Ο Χουντής, τα εξαφανισμένα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, ο… Χουντίνι του (κ)left.gr και η αλήθεια

του Όθωνα Κουμαρέλλα*

Σε πρόσφατο άρθρο εδώ είχαμε αναδείξει το σκάνδαλο της απώλειας περίπου 6 δις ευρώ -ίσως και παραπάνω- από την επιστροφή στην χώρα μας των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες. Ένα σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε από την απάντηση που έδωσε ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί στον ευρωβουλευτή κ. Νίκο Χουντή και αφορά στην απόφαση της ευρωομάδας (Eurogroup) της 24ης/5/2016. Με βάση την απόφαση αυτή, τα κέρδη από αυτά τα ομόλογα, ενώ υπήρχε ρητή δέσμευση ήδη με αποφάσεις του ιδίου του ευρωσυστήματος από το 2012 για επιστροφή τους στην Ελλάδα και ενώ ήδη είχαν επιστραφεί περίπου 2 δις ευρώ για το 2013, για το διάστημα από το 2014 μέχρι και το 2017, χάνονται για τη χώρα μας οριστικά και δεν πρόκειται να επιστραφούν ποτέ.

Ενώ το σύνολο των συστημικών μέσων που τελευταία αντιμάχονται τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ένεκα των τηλεοπτικών αδειών και του ξαναμοιράσματος της πίτας της διαπλοκής, έθαψαν το θέμα, αφού αυτό άπτεται της με κάθε τρόπο και μέσο προστασία του εν γένει ευρωλιγούρικου καθήκοντός τους, ούτε κανένα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν ανέδειξε το θέμα, κρατώντας όλοι μα όλοι ένοχη σιωπή. Τι άραγε να πουν, όταν με τη δική τους στάση και υπογραφή λεηλατείται εδώ και 7 σχεδόν χρόνια η χώρα και είναι όλοι συνένοχοι στο έγκλημα;

Μόνο κάποιος ανώνυμος αρθρογράφος του (κ)left και εσαεί ψεύτ.gr,…Χουντίνι κυριολεκτικά,...
ανέλαβε το δύσκολο έργο να απαντήσει σε όλους εμάς που προσπαθήσαμε να αναδείξουμε το θέμα, αναπαράγοντας τις δηλώσεις του κ. Χουντή και την απάντηση Μοσχοβισί.

Μιλάει λοιπόν ο πληρωμένος κονδυλοφόρος και τσιράκι του Μαξίμου για άγνοια και για σκοπιμότητα της είδησης. Φυσικά είναι ο ίδιος που αγνοεί αν δεν διαστρέφει συνειδητά την αλήθεια, αφού ούτε καν λαμβάνει υπ’ όψη στην υποτιθέμενη απάντησή του την ξεκάθαρη και μη επιδέξιμη αμφισβήτησης αναφορά του Μοσκοβισί στο ζήτημα.

Με περίσσιο θράσος και με τη σιγουριά ότι απευθύνεται σε αδαείς, μας πληροφορεί, ότι «όπως θα δούμε, τα χρήματα αυτά δεν χάθηκαν».

Μας πληροφορεί λοιπόν, ότι τα χρήματα αυτά ανέρχονται στο ύψος των 14 δις ευρώ. Κοίτα να δεις που εμείς νομίζαμε ότι ήταν πολύ λιγότερα! Μας πληροφορεί, επίσης, ότι ήδη έχουμε εισπράξει 4 δις ευρώ σε επιστροφές. Ο Μοσκοβισί αναφέρει 2 δις μόνο και αυτά δόθηκαν πίσω το 2013, έκτοτε δεν δόθηκε τίποτε. Μικρή η διαφορά θα πείτε και, ότι μπορεί ο επίτροπος να ξέχασε δύο δισεκατομμυριάκια και ο ανώνυμος κονδυλοφόρος ανέλαβε να του τα υπενθυμίσει.

Κατόπιν μας…. πληροφορεί, ότι «Ο ΣυΡιζΑ ήρθε στην εξουσία με τη ρητή εντολή να διαπραγματευτεί σκληρά για να βελτιώσει τη συμφωνία» και ότι «Η κυβέρνηση είχε υπολογίσει, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, ότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης δεν θα καταβάλλονταν, από τους εταίρους, τα κέρδη των SMPs και ANFAs. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει και ότι χάθηκαν -το αντίθετο!».

Το πόσο βέβαια βελτιώθηκε η συμφωνία είναι σε όλους μας γνωστό. Το πως όμως αυτό δεν σημαίνει, ότι χάθηκαν τα λεφτά των SMPs και ANFAs, αλλά το αντίθετο, ακόμα περιμένουμε να το δούμε.

Στη συνέχεια και για να αποδείξει τα αναπόδεικτα αναφέρεται στο τι προέκυψε από το Eurogroup της 24ης/5/2016. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Επιβεβαιώθηκε ότι τα κέρδη της Τράπεζας της Ελλάδας από τα προγράμματα SMPs καιANFAs θα δοθούν στο Ελληνικό Δημόσιο σε κάθε περίπτωση, στους χρόνους που προβλέπονται»
Που το είδε αυτό; Αλλά ας είναι μπορεί και να μας διαφεύγει κάτι, ας μην τον αδικούμε...Χουντίνι είναι αυτός!!! 

Και συνεχίζει: «Η απόδοση στο Ελληνικό Δημόσιο των ANFAs και SMPs κερδών των υπολοίπων χωρών, αποτελεί μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους. Και θυμίζουμε ότι για πρώτη φορά τα μέτρα αυτά έχουν προσδιοριστεί»
Τι μας λες καλέ; Αναδιαρθρώνεται το δημόσιο χρέος και κανείς άλλος δεν το έχει πάρει χαμπάρι μέχρι τώρα; και έρχεται στο «ζουμί»: «Τα κέρδη, δηλαδή, των SMPs και ANFAs εντάχθηκαν στην τελική λύση για το χρέος, διότι απομειώνουν χρέος. Μετά την ένταξή τους στα μεσοπρόθεσμα μέτρα, απομένει να προσδιοριστεί ο τρόπος χρήσης τους.»

Είδατε τι χαριτωμένα συσκοτίζει και παραπλανά; Ξεπερνώντας το ζήτημα, ότι τα χρήματα που αναλογούν στα χρόνια από το 2014-17 χάθηκαν οριστικά, λέει ότι τα χρήματα από τα κέρδη αυτά εντάχθηκαν στην τελική λύση για το χρέος και απομένει να προσδιοριστεί ο τρόπος χρήσης τους, ξεχνώντας ότι αν και εφ΄ όσον υπάρξει κάτι τέτοιο, αυτό θα αφορά στη μετά το 2017 περίοδο!!!!!

Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια κι ας δούμε τι λέει περί αυτών ο Πιέρ Μοσκοβισί: «….Στις 25 Μαΐου 2016, η Ευρωομάδα εξέφρασε την προσδοκία να εφαρμοστεί πιθανή δέσμη μέτρων μετά την επιτυχή εφαρμογή του νεοπαγούς προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Τα εν λόγω μέτρα θα «εφαρμόζονταν εάν από την επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από τους θεσμούς, στο τέλος του προγράμματος, προκύπτει ότι είναι αναγκαία για να επιτευχθεί ο συμφωνηθείς στόχος των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών (GFN), υπό την προϋπόθεση θετικής αξιολόγησης της υλοποίησης του προγράμματος από τους θεσμούς και την Ευρωομάδα.» Ένα από τα εν λόγω μέτρα ήταν η επαναφορά της μεταφοράς των κερδών ANFA και SMP στην Ελλάδα (από το οικονομικό έτος 2017) ώστε να λειτουργήσει ως εσωτερικό αποθεματικό ασφαλείας του ΕΜΣ προκειμένου να μειωθούν οι μελλοντικές ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες».

Καταλάβατε λοιπόν; Προσδοκία εκφράστηκε, εάν και εφ’ όσον… και πουθενά δεν μιλάει για επιστροφή, αλλά για το οικονομικό έτος 2017 και μετά να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη αυτά ως εσωτερικό αποθεματικό ασφαλείας του ΕΜΣ.

Κρίμα που δεν θα μείνει τίποτε να μοιράσει η φιλεύσπλαχνη κυβέρνησή μας στους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας το 2018. Και για το 2014 μέχρι το 2017… κουβέντα. Αυτά τα πήρε όλα ο άνεμος όπως την ελληνική σημαία στα Ίμια!

Κι όμως ο ανώνυμος κονδυλοφόρος επιμένει να μην καταλαβαίνει, να επιχαίρει για τους χειρισμούς της κυβέρνησής του και να κατηγορεί τον Χουντή (προφανώς και τον Μοσκοβισί, αλλά και όλους εμάς που επιμένουμε στο θέμα) για αδικαιολόγητη άγνοια.

Για να καταλάβουμε όμως το μέγεθος της απάτης των ευρωμαφιόζων και των ντόπιων συνεργατών τους, σε βάρος της χώρας μας, ας δούμε τι ακριβώς είναι αυτά τα περίφημα κέρδη (ANFA και SMP) του ευρωσυστήματος των κεντρικών τραπεζών και πως προέκυψαν.

Από το 2010 και μετά, με την υπογραφή του 1ου μνημονίου η αξία των ελληνικών ομολόγων κατέρρευσαν διεθνώς και διαπραγματευόντουσαν στη λεγόμενη δευτερογενή αγορά από το 5 έως το 35% το πολύ της αξίας τους. Δηλαδή, κάποιος αγόραζε με 5 έως το πολύ 35 ευρώ ένα ελληνικό ομόλογο ονομαστικής αξίας 100 ευρώ και η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να το εξοφλήσει -πέραν των ετήσιων κουπονιών- στο 100% της αξίας του, δηλαδή ο αγοραστής με μόνο 5 ευρώ κέρδισε δια μιας από 65 έως 95 ευρώ.

Ακόμα και μετά το PSI του 2012 και το «κούρεμα» των ομολόγων για τους ιδιώτες, τα κέρδη που προέκυπταν ήταν τεράστια. Ποιος ξέρει πόσοι και ποιοι ακόμα και από τους Έλληνες, αλλά και από τους γνωστούς ευρωπαίους πολιτικούς κέρδισαν τεράστια ποσά, πλουτίζοντας μέσα από αυτό το καθαρά κερδοσκοπικό παιγνίδι στη δευτερογενή αγορά.

Κατά παραβίαση κάθε δεοντολογίας, χρηστών συναλλακτικών ηθών, αλλά και ευρωπαϊκών κανονισμών, οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες υπό την κάλυψη της ΕΚΤ, «έπεσαν με τα μούτρα» σε αυτή την σε βάρος της χώρας και του ελληνικού λαού κερδοσκοπία, ενώ, υποτίθεται, συμμετείχαν στα προγράμματα βοήθειας προς την Ελλάδα, επιβάλλοντας τιμωρητικούς και ατιμωτικούς όρους σε βάρος μας.

Δηλαδή οι κερατάδες, ενώ μας έβαζαν στα μνημόνια και μας καταδίκαζαν σε διαρκή λιτότητα, στη φτώχεια και στην ανέχεια, αυτοί κερδοσκοπούσαν ασύστολα, αγοράζοντας ομόλογα σε εξευτελιστική τιμή, απαιτώντας από το ελληνικό δημόσιο να τους εξοφλεί στο 100%. Και αυτό τους εξοφλούσε και εξακολουθεί να τους εξοφλεί.

Αυτά λοιπόν είναι τα περίφημα κέρδη ANFA και SMP. Χρήματα βγαλμένα κυριολεκτικά με αίμα. Το αίμα του ελληνικού λαού, που θα χρησιμοποιηθούν κάποτε -κατά Μοσκοβισί- εάν και εφ’ όσον και όπως πάντα φυσικά «ως εσωτερικό αποθεματικό ασφαλείας του ΕΜΣ προκειμένου να μειωθούν οι μελλοντικές ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες».

Στα τέλη του 2012 και αφού είχε επιτευχθεί η πλήρης εξαίρεση των ομολόγων αυτών που κατείχαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες του «κουρέματος» του PSI και τη διασφάλιση της αποπληρωμής τους από το ελληνικό δημόσιο του 100% της αξίας τους πλέον τους αναλογούντες τόκους, φαίνεται ότι οι δανειστές μη πιστεύοντας το πόσο ξεφτιλισμένοι και ανίκανοι είναι οι Έλληνες πολιτικοί πήραν μια σχετικά «ευνοϊκή» απόφαση στο Eurogroup του Νοέμβρη του 2012. Μια απόφαση για επιστροφή -υπό όρους βέβαια και εξευτελιστικά προαπαιτούμενα- μέρους ή ολόκληρων των κερδών που προέκυπταν από την κατοχή ελληνικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών αγορασμένα παράτυπα και σε εξευτελιστικές τιμές στη δευτερογενή.

Η απόφαση αυτή, ενώ τηρήθηκε αρχικά, τέθηκε στο περιθώριο με πρόσχημα την εξαγγελία του δημοψηφίσματος τον Ιούνιο του 2015, ενώ θάφτηκε οριστικά με την απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016 με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνόφωνης κυβέρνησης.

Αυτή είναι η αλήθεια και είναι η μόνη αλήθεια και το ζήτημα της εσχάτης προδοσίας υφίσταται, έστω κι αν αυτή αποτελεί υποπερίπτωση της συνολικής προδοτικής πολιτικής που ακολουθείται από τους ελληνόφωνους τοποτηρητές της ευρωμαφίας στη χώρα μας.

Κι αυτό, διότι η διαγραφή των ομολόγων αυτών και η οριστική παύση αποπληρωμής τους θα ήταν η πλέον ορθή και δίκαιη λύση, ακόμα και στο πλαίσιο μιας πολιτικής μη ρήξης με την ευρωένωση. Αφού αυτή η διαγραφή δεν θα μπορούσε να επιφέρει καμιά συνέπεια για τη χώρα μας, διότι τα ομόλογα αυτά αποκτήθηκαν κατά παράβαση των κανόνων και με μοναδικό σκοπό την κερδοσκοπία σε βάρος μας από τους ίδιους τους δανειστές.

*Ο Όθωνας Κουμαρέλλας είναι μέλος της ΠΓ του ΕΠΑΜ


Ο Χουντής, τα εξαφανισμένα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, ο… Χουντίνι του (κ)left.gr και η αλήθεια Ο Χουντής, τα εξαφανισμένα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, ο… Χουντίνι του (κ)left.gr και η αλήθεια Reviewed by Διαχειριστής on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.