Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα*

«Για να υπάρχει Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα πρέπει να είναι αναδιανεμητικό. Δηλαδή να υπάρχει ένα Ταμείο το οποίο αρχικά να έχει μία προίκα από το κράτος, για να πληρώνονται λειτουργικά και συντάξεις μέχρις ότου μειωθεί η ανεργία και κατοχυρωθούν ανελαστικές σχέσεις εργασίας», υπογράμμισε σε συνέντευξη στην «Δέσμευση» ο επικεφαλής του ΕΠΑΜ Δημήτρης Καζάκης.

Ερ. Ποιο είναι το ασφαλιστικό σύστημα του ΕΠΑΜ;
Απ. Το πρόγραμμα για το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα είναι: Ενιαίο Ασφαλιστικό Σύστημα για όλους και υποχρεωτική ασφάλιση, το οποίο πρέπει να καλύπτει τα γηρατειά, τα εργατικά ατυχήματα, την ανεργία, την επαγγελματική ασθένεια.

Ερ. Θα υπάρχει κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης;
Απ. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οφείλει να είναι υπόθεση αποκλειστικά του κράτους. Δηλαδή ενός ολοκληρωμένου συστήματος δημόσιας δωρεάν υγείας. Με άλλα λόγια θα είναι δωρεάν για όσους πληρώνουν την φορολογία τους. Οι πληρωμές των ασφαλιστικών υποχρεώσεων θα είναι με βάση...
την συλλογική σύμβαση εργασίας. Παράλληλα η ανεργία θα είναι επιχειρηματικό ρίσκο και θα το αναλαμβάνει η εργοδοσία.

Ερ. Πως καλύπτεται η επαγγελματική ασφάλιση;
Απ. Η επαγγελματική ασφάλιση πρέπει να είναι με βάση το έργο. Παράδειγμα το Ταμείο Νομικών θα έχει εισφορές από την λειτουργία των δικαστηρίων, ενώ για το Ταμείο των Δημοσιογράφων δεν καταργείται το αγγελιόσημο το οποίο θα καλύπτεται από την εργοδοσία. Πρέπει να σημειωθεί ότι το αγγελιόσημο δεν θα περνάει στον προϋπολογισμό αλλά απευθείας στο ασφαλιστικό ταμείο των δημοσιογράφων.

Ερ. Θα υπάρχουν ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία;
Απ. Τα κοινωνικά και επαγγελματικά ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να έχουν πλήρη ανεξαρτησία από την κυβέρνηση υπό καθεστώς αυτοδιαχείρισης, διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου. Από την άλλη οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και η ιδιωτική υγεία δεν θα απαγορευτούν, αλλά δεν θα έχουν καμία σχέση με την κοινωνική και επαγγελματική ασφάλιση. Το σύστημα κοινωνικής και επαγγελματικής ασφάλισης θα εξασφαλίζει υποχρεωτικά ένα αξιοπρεπές επίπεδο παροχών, ώστε να μην είναι αναγκαία η πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση. Όποιος θέλει όμως θα μπορεί να έχει την επιλογή και της ιδιωτικής ασφάλισης. Βέβαια υπό νέους όρους ελέγχου ώστε να αποφεύγονται τα φαινόμενα όπως ΑΣΠΙΣ.

Ερ. Πώς θα ρυθμισθούν οι ασφαλιστικές οφειλές;
Απ. Όλες οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να παγώσουν μέχρι ελεγχθούν επί της ουσία τους. Ιδίως οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ θα πρέπει να ελεγχθούν και να διαγραφούν για όσους φορτώθηκαν χρέη λόγω αναδουλειάς.

Επίσης θα καταργηθεί οριστικά, αλλά και με αναδρομική ισχύ, η καταχρηστική τοκογλυφική πρακτική των ασφαλιστικών ταμείων να χρεώνουν πανωτόκια, αλλά και να δημεύουν τις προηγούμενες καταβολές όσων ασφαλισμένων δεν μπορούν να είναι ενήμεροι ασφαλιστικά.

*Συνέντευξη στην ψηφιακή εφημερίδα «http://desmevsi.gr/»


Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα* Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα* Reviewed by Διαχειριστής on Παρασκευή, Μαΐου 20, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.