Επτά "θανάσιμα αμαρτήματα".... βρίσκονται σε εξέλιξη

του Γιάννη Τόλιου*

Μετά την ψήφιση του νόμου καρατόμησης των συντάξεων και του πλαισίου νέων φορολογικών μέτρων ύψους 5,4 δις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προωθεί με διαδικασίες «εξπρές» την ψήφιση νέου Πολυνομοσχεδίου, προϊόν υποταγής στις εντολές των υπερεθνικών αφεντικών (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ-ΕΜΣ). Η εφαρμογή του νέου Ν/Χ ανοίγει το δρόμο σε ….«επτά θανάσιμα αμαρτήματα», ίσως χειρότερα κι απ’ αυτά της «κόλασης του Δάντη».! Με το σχεδιαζόμενο πολυνομοσχέδιο θεσμοθετείται ο «αυτόματος μηχανισμός» περικοπής μισθών-συντάξεων. Εξειδικεύει τα βάρβαρα φορολογικά μέτρα σε βάρος των εργαζόμενων και λαϊκών στρωμάτων. Επιταχύνει το ξεπούλημα δημοσίων επιχειρήσεων και περιουσίας. Ανοίγει δρόμο στη λεηλασία από ξένα funds κατοικιών και περιουσιών. Παραδίδει τον έλεγχο της «Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων» (ΓΓΔΕ) σε εξωθεσμικούς μηχανισμούς υπό τον έλεγχο υπερεθνικών κέντρων και «λόμπυ» πολυεθνικών εταιριών. Όλα αυτά συνοδεύονται από μια ακατάσχετη «σεναριολογία» αντιμετώπισης τάχα του χρέους και μιας «αναπτυξιολογίας» που θυμίζει πρώτο Μνημόνιο. Τώρα πλέον σύμφωνα με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό του επιτελείο, οι ρυθμοί ανάπτυξης….. «θα μας αφήσουν έκπληκτους».!!

1. Η «δαμόκλειος σπάθη» του αυτόματου μηχανισμού

Με το νέο Ν/Σ προωθείται η δημιουργία ενός «ειδικού μηχανισμού» (λεγόμενος «κόφτης»), αυτόματης περικοπής συντάξεων, μισθών, κοινωνικών δαπανών, απολύσεις στο δημόσιο, κά, στο όνομα της εξασφάλισης «πλεονασμάτων» στον κρατικό προϋπολογισμό για πληρωμή τόκων και χρεολυσίων...
στους δανειστές. Ο ελληνικός λαός για μια ακόμα φορά θα γίνει ιδιόμορφο «πειραματόζωο», δεδομένου ότι ανάλογος μηχανισμός δεν υπάρχει σε καμιά άλλη χώρα της ΕΕ και προφανώς θα αποτελέσει «πρότυπο» και για άλλες. Οι σημερινοί κυβερνώντες, Τσίπρας-Καμμένος και ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, νοιώθουν «υπερήφανοι» για την ανακάλυψη του «αυτόματου μηχανισμού» συμπληρωματικών περικοπών ύψους 3,6 δις, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί «πλεόνασμα» 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία του «μηχανισμού» λέγοντας ότι στην πράξη δεν θα χρειαστεί αλλά ψηφίζεται ….«απλώς για να υπάρχει».! Έλα όμως που ο δ/της Τράπεζας Ελλάδας Γ. Στουρνάρας θεωρεί αδύνατο να πιαστεί ο στόχος 3,5%, άρα οι περικοπές είναι βέβαιες.! Με τέτοιες πρακτικές, πρωθυπουργός, αντιπρόεδρος και υπουργοί της κυβέρνησης, πιστεύουν ότι θα παίζουν άνετα ρόλο «Πόντιου Πιλάτου», χρησιμοποιώντας δικαιολογίες τύπου Καραγκιόζη προς Χατζιαβάτη… ότι «δεν σε βαράω εγώ …αλλά το χέρι μου σε βαράει».!

2. Φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα, μείωση φόρων στη «νομενκλατούρα»!

Το δεύτερο «θανάσιμο αμάρτημα» του Ν/Σ είναι ότι επιβάλλονται από τον Ιούνιο οι νέοι έμμεσοι φόροι ύψους 1,8 δις (450 εκατ. αύξηση ΦΠΑ στο 24% σε βασικά είδη κατανάλωσης, 200 εκατ. από βενζίνη-υγραέριο-πετρέλαιο, 300 εκατ. από καφέ-μπύρα-τσιγάρα, κλπ), παράλληλα με νέους φόρους στο εισόδημα ύψους 1,8 δις, κυρίως σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, μικροεπιχειρήσεις, επαγγελματίες και άλλα λαϊκά στρώματα. Εντύπωση προκαλεί η αύξηση της φορολογίας στα χαμηλά και μικρο-μεσαία εισοδήματα ως 28.000 το χρόνο, ενώ μετά γίνεται μείωση μεταξύ 30.000-50.000 (!), για ξαναρχίσει και πάλι η αύξηση στα υψηλότερα.! Αναρωτιόμαστε …μήπως η συγκεκριμένη μείωση εξυπηρετεί την «νομενκλατούρα» του κρατικού τομέα και τα διευθυντικά στελέχη του ιδιωτικού; Από την άλλη αυξάνεται η φορολογία στη μικροϊδιοκτησία (ενοίκια) και προς μικροεπιχειρήσεις, αγρότες και «νομικές οντότητες» που διατηρούν απλογραφικά βιβλία. Τέλος με τη μείωση του «αφορολόγητου» των μισθωτών, διατρανώνεται η «αξιοπιστία» του υπουργού οικονομικών Ε. Τσακαλώτου, ότι δεν θα δεχτεί μείωση κάτω από 9.100 € (…ήδη έπεσε στα 8.636 €).!

3. Επιταχύνεται η αρπαγή δημοσίων επιχειρήσεων και περιουσίας

Κρίσιμη πτυχή των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, είναι η συνέχιση του έργου των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην εκποίηση μεγάλων «περιουσιακών στοιχείων» του δημοσίου (ΔΕΚΟ, ακίνητα, γη) για αποπληρωμή χρέους. Η κυβέρνηση προεκλογικά ισχυριζόταν ότι μέσω ΤΑΙΠΕΔ είχε δεσμευτεί για 9 ιδιωτικοποιήσεις, ενώ στο «επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο» του ΤΑΙΠΕΔ μιλάει για 19.! Ωστόσο από δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων (ερώτηση Ν.Χουντή στην ΕΕ), οι ιδιωτικοποιήσεις θα φθάνουν τις 23, ενώ οι «θεσμοί» απαιτούν 27.!! Σε κάθε περίπτωση ως το 2018 πρέπει να αποδοθούν στους δανειστές τουλάχιστον 5,8 δις. Πρόκειται για ξεπούλημα μεγάλων «πακέτων» μετοχών της ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κά, σε εγχώριους και ξένους ιδιώτες, καθώς του «Ελληνικού» (όμιλο Λάτση), 14 περιφερειακών αεροδρομίων (γερμανική Fraport), κά. Με τον ορισμό διοίκησης στο «νέο Ταμείο» ιδιωτικοποιήσεων από το «Εποπτικό Συμβούλιο» (το οποίο ουσιαστικά ελέγχεται από τους «θεσμούς»), θα συγκεντρωθούν όλα τα «ασημικά» του ελληνικού δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, ΔΕΚΟ, συμμετοχές ΤΧΣ στις τράπεζες, κά, και θα ξεπουληθούν ώστε να συγκεντρωθούν τα αναγκαία «αργύρια» προκειμένου να δοθούν στους δανειστές.!

4. Άνοιγμα πλειστηριασμών κατοικιών και αρπαγή περιουσιών

Η προσωρινή αναστολή για ένα μήνα της διαδικασίας εκκαθάρισης των «κόκκινων δανείων», συνδέεται με τη διαμόρφωση κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, που προωθεί το νέο Ν/Σ, προκειμένου να ενισχυθεί η κερδοφορία των «κορακιών» (ξένων funds). Χαρακτηριστικό είναι ότι προβλέπεται πώληση όχι μόνο «κόκκινων» αλλά και «πράσινων» (ενήμερων) δανείων, χωρίς να διασφαλίζεται ούτε η αποτροπή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, παρά μόνο προσωρινά και μικρό ύψος (ως τέλος 2017 και κατοικίες ως 140.000 €). Με την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου (αλλαγές Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, Κώδικα Δεοντολογίας Τράπεζας Ελλάδος, φοροαπαλλαγές μεταβίβασης δανείων σε εταιρίες διαχείρισης, πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού, αλλαγές πτωχευτικού δικαίου για αντιμετώπιση «μη συνεργάσιμων» δανειοληπτών, πλαίσιο μεταξύ τραπεζών για μεταχείριση δανειοληπτών που είναι κοινοί στις τράπεζες, ίδρυση εξειδικευμένων δικαστηρίων για υποθέσεις αφερεγγυότητας, κά), θα μπει σε εφαρμογή ο μηχανισμός εκκαθάρισης «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα αποτελέσει «Ελ-Ντοράντο» αρπαγής περιουσίων από κερδοσκόπους-τυχοδιώκτες, με παράγωγο χιλιάδες απολύσεις (τουλάχιστον 50.000 άτομα). Τα κούφια λόγια του κ. Τσίπρα ότι τάχα αφήσαμε πίσω μας τα δύσκολα…. η αλήθεια είναι ότι η τραγωδία δεν έχει ακόμα κορυφωθεί και δεν πρέπει ως Αριστερά και ως Λαός, να την αφήσουμε να φθάσει ως εκεί.!

5. Η φορολογική εξουσία και τα έσοδα στον έλεγχο «παράκεντρων»

Με το νέο πολυνομοσχέδιο προωθείται η επίσημη μετατροπή της ΓΓΔΕ σε «Ανεξάρτητη Αρχή» (ΑΑ). Δηλαδή η επιλογή της διοίκησης και κυρίως η λειτουργίας και η διαχείριση των εσόδων θα είναι υπόθεση κάποιων «ανεξάρτητων τεχνοκρατών», που θα λειτουργούν ως «κράτος εν κράτη», μη δίνοντας λογαριασμό ούτε στον υπουργό Οικονομικών, ούτε στην εκάστοτε κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα δημιουργίας δομών που δεν υπάρχουν σε καμιά χώρα της ΕΕ, αλλά μόνο σε λίγες τριτοκοσμικές με αρνητικά αποτελέσματα στα δημόσια οικονομικά τους. Η Α.Α. θα έχει Διοικητή και 5μελές «Συμβούλιο Διοίκησης» (πρόεδρο και 4 μέλη). Ο Διοικητής και το «Συμβούλιο Διοίκησης» ορίζεται από «Επιτροπή Επιλογής» στη σύνθεση της οποίας συμμετέχουν πέντε ανώτερα στελέχη της δημόσια διοίκησης και δύο εκπρόσωποι της ΕΕ. (!) Με δημόσιο διαγωνισμό η «Επιτροπή Επιλογής» επιλέγει διπλάσιο αριθμό υποψηφίων για το Σ.Δ., ενώ ο υπουργός Οικονομικών επιλέγει τους πέντε. Κάτι αντίστοιχο γίνεται και με το διοικητή. Η «Επιτροπή Επιλογής» με δημόσιο διαγωνισμό επιλέγει τέσσερις, το Σ.Δ. δύο και ο υπουργός επιλέγει τον έναν. Ο Διοικητής έχει ευρείες αρμοδιότητες (στην ουσία είναι άτυπος υπουργός οικονομικών). Προβλέπεται επίσης ειδικός «εμπειρογνώμονας» σε ρόλο εντεταλμένου συμβούλου, ο οποίος θα επιλέγεται από ένα κατάλογο 3 υποψηφίων επιλογής της ΕΕ (!). Πρόκειται στην ουσία για έναν «άτυπο» υπερεθνικό διοικητή της Α.Α. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσες αρμοδιότητες, σήμερα ή στο μέλλον, εκχωρηθούν στην Α.Α. είναι αμετάκλητες.!! Τελικά η όλη διαδικασία επιλογής, λειτουργίας και κατευθύνσεων δράσης της «Α.Α.» θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού, ελεγχόμενη και εποπτευόμενη από την ΕΕ, επιβεβαιώνοντας ότι …η «εξουσία» είναι αλλού ….αλλά η «αποικιοκρατία» είναι εδώ.!

Η παράδοση του δικαιώματος «προσδιορισμού-βεβαίωσης-είσπραξης» των φορολογικών εσόδων του Κράτους στην «Ανεξάρτητη Αρχή», χωρίς δικαίωμα ελέγχου ούτε από τον υπουργό Οικονομικών, ούτε από την Κυβέρνηση, αλλά μόνο χαλαρή εποπτεία από τη Βουλή, είναι μια ρύθμιση άκρως αντισυνταγματική, από τυπική και ουσιαστική άποψη.! Η δικαιολογία περί «αποτελεσματικότητας» λειτουργίας και έλεγχο της φοροδιαφυγής που προβάλλεται, είναι καθαρά προσχηματική (το έδειξε άλλωστε η εμπειρία με τους δύο προηγούμενους γ.γ. ΓΓΔΕ, Θεοχάρη και Σαββαΐδου) και αποτελεί βήμα αναίρεσης της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας. Η παράδοση των δημοσίων εσόδων σε εξωθεσμικά κέντρα, θα διευκολύνει την γιγάντωση της διαπλοκής, την απώλεια δημοσίων εσόδων και πάνω από όλα τη μετατροπή της σε μηχανισμό καταδυνάστευσης του ελληνικού λαού, για την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου και του αυτόματου μηχανισμού συγκέντρωσης εσόδων υπέρ των δανειστών.!

6. Το «γαϊτανάκι» των σεναρίων αντιμετώπισης του χρέους

Όλα τα μέτρα και οι ρυθμίσεις του νέου Πολυνομοσχεδίου, αποτελούν είναι μέρος των «προαπαιτούμενων», ώστε να γίνει «αξιολόγηση» και να δοθεί «πιστοποίηση» ορθής εφαρμογής του Μνημονίου από το Eurogroup ως τις 24.5.16, έτσι ώστε: πρώτον, να αποδοθούν οι παρακρατηθείσες και νέες προβλεπόμενες δόσεις από τα δάνεια (γύρω τα 9-11 δις) και δεύτερον, να ανοίξουν οι διαδικασίες ρύθμισης του χρέους ώστε να καταστεί …«βιώσιμο».!! Εδώ πλέον αρχίζουν τα παρατράγουδα…! Πρώτον, καλλιεργείται το γνωστό «στερεότυπο» …πρέπει να πάρουμε τις δόσεις για να επιβιώσουμε και να ….κινηθεί η οικονομία, αποσιωπώντας ότι οι δόσεις πάνε κυρίως στην εξόφληση τόκων-χρεολυσίων. Το 2016 θα πληρωθούν κατά μέσο όρο 1,1 δις το μήνα (στο τρίμηνο Μάϊος-Ιούλιος φθάνουν 5 δις).! Άλλωστε είναι γνωστό, σύμφωνα με ομολογίες γερμανών αξιωματούχους (Γ. Ρόχολ) ότι από τα 220 δις δάνεια που πήρε η Ελλάδα από τους «θεσμούς», μόλις 5% πήγαν για τη …«σωτηρία» της χώρας και τα υπόλοιπα κυρίως για τη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών.!

Όσον αφορά τη φιλολογία περί ρύθμισης χρέους μετά την «αξιολόγηση», δεν χρειάζονται πολλά λόγια ούτε και πανάκριβα ταξίδια εντυπωσιασμού κυβερνητικών στελεχών. Η δήλωση Σόϊμπλε, ότι «θα δούμε τέλος του 2018 αν χρειαστεί να εξετάσουμε το ζήτημα του χρέους», τα λέει όλα.!! Οι «κόντρες» ΔΝΤ με τη Γερμανία, για ρύθμιση του χρέους, αποτελούν «ανέξοδες» υποσχέσεις αμερικανών αξιωματούχων στην κυβέρνηση. Προτάσεις για ρύθμιση του χρέους υπάρχουν βέβαια, που ξεκινούν από πολύ μετριοπαθείς ως πολύ ριζοσπαστικές. Το κρίσιμο ζήτημα είναι ο μοχλός πίεσης για προώθηση τους. Από τη στιγμή που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εγκατέλειψαν το κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας τια αναδιάρθρωση και στόχο τη βαθιά διαγραφή του, έχοντας ως μοχλό πίεσης την αναστολή πληρωμής τοκοχρεολυσίων, πρακτικά δεν έχει κάνει τίποτα περισσότερο από ότι έκαναν οι κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου. Δηλαδή να εκλιπαρεί τους δανειστές για κάποια …«ρυθμισούλα», προκειμένου να δικαιολογήσουν στον ελληνικό λαό την εθελοδουλία και οσφυοκαμψία τους.! Το χρέος δεν μπορεί να εξοφληθεί παρά με τεράστιες θυσίες και εξαθλίωση του ελληνικού λαού, με αρπαγή ότι πολύτιμου στοιχείου έχει η χώρα και πλήρη απώλεια της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας. Πρόκειται για πολύ σκοτεινό σενάριο στο όνομα της παραμονής «πάση θυσία» στην ευρωζώνη, το οποίο αποτελεί κίβδηλο όνειρο που καλλιέργησε η άρχουσα τάξη για δικό της συμφέρον στον ελληνικό λαό και τώρα εξελίχτηκε σε πραγματικό εφιάλτη.

7. Η ανάπτυξη που όλο έρχεται ….αλλά δεν φαίνεται..!

Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμένου και το οικονομικό της επιτελείο (Δραγασάκη-Τσακαλώτου-Σταθάκη), επιχειρούν να τονώσουν το προφίλ της καταρρέουσας κυβερνητικής αξιοπιστίας, καταφεύγοντας σε…. αναπτυξιολογία.! Πρόκειται για το 7ο προς το παρόν «θανάσιμο αμάρτημα» της κυβέρνησης.! Οι κυβερνώντες προσποιούνται άγνοια ότι τα αλλεπάλληλα αντιλαϊκά μέτρα είναι «από χέρι» υφεσιακά και ότι θα επιδεινώσουν τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας, πρώτα απ’ όλα την ανεργία. Οι όποιες λιγοστές θέσεις εργασίας δημιουργηθούν από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, μόνο από την εκκαθάριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων θα προκύψουν πολλαπλάσιες απώλειες.!! Μπορεί οι επίσημες στατιστικές του ΟΑΕΔ να εμφανίζουν μικρότερο αριθμό ανέργων …αλλά σκόπιμα αποσιωπούν τη φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, κά.!

Η πολιτική Μνημονίων, η υποταγή στο ευρωσύστημα, τα προνόμια και η ασυδοσία της εγχώριας οικονομικής ελίτ, είναι το τρίπτυχο της κακοδαιμονίας στη χώρα. Χρειάζεται να απαλλαγούμε το συντομότερο δυνατό, ώστε να ανοίξει ο δρόμος μιας ελπιδοφόρας προοπτικής για τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τη νέα γενιά. Η ανάπτυξη του κινήματος αντίστασης και ανατροπής στα όρια μιας λαϊκής εξέγερσης, προβάλει ως η μόνη ρεαλιστική και άμεση προοπτική.

*Ο Γιάννης Τόλιος είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑ.Ε, υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής

από το «iskra.gr»


Επτά "θανάσιμα αμαρτήματα".... βρίσκονται σε εξέλιξη Επτά "θανάσιμα αμαρτήματα".... βρίσκονται σε εξέλιξη Reviewed by Διαχειριστής on Τρίτη, Μαΐου 17, 2016 Rating: 5

1 σχόλιο:

  1. Μιλάν όλοι μιλάει κι ο Τόλιος. 4 χρόνια μας κορόϊδευε παριστάνοντας τον χρήσιμο ηλίθιο του Τσίπρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.