Η «μητέρα των μαχών» στη Μοσούλη, τα πετρέλαια και στο βάθος… οι απειλές Ερντογάν

του Δημήτρη Κυπριώτη

Ονομάστηκε ως «η μητέρα των μαχών», η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, αφού το αποτέ-λεσμά της θα είναι καθοριστικό στις θέσεις που θα πάρουν, στη «σκακιέρα» της περιοχής, οι παίκτες που παίρνουν μέρος σε αυτήν. Και οι παίκτες για τους οποίους μιλάμε δεν είναι λίγοι, αφού η περιοχή της Μοσούλη, έχει γίνει το «μήλον της έριδος», για τους επίδοξους… δια-χειριστές της.

Από την άλλη πλευρά, ίσως πάλι να είναι και μια ευκαιρία, για να φανεί λίγο πιο καθαρά, τι ακριβώς παίζεται εκεί, από ποιους και πόσο στηρίζεται το Ισλαμικό Κράτος και οι Τζιχαντιστές.

Το παζλ των συμμετεχόντων δυνάμεων σε αυτήν τη μάχη είναι λίγο μπερδεμένο. Οι δυνάμεις κυρίως του Ιράκ με περίπου 30.000 στρατιώτες εμπλέκονται στη μάχη, εκ των οποίων 4.000 περίπου Κούρδοι μαχητές λειτουργούν ως την εμπροσθοφυλακή αυτών με σκοπό να «καθαρίζουν» τα χωριά στα...
Ανατολικά της Μοσούλη για να περάσει στη συνέχεια ο Ιρακινός Στρατός. Την προσπάθεια αυτή υποστηρίζουν….. συμβουλευτικά οι ΗΠΑ.

Η Ρωσία δηλώνει και αυτή παρούσα, αλλά θα παρέμβει υπέρ της Συρίας, στην περίπτωση που θα υπάρξει ρεύμα μετακίνησης υποχωρούντων ισλαμιστών προς τη Συρία. Στην ίδια περιοχή, η Τουρκία δηλώνει και αυτή παρούσα, ενθαρρυμένη βέβαια από την πρώτη ενέργειά της στο έδαφος της Β. Συρίας «όταν θα έρθει η ώρα» με μαχητικά αεροσκάφη που θα ρίξει στο πεδίο. Τις προθέσεις αυτές τις ξεκαθαρίζει με δηλώσεις του ο ίδιος ο Ερντογάν που με κυνικότητα ζητάει μερίδιο από αυτήν πετρελαιοπαραγωγό περιοχή, κάτι που το ξέκοψαν καθαρά οι ΗΠΑ, εξ΄ ου και η ένταση μεταξύ τους τις τελευταίες ημέρες.

Ο Ερντογάν όμως δεν το βάζει κάτω γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι, αν υπάρξει μία νίκη με την επέλαση των κουρδικών δυνάμεων, αυτό σίγουρα θα οδηγήσει σε μια αυξημένη κυριαρχία τους στο Β. Ιράκ, που έλεγχαν πριν από την άφιξη των Τζιχαντιστών. Όμως αυτή η κατάσταση θα προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων για τη δημιουργία κουρδικού Κράτους στη Συρία, με ότι αυτό θα συνεπάγεται και για τους Κούρδους της Τουρκίας.

Να λοιπόν μια «λογική» εξήγηση των προκλήσεων και της έντασης που δημιουργεί ο Ερντογάν με τις συνεχόμενες δηλώσεις του, αλλά και με τις συνεχείς προκλήσεις της τουρκικής Αεροπορίας στο Αιγαίο. Απειλείται η Τουρκία Ανατολικά με συρρίκνωση; Αυτός σε αντίδραση απειλεί με επέκταση στα Δυτικά.

Και εδώ σημασία έχει, το πως έχει αντιδράσει η Ελλάδα μέχρι σήμερα στις προκλήσεις. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται όμως, ότι μάλλον καμία θετική ανταπόκριση δεν έχουν οι όποιες αντιδράσεις έχουν ή δεν έχουν γίνει.

από το «http://dimtris-kypriotis.blogspot.gr/»


Η «μητέρα των μαχών» στη Μοσούλη, τα πετρέλαια και στο βάθος… οι απειλές Ερντογάν Η «μητέρα των μαχών» στη Μοσούλη, τα πετρέλαια και στο βάθος… οι απειλές Ερντογάν Reviewed by Διαχειριστής on Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.