Πανικός των κυβερνώντων από το κίνημα κατά των πλειστηριασμών.

του Δημήτρη Καζάκη

Κάθε Τετάρτη στις 3:30 μετά το μεσημέρι, συλλογικότητες, πολιτικά σχήματα και απλοί πολίτες δίνουν ραντεβού στο ειρηνοδικείο της περιοχής τους. Σκοπός αυτής της ειρηνικής διαμαρτυρίας είναι να μην επιτραπεί κανένας πλειστηριασμός ακινήτου από τράπεζα, ή εφορία. Να μην χάσει κανένας το σπίτι του, ή την περιουσία του γιατί χρωστά στις τράπεζες ή στην εφορία.

Πάνω από είκοσι ειρηνοδικεία σ' ολόκληρη την χώρα με τα μισά στην Αττική, έχουν κλείσει μέχρι σήμερα από αυτό το κίνημα κατά των πλειστηριασμών. Περισσότεροι από 100 πλειστηριασμοί έχουν αναβληθεί, εκ των οποίων περίπου οι μισοί αφορούν πρώτη κατοικία. Το άμεσο αυτό χειροπιαστό αποτέλεσμα που έχει το κίνημα, σπρώχνει όλο και περισσότερους πολίτες να κινητοποιηθούν. Όλο και περισσότερες γειτονιές μπαίνουν στον αγώνα. Το κίνημα γίνεται όλο και πιο μαζικό, όλο και πιο αποφασισμένο να μην επιτρέψει στους τοκογλύφους τραπεζίτες και στους κυβερνώντες να αρπάξουν την περιουσία κανενός Έλληνα πολίτη.

Είναι η πρώτη φορά που ένα κίνημα από τα κάτω, χωρίς χρώμα ιδεολογίας, χωρίς να το...
ελέγχουν κομματικοί μηχανισμοί, αλλά καλά οργανωμένο και ανοιχτό σε όλους όσοι θέλουν να αγωνιστούν για τα αυτονόητα παίρνει τέτοιες διαστάσεις. Επιτέλους, οι γειτονιές αρχίζουν να κινούνται. Και να κινούνται απειλητικά για το καθεστώς.

Σύντομα όλα τα ειρηνοδικεία της χώρας θα έχουν αποκλειστεί από μάζες πολιτών που δεν θα επιτρέπουν κανέναν πλειστηριασμό ακινήτου από τράπεζα, ή εφορία. Και μόνο αυτή η προοπτική, από μόνη της η δυναμική αυτού του κινήματος, έφερε τον πανικό στους κυβερνώντες και τις τράπεζες.

Δίωρη σύσκεψη είχε το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος με τους διοικητές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (ΕΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank), με κύριο θέμα τη ρευστότητα της οικονομίας. Ωστόσο, ένα από τα βασικά θέματα της συνάντησης ήταν το ογκούμενο κίνημα κατά των πλειστηριασμών.

Ξέρουν ότι ο πλειστηριασμός των ακινήτων μπορεί να αποβεί μοιραίος για το καθεστώς. Από την άλλη, η τρόικα πιέζει αφόρητα να επιταγχυνθούν οι πλειστηριασμοί ακόμη και της πρώτης κατοικίας. Στο Ecofin της προηγούμενης Πέμπτης, δόθηκε σαφής εντολή στην Κύπρο να προχωρήσει στην δήμευση των ακινήτων των δανειοληπτών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, ανεξάρτητα από τις κοινωνικές αντιδράσεις. Το ίδιο απαιτούν και από την Ελλάδα. Στις 8 Δεκεμβρίου στο Eurogroup θα είναι στην ημερήσια διάταξη.

Οι κυβερνώντες πανικόβλητοι έβαλαν τον Σάλα να κάνεις σχετικές δηλώσεις. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σάλλας τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. «Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δεν βλέπω να γίνεται» είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε επίσης ότι συμφωνεί με τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια.

Το μήνυμα έχει διπλό παραλήπτη. Αφενός, την τρόικα και το Eurogroup ώστε να σταματήσει να πιέζει για απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Κι αφετέρου να καθησυχάσει την κοινωνία. Τρέμουν τις κοινωνικές αντιδράσεις. Κι αυτή την φορά δεν πρόκειται για απλή διαμαρτυρία, ούτε για εκτονώσεις "επαναστατικής γυμναστικής".

Ξέρουν πολύ καλά ότι αν κλείσουν όλα τα ειρηνοδικεία και πάψουν οι πλειστηριασμοί, τότε όχι μόνο πλήγεται καίρια ολόκληρο το σύστημα απαλλοτρίωσης και κερδοσκοπίας με τα ακίνητα του κοσμάκη, που έχουν στήσει τράπεζες, κυβερνώντες και δανειστές. Αλλά μαθαίνει άμεσα και πρακτικά τον κόσμο τι σημαίνει οργανωμένος αγώνας στη γειτονιά, χωρίς ηγεσίες να τον προδίδουν, ή να τον πουλάνε και χωρίς κομματικούς μηχανισμούς να τον ποδηγετούν.

Ο πανικός έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που έβαλαν σε εφαρμογή και το γνωστό σχέδιο εκτόνωσης. Νέα αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και για το 2015 ζητούν 10 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον Γιώργο Βλάχο. Όχι κύριοι. Δεν θα σας περάσει. Θα επιβάλλουμε εμείς με τον δικό μας τρόπο την αναστολή πλειστηριασμών όχι μόνο της πρώτης κατοικίας, αλλά όλων των ακινήτων. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη. Κανένα ακίνητο στα χέρια της εφορίας. Καμιά περιουσία θυσία στους τοκογλύφους. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και ξεκινώντας με τα σπίτια μας, τα ακίνητα και την περιουσία μας που πάνε να μας αρπάξουν, μπορούμε να διεκδικήσουμε και την πατρίδα μας από τα νύχια τους.


Πανικός των κυβερνώντων από το κίνημα κατά των πλειστηριασμών. Πανικός των κυβερνώντων από το κίνημα κατά των πλειστηριασμών. Reviewed by Διαχειριστής on Πέμπτη, Νοεμβρίου 13, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.