση» μεγαλύτερης κρατικής καταστολής. Ακόμα και ανοικτή στρατιωτική επέμβαση των «συμμάχων».

Γνωρίζουμε ότι ελάχιστοι είναι οι συμπατριώτες μας που αποδέχονται πως οι άνθρωποι χωρίζονται σε ράτσες όπως τα σκυλιά, οι γάτες ή τα άλογα. Είναι πολλοί όμως, αυτοί που ανησυχούν για να μην υποβαθμιστεί κι άλλο η γειτονιά τους και το σχολείο των παιδιών τους. Είναι πολλοί αυτοί που θα αισθανθούν όχι μόνο αδικημένοι αλλά εξοργισμένοι όταν ξεσπιτωμένοι και απροστάτευτοι στους τέσσερεις δρόμους με τις οικογένειές τους, θα βλέπουν τους «φιλάνθρωπους» επικυρίαρχους – τους ίδιους που βομβαρδίζουν- με κλειστά τα δικά τους σύνορά και τα χέρια τους μέσα στα ανοικτά πορτοφόλια μας, να χρηματοδοτούν ΜΚΟ, να νοικιάζουν τα σπίτια μας για να στεγάσουν ένα ελάχιστο ποσοστό προσφύγων ή μεταναστών, πουλώντας μας «πολιτική ορθότητα» και «αντιρατσισμό»! Είναι πολλοί αυτοί που επηρεασμένοι από τον αντιισλαμισμό και την τρομολαγνεία των ΜΜΕ, θα αντιμετωπίσουν ως απειλή, το απελπισμένο βλέμμα, την οργισμένη κραυγή, την ξένη θρησκεία, τις διαφορετικές παραδόσεις! Σε αυτό ακριβώς το έδαφος ευδοκιμεί η φασιστική δημαγωγία, με αυτά τα συναισθήματα τρέφεται ο ριζοσπαστισμός της, ο τόσο χρήσιμος στις δυνάμεις κατοχής!

Ούτε είναι λίγοι όσοι πεισμένοι για την ανημποριά τους, υποταγμένοι στο καθεστώς, γοητευμένοι από την δύναμη, την εξουσία θα προσπαθούν να επιβιώσουν σε βάρος των εκάστοτε αδύναμων! Από αυτούς στρατολογούνταν πάντοτε τα τάγματα εφόδου, τα ες-ες, οι ταγματαλήτες, οι πρόθυμοι νεροκουβαλητές της εξουσίας, κάθε εξουσίας! Η ιστορία διδάσκει ότι ο φασισμός και ο ρατσισμός τσακίστηκαν με τη νίκη των εθνικοαπελευθερωτικών και δημοκρατικών δυνάμεων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρά την εθνικιστική δημαγωγία τους, οι φασίστες, αποδείχθηκαν και τότε διεθνώς απάτριδες, δωσίλογοι, προδότες των λαών.

Η απάντηση στο φασισμό και το ρατσισμό δεν ήταν ποτέ ο αντιφασισμός, ούτε ο αντιρατσισμός! Και δεν θα μπορούσε να σταθεί βιώσιμη απάντηση στηριγμένη στο “αντί”! Η απάντηση στο φασισμό και το ρατσισμό ήταν πάντα ο αγώνας για δικαιώματα, η πάλη για δημοκρατία! Η πλέον αποτελεσματική αντίσταση είναι η κοινή πάλη για να πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, για να έχουμε δικαιώματα, δουλειά, περιουσία, σύνταξη, υγεία, πρόνοια, πολιτισμό!

Χωρίς ενότητα δεν έχουμε ελπίδα, διχασμένους θα μας λιανίσουν! Όχι οι φασίστες και οι ρατσιστές, παρά το “δημοκρατικό τόξο” των καθεστωτικών δυνάμεων!

Μόνο ενωμένοι έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε νικηφόρα τη μεγαλύτερη δοκιμασία που πέρασε ποτέ η πατρίδα και ο λαός μας, από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους! Ας το καταλάβουμε όλοι δεν «σπέρνεται» κανενός είδους δικαίωμα, χωρίς το έδαφος της κρατικής υπόστασης, της ελεύθερης πατρίδας! Δεν «ριζώνει» και δεν «καρπίζει» καμία κατάκτηση χωρίς λαϊκή κυριαρχία, χωρίς πραγματική δημοκρατία…. Χωρίς το λαό, όλους εμάς νοικοκύρηδες στον τόπο μας! Άλλωστε ο φασισμός στις μέρες μας προτιμάει το κουστουμάκι του κοσμοπολιτισμού, του αντιρατσισμού, του αντιεθνικισμού και της “πολιτικής ορθότητας”! Τα ρατσιστικά και εθνικιστικά αντανακλαστικά των απόκληρων και των απελπισμένων που αφήνει στο διάβα του το καθεστώς κατοχής είναι απαραίτητα για να στρατολογεί τις εφεδρείες του!

Το ΕΠΑΜ θεωρεί την λαϊκή ενότητα και οργάνωση ως αναγκαία αλλά και ικανή συνθήκη για να αναγεννηθεί η ελπίδα, για να ανοίξει ο δρόμος για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση! Γι αυτό και δεν έχει την πολυτέλεια να διευκολύνει το καθεστώς στο επικίνδυνο παιχνίδι του διχασμού για λόγους ιδεοληπτικούς! Είτε αυτοί οι λόγοι εδράζονται στη θρησκευτική πίστη, είτε στις αρχές του ανθρωπισμού, είτε στις αιώνιες δημοκρατικές αξίες, είτε σε πολιτικοϊδεολογικές δοξασίες, είτε στην εικονική πραγματικότητα που δημιουργούν τα ΜΜΕ!

Χρέος μας να σταθούμε στο ύψος μας ως Άνθρωποι και ως Πατριώτες και να μην ξεχνάμε ότι στη χώρα μας ο ικέτης θεωρούνταν ιερό πρόσωπο που έχρηζε προστασίας και ασύλου.

Συνοψίζοντας:

Το πρόβλημα δεν λύνεται εντός της ΕΕ, όταν αυτή έχει συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωσή του. Το πρόβλημα δεν λύνεται με κατοχικές κυβερνήσεις που υπηρετούν αυτή την ΕΕ. Το ΕΠΑΜ προειδοποιεί : Η εδαφική ακεραιότητα της χώρας βρίσκεται σε άμεση απειλή!

Το μεταναστευτικό απαιτεί χειρισμούς κυρίαρχου κράτους σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ο Λαός οφείλει ν΄ αγωνιστεί για την υπεράσπιση της πατρίδας , για την απελευθέρωση της χώρας για την ανάδειξη μιας δημοκρατικής –πατριωτικής κυβέρνησης.

Το Ε.ΠΑ.Μ. θεωρεί ότι ένα κυρίαρχο κράτος οφείλει:

1. Να προστατεύσει τα σύνορά του με ίδιες εθνικές δυνάμεις και μέσα.

2.Να έχει υπό τον πλήρη έλεγχό του οποιαδήποτε εθελοντική προσφορά.

3. Να απαιτήσει η ταυτοποίηση και ο έλεγχος προώθησης μεταναστών – προσφύγων να γίνεται στις απέναντι μικρασιατικές ακτές υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, όπου οι τούρκικες αρχές θα επιτηρούνται για τυχόν παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών.

4. Να μεριμνήσει ώστε να τεθούν υπό κράτηση και να επαναπροωθούνται όσοι αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις.  

5. Να φροντίζει ώστε, με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για θέματα μετανάστευσης, να εκδίδονται σύντομα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους δικαιούνται άσυλο και να προωθούνται στις χώρες προτίμησής τους. Αυτό άλλωστε επιβάλλει το διεθνές δίκαιο, με τη συνθήκη της Γενεύης του 1951 και το πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967. Το προσφυγικό είναι θέμα που αφορά τον ΟΗΕ, λύνεται με τη συνεισφορά του ΟΗΕ και δεν πρέπει να υποβαθμίζεται με μια απαράδεκτη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας.

Αυτή την εθνική κυριαρχία, οφείλουμε ως λαός να την ανακτήσουμε.
Η μόνη λύση είναι η οργάνωση και η αντίσταση του λαού ώστε να ανατραπεί το καθεστώς της νέας Κατοχής που του έχει επιβληθεί.

* Το κείμενο είναι στηριγμένο στα 2 Ψηφίσματα για το Μεταναστευτικό ζήτημα, όπως αυτά υπερψηφίστηκαν στο 4ο και 5ο Συνέδριο του ΕΠΑΜ, αντίστοιχα.

Εμπεριέχει επίσης αναφορές, από το κείμενο «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία» του Γ.Γεωργή.


* Κλείσιμο Α μέρους στην ΗΜΕΡΙΔΑ για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό * Κλείσιμο Α μέρους στην ΗΜΕΡΙΔΑ για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό Reviewed by Διαχειριστής on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 19, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.