Ο Τσίπρας να γίνει… μνημονιακός θέλουν επιφανείς Άγγλοι

του Γιώργου Δελαστίκ

Δύο άρθρα κορυφαίων και πασίγνωστων και έξω από τη χώρα τους Άγγλων δημοσιογράφων εμφανίστηκαν την ίδια μέρα σε δύο κορυφαίες εφημερίδες - στους αμερικανικούς «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και στους βρετανικούς «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου. «Νέες εκλογές θα μπορούσαν να δώσουν στην Ελλάδα κουράγιο» ήταν ο τίτλος του άρθρου στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το υπέγραφε ο Χιούγκο Ντίξον. «Η μοίρα της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια του Τσίπρα» ήταν ο τίτλος του άρθρου στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και το υπέγραφε ο Βόλφγκανγκ Μινχάου. Ο Άγγλος, που γράφει στην αμερικανική εφημερίδα, ο Ντίξον, προτείνει στον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνει ξανά εκλογές -τις οποίες μάλιστα προσδιορίζει ότι πρέπει να γίνουν τον Ιούλιο- με μοναδικό στόχο να περάσει ο Αλέξης Τσίπρας στο... μνημονιακό στρατόπεδο, να γίνει «γερμανοτσολιάς» κι αυτός σαν τους προκατόχους του στο πρωθυπουργικό αξίωμα!

Γράφει μεταξύ άλλων: «Υπό αυτό το σενάριο, ο κ. Τσίπρας θα συμφωνήσει σε μερικά αντιλαϊκά μέτρα τώρα και θα τα προωθήσει στο Κοινοβούλιο. Αυτό θα προκαλέσει μερικούς από τους...
σκληροπυρηνικούς του να εξεγερθούν, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί την υποστήριξη της αντιπολίτευσης για να νικήσει... Τότε ο κ. Τσίπρας θα προκηρύξει τις εκλογές. Επειδή θα γίνουν σε λιγότερο από έναν χρόνο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, βάσει του ελληνικού νόμου, θα του επιτραπεί να διαλέξει ο ίδιος ποιοι θα είναι υποψήφιοι με το κόμμα του. Επομένως θα μπορέσει να διώξει με τις κλωτσιές τους αντάρτες, οι οποίοι υποθέτουμε θα μπορούσαν να φτιάξουν το δικό τους ακροαριστερό κόμμα.

Ως συνέπεια των δεύτερων εκλογών, θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης. Δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας θα υποστηρίζεται από πιο μετριοπαθή ομάδα βουλευτών, οι δανειστές θα είναι πρόθυμοι όχι μόνο να δανείσουν περισσότερα χρήματα έναντι μεταρρυθμίσεων, αλλά και θα συμφωνούσαν επίσης σε κάποια ανακούφιση των τεράστιων χρεών της χώρας, πιθανόν επεκτείνοντας τις παρούσες διακοπές αναφορικά με τα επιτόκια και την περίοδο κατά την οποία αυτά τα δάνεια πρέπει να αποπληρωθούν»! Ωραία που τα λέει!

Εντελώς ασήμαντη θεωρεί ο Εγγλέζος την υποτιθέμενη εξαπάτηση του ελληνικού λαού, με κυβερνητικές πράξεις εντελώς αντίθετες από τις προεκλογικές υποσχέσεις, αν ποτέ ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αυτά που του συνιστά να κάνει...

Ο Βόλφγκανγκ Μινχάου αρχίζει το άρθρο του τρομολαγνικά στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου: «Όλα τώρα βρίσκονται πάνω στον Αλέξη Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αποφασίσει σύντομα αν θέλει ή όχι συμφωνία με τους δανειστές του που θα επιτρέψει στην Αθήνα να εξυπηρετήσει το χρέος της. Αν πει ''όχι'', η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Σε εκείνο το σημείο, είναι πιθανόν η χώρα να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη»! Μετά από αυτή την εισαγωγή, όπου ταυτίζει την άρνηση υποταγής στους γερμανικούς όρους με την εκδίωξη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Άγγλος δημοσιογράφος προσδιορίζει και την οικονομική διάσταση του ζητήματος, καθορίζοντας ότι ο Τσίπρας πρέπει να συμφωνήσει και να αποδεχθεί «οτιδήποτε χρειάζεται για να δοθεί τέλος στην αβεβαιότητα».

Γράφει επίσης ότι, «για να είναι βιώσιμη μια συμφωνία, χρειάζεται να μειώνει στο μηδέν τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ». Μιας και έλυσε, λοιπόν, τα ζητήματα που αφορούν τους επενδυτές, ο Μινχάου λέει και μια αλήθεια αναφορικά με την ελληνική οικονομία: «Το κλειδί για μια αναβίωση της ελληνικής οικονομίας πρέπει να είναι ένα τέλος στη λιτότητα» γράφει πολύ σωστά. Το εξηγεί κιόλας με πειστικό τρόπο: «Η ελληνική οικονομική κακοδιαχείριση έφερε την κρίση του 2010, αλλά οι δανειστές είναι υπεύθυνοι για την παρούσα αναστάτωση, επειδή επέμεναν σε ένα οικονομικά αγράμματο (!) πρόγραμμα προσαρμογής.

Δεν έλαβαν υπόψη τους το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια σχετικά κλειστή οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ της παράγεται και καταναλώνεται στο εσωτερικό. Αν υποχρεώσεις μια τέτοια οικονομία σε ακραία λιτότητα κατά τη διάρκεια ύφεσης, παραμένει παγιδευμένη» υπογραμμίζει. Έχει δίκιο. Ο Μινχάου χαρακτηρίζει «παράλογη» την «περαιτέρω επιβολή λιτότητας» στην Ελλάδα.

Αυτό ακριβώς όμως απαιτούν ο Σόιμπλε και οι Γερμανοί από τον Τσίπρα! Όταν λοιπόν ο πρωθυπουργός λέει και ξαναλέει ότι πάμε πολύ σύντομα σε συμφωνία, εμείς ανησυχούμε γιατί, μέχρι να δούμε το κείμενο της υποτιθέμενης συμφωνίας και να κρίνουμε, δεν ξέρουμε αν ο Αλέξης Τσίπρας έχει νικήσει ή αν έχει υποταχθεί κατά κράτος στους γερμανικούς όρους. Σύντομα θα μάθουμε. 

από το «Έθνος»


Ο Τσίπρας να γίνει… μνημονιακός θέλουν επιφανείς Άγγλοι Ο Τσίπρας να γίνει… μνημονιακός θέλουν επιφανείς Άγγλοι Reviewed by Διαχειριστής on Πέμπτη, Μαΐου 28, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.