Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

Η συνθήκη της Λωζάννης και ο Ερντογάν

του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου*

Το να παρουσιάζει ο Ερντογάν τη Συνθήκη της Λωζάννης σαν ήττα της Τουρκίας γιατί δεν της περιήλθαν τα Ελληνικά νησιά αποτελεί σχήμα οξύμωρο την στιγμή που η Τουρκία έχει ήδη παραβιάσει τόσο πολύ την Συνθήκη αυτή που δεν έχει απομείνει σχεδόν τίποτα.

Ας δούμε λίγο τις παραβιάσεις αυτές. 

Τα άρθρα 36-43 περί προστασίας των μειονοτήτων παραβιάσθηκαν σε σημείο που από τους 120.000 ομογενείς που ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη τότε έμειναν σήμερα περίπου 3.500 χιλιάδες. Μετανάστευσαν μας λένε οι Τούρκοι για να βρουν καλλίτερες συνθήκες ζωής στην πλούσια Ελλάδα. Και όταν τους μιλάς για τα Σεπτεμβριανά του 1955 και τις απελάσεις των Ελλήνων υπηκόων το 1964,σε κοιτάζουν αμήχανα.

Το άρθρο 14 της Λωζάννης προέβλεπε τοπική αυτοδιοίκηση από τους Ομογενείς Χριστιανούς της Ίμβρου και αστυνομία από τους ομοεθνείς μας. Αγνοήθηκε πλήρως από την Τουρκία η οποία και αποδεκάτισε τον Ελληνικό πληθυσμό της Ίμβρου κυρίως την δεκαετία του 60,για να μείνουν στο τέλος περί τους 300. Μόνο και μόνο γι’ αυτό μπορεί η Ελλάδα να διεκδικήσει την επιστροφή της Ίμβρου. Αμέτρητες εκκλησίες γκρεμίσθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να κατασκευασθούν δρόμοι, πάλι σε παραβίαση της Λωζάννης.

Και σήμερα ακόμα με την εισβολή στην Συρία η Τουρκία έχει παραβιάσει το άρθρο 3 που....
οριοθετεί τα σύνορα με την Συρία.

Το να ισχυρίζεται ότι τα ελληνικά νησιά είναι δίπλα στην Τουρκία το ίδιο μπορεί να ισχυρισθούμε και εμείς για την Σμύρνη και την Μικρά Ασία.

Εξ’ άλλου με το άρθρο 15 παραχώρησε τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία και με το άρθρο 19 αναγνώρισε την κυριαρχία της Αγγλίας στην Κύπρο.

Δεν πρέπει να μας απασχολεί εάν η δήλωση έγινε για εσωτερικούς λόγους .Πάντοτε αυτό γίνεται και σχεδόν πάντοτε αυτό επικαλούνται οι Ελληνικές κυβερνήσεις. Με τις δηλώσεις αυτές ο Τούρκος Πρόεδρος θέτει θέμα Λωζάννης.

Η αντίδραση της Ελλάδος πρέπει να είναι σθεναρή και θα πρέπει να ενημερωθούν άμεσα και να τοποθετηθούν τα άλλα κράτη που συνυπέγραψαν την Συνθήκη δηλαδή η Αγγλία, Γαλλία Ιταλία, Ρουμανία και Ιαπωνία.

*Ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος είναι Πρέσβης ε.τ & επί κεφαλής των Διεθνών Σχέσεων του ΕΠΑΜ


2 σχόλια:

 1. Αν περιμένουμε τη συμπαράσταση της Αγγλίας αι της Γαλλίας μπορούμε να το κλείσουμε το μαγαζί από τώρα ..
  Όχι μόνο συμπαράσταση δεν θα βρούμε αλλά θα κάνουν και τεμενάδες στη Τουρκία γιά να πάρει όλο το Αιγαίο και την υπόλοιπη Ελλάδα και να βγεί στην Αδριατική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φίλε δεν κατάλαβες. Ποιος σου είπε, ότι θα ζητήσουμε συμπαράσταση από την Αγγλία, Γαλλία κτλ; Που τα είδες αυτά;

   Το να ζητήσουμε μια σαφή τοποθέτηση από την πλευρά των χωρών που συνυπέγραψαν τη συνθήκη της Λωζάννης είναι μια επιβεβλημένη πολιτικο-διπλωματική κίνηση απέναντι στη διεθνή κοινότητα, με την οποία θα υποχρεωθούν οι συνυπογράψαντες τη συνθήκη να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Αν δεν το κάνουν, θα εκτεθούν οι ίδιοι. Αν αντίθετα εμείς δεν το ζητήσουμε, θέτοντας όλους προ των ευθυνών τους απέναντι στο διεθνές δίκαιο, θα σημάνει πολύ απλά, ότι έμμεσα αποδεχόμαστε τις τουρκικές διεκδικήσεις. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

   Διαγραφή