Ο ΕΝΦΙΑ και η συμπόνοια

του Γιάννη Σιδέρη*

Ο ΕΝΦΙΑ, ήταν ένα από τα θέματα που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε «σηκώσει» προεκλογικά, προς άγραν ψήφων όπως τελικά αποδείχθηκε. Και πράγματι κατάφερε, μέσω της υπόσχεσής του να τον καταργήσει, να ψηφιστεί ακόμη κι από άτομα που δεν θα τον ψήφιζαν ποτέ! Η υπόσχεση κατάργησης του συγκεκριμένου φόρου, ήταν ένα ακόμη προεκλογικό όπλο στα χέρια τους, που τελικά απεδείχθη πως επρόκειτο απλά για πυροτέχνημα.

Καλό είναι να θυμηθούμε κάποιες δηλώσεις νυν στελεχών της κυβέρνησης, πριν ακόμη αναρριχηθούν στην εξουσία για το θέμα, έτσι για να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας.

Στις 13 Αυγούστου 2014 δήλωσε στο ΣΚΑΙ ο τότε γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Βίτσας «Ο ΕΝΦΙΑ είναι παντελώς άδικος, αντικοινωνικός. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον καταργήσει. Δεν είναι ζήτημα λάθους, είναι ζήτημα λάθους φιλοσοφίας». Και «Ο ΕΝΦΙΑ δεν έχει να κάνει με τις ανάγκες των κατοίκων της χώρας, αλλά με τις ανάγκες των δανειστών

Ποιος μπορούσε να του φέρει αντίρρηση; Ποιος δεν συμφωνούσε με την δήλωση αυτή; Φυσικά κανείς!

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ΒΗΜΑ FM 99,5 στις 14 Ιανουαρίου 2015, λίγο πριν τις εκλογές, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και νυν Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς....
δηλώνει: «Για το 2015, έχει κατατεθεί ένας προϋπολογισμός. Είναι σαφής. Θα αναθεωρηθεί, αλλά δεν μπορούμε αναδρομικά να δώσουμε πίσω τα λεφτά. Έχουμε πει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία. Έχουμε αποτιμήσει το ύψος και τον όγκο του φόρου αυτού στα 2 δις λιγότερα από τα 3,4 δις που ισχύουν σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ. Έχουμε κοστολογήσει το πρόγραμμά μας. Αυτό θα γίνει αμέσως, προφανώς (δεν θα εισπραχθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2015). Είναι σαφές αυτό, είναι στα πρώτα μέτρα μας και ισχύει. Δεν θα εισπραχθεί ο ΕΝΦΙΑ».

Σαφές λοιπόν κατά τον κ. Παππά. Ο ΕΝΦΙΑ, απλά δεν θα εισπραχθεί! Αμέσως θα το έπρατταν, μάλιστα!

Μόλις τρεις μέρες αργότερα, ο Τσίπρας, σπεύδει να «διορθώσει» τον συνεργάτη του. Φαίνεται πως από το οικονομικό επιτελείο του κόμματός του, το σκέφτηκαν καλύτερα το θέμα για την μη είσπραξη του ΕΝΦΙΑ. Ας δούμε όμως τι είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός για τον ΕΝΦΙΑ.

17/1/2015 Συνέντευξη Τσίπρα στο ΣΚΑΪ. «Οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ πρέπει να πληρωθούν καθώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι δεν υπάρξει ΕΝΦΙΑ το 2015 και ότι δεν μπορεί να υπάρξει νόμος με αναδρομική ισχύ. Όλες οι σχετικές εξαγγελίες θα γίνουν γνωστές επίσημα και με λεπτομέρειες, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εξαγγείλει τις προγραμματικές δηλώσεις του στη βουλή». Επίσης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα θεσμοθετήσει τον Φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, γιατί δεν πρόκειται να φορολογήσει πλασματικές αξίες και πρόσθεσε ότι τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθούν, αλλά θα έχουν ελάφρυνση.».

Αρχίζει λοιπόν ήδη να στρογγυλεύει τις δηλώσεις περί ΕΝΦΙΑ, υποσχόμενος και πάλι βέβαια την κατάργησή του και την αντικατάστασή του από τον Φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ως γνήσιος αριστερός βέβαια!

Οι εκλογές ήρθαν, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κυβέρνηση, ο ΕΝΦΙΑ έμεινε. Ξανάρθαν εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ ξανάκανε κυβέρνηση, ο ΕΝΦΙΑ παρέμεινε. Με απόφαση του ΣτΕ μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, και όλοι περιμέναμε, αφού είχαμε αποκλείσει την κατάργησή του, τουλάχιστον να πληρώσουμε λιγότερο. Που τέτοια τύχη όμως! Το ΥΠΟΙΚ, με γνωστές αλχημείες -αύξησε τους συντελεστές, ενέταξε κανονικά και τα μη ηλεκτροδοτούμενα, μείωσε τις απαλλαγές και τις εκπτώσεις- έβαλε στον προϋπολογισμό να εισπράξει το ίδιο ποσό.

Πως όμως θα διαχειριστεί την οργή των πολιτών για το «κόλπο» που του έστησε; Μα όπως όλα! Ασκούμε μια πολιτική καθαρά νεοφιλελεύθερη, μια πολιτική αφαίμαξης και φτωχοποίησης του λαού, αλλά ... τον συμπονούμε!!!

Πριν λίγες μέρες ο υφυπουργός Ν. Ξυδάκης είπε για το θέμα: «Ο ΕΝΦΙΑ από μόνο του δεν θα οδηγούσε σε ασφυξία τα νοικοκυριά αν δεν υπήρχε όλο το αυτό το δυσμενές υφεσιακό περιβάλλον, η ανεργία και η σκληρή φορολογία. Θα είναι δύσκολα τα πράγματα, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει παρά μόνο να συμπονέσει αυτό που συμβαίνει στους συμπολίτες μας. Τη συμπόνια τη λέω να υποφέρεις μαζί και να προσπαθείς διαρκώς να βρεις τρόπους ανακούφισης. Νομίζω ότι αυτή είναι όλη η γραμμή της κυβέρνησης».

Έτσι λοιπόν, σε μια κρίση ειλικρίνειας του κ. Ξυδάκη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω, παρά να «συμπονέσει» τους πολίτες!!! Απίστευτη δήλωση! Και δεν είναι η μόνη.   

Τελικά, όμως, ποια η θέση της κυβέρνησης τώρα για τον ΕΝΦΙΑ; Η πλέον αρμόδια, η κ. Γεροβασίλη δήλωσε: «Η κυβέρνηση εργάζεται και εργάστηκε για δικαιότερη κατανομή των φόρων. Όλη αυτή την καταστροφή που είχε προαναγγελθεί με τον ΕΝΦΙΑ, τελικά δεν την είδαμε και η κυβέρνηση εργάστηκε ώστε για τη συντριπτική πλειονότητα να μην αυξηθεί ή και να ελαττωθεί ο φόρος» Όταν δε, ρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός προτίθεται να εξαγγείλει αλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ στη Θεσσαλονίκη, απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει ότι στο επόμενο διάστημα, γίνεται επεξεργασία και προσπάθεια να αντικατασταθεί ο ΕΝΦΙΑ από φόρο ακίνητης περιουσίας που θα ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα και θα είναι δίκαιος. «Αυτός είναι ο στόχος και θα γίνει στο επόμενο διάστημα χωρίς να μπορώ να προσδιορίσω το πότε ακριβώς», είπε η κ. Γεροβασίλη.

Δηλαδή τι μας λέει η «κυβέρνηση»; Ότι ο ΕΝΦΙΑ έγινε δικαιότερος και ότι προτίθεται κάποια στιγμή να τον αντικαταστήσει, αλλά δεν ξέρει πότε! Η (πολιτική) απατεωνιά σε όλο της το μεγαλείο. Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ βέβαια, όλα αυτά ήταν αναμενόμενα. Πως μπορεί κάποια κυβέρνηση να προϋπολογίσει άλλο ποσό για οποιονδήποτε φόρο, από τη στιγμή που αναγνωρίζει το χρέος και μάλιστα έχει συμφωνήσει να το αποπληρώνει εις το διηνεκές; Πως γίνεται μια κυβέρνηση που έχει ψηφίσει μνημόνιο και έχει αναβαθμίσει την τρόικα σε «θεσμούς», να μπορέσει να ασκήσει δική της πολιτική, σε οποιοδήποτε τομέα; Ο «ριζοσπαστισμός» του ΣΥΡΙΖΑ, έχει μετατραπεί πλέον σε μια αγχωτική προσπάθεια παραμονής στην εξουσία, με οποιοδήποτε κόστος, πατώντας βέβαια πάνω στην οργή του λαού για το παλαιοκομματισμό. Δεν αργεί βέβαια η ώρα που ο λαός θα εξισώσει τον ΣΥΡΙΖΑ με αυτούς. Και ο ΕΝΦΙΑ που ο τσακισμένος από την φορολογία πολίτης θα δει πάλι από σήμερα, είναι μια ισχυρή αφορμή για εξίσωση!

*Ο Γιάννης Σιδέρης είναι μέλος του ΕΠΑΜ Πάτρας


Ο ΕΝΦΙΑ και η συμπόνοια Ο ΕΝΦΙΑ και η συμπόνοια Reviewed by Διαχειριστής on Δευτέρα, Αυγούστου 29, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.