Ζήτω το ΕΑΜ!

του Pitsirikos

Με αφορμή το γεγονός ότι η μαθητική παρέλαση στο Χαλάνδρι έγινε υπό τους ήχους του ύμνου του ΕΑΜ, έχει ξεσπάσει πόλεμος ανακοινώσεων και δηλώσεων.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους -αριστερούς και δεξιούς, εαμολάτρες και εαμομάχους- πως το ΕΑΜ δεν έκανε παρελάσεις.

Άλλα πράγματα έκανε το ΕΑΜ.

Το ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ αλλά όλοι ξέρουμε πια πως το ΕΑΜ δεν ήταν κομμουνιστικό. Στις τάξεις του ΕΑΜ ήταν Έλληνες πατριώτες.

Σύμφωνα με το ιδρυτικό του κείμενο, σκοπός του ΕΑΜ ήταν «η απελευθέρωση του Έθνους από τον ξένο ζυγό» και «η κατοχύρωση του κυριαρχικού δικαιώματος του ελληνικού λαού, όπως αποφανθεί περί του τρόπου της διακυβερνήσεώς του».

Οι Βρετανοί τροφοδοτούσαν τον ΕΛΑΣ (στρατιωτικό σκέλος του ΕΑΜ) όσο αγωνιζόταν κατά των Γερμανών κατακτητών -οι έξυπνοι και κυνικοί Βρετανοί ήθελαν πολλούς νεκρούς Έλληνες αγωνιστές, ώστε να μην τους βρουν απέναντί τους αργότερα- αλλά φοβόντουσαν και δεν βοηθούσαν το ΕΑΜ γιατί το κύριο σύνθημά του ήταν «Εθνική ενότητα».

Η εθνική ενότητα παραμένει και σημερινό αίτημα.


Ζήτω το ΕΑΜ! Ζήτω το ΕΑΜ! Reviewed by Διαχειριστής on Τετάρτη, Οκτωβρίου 29, 2014 Rating: 5

5 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ΕΑΜ συμμετείχε στην πρώτη επέτειο της 28ης Οκτωμβρίου το 1944 μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας όπου μάλιστα ο κόσμος αγκάλιαζε τους στρατιώτες του ΕΛΛΑΣ σαν να ήταν παιδιά του. Νομίζω οτί η λογική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στους <> και τους <> δεν χρειάζεται. Η επιλογή αυτή του δημαρχού Χαλανδρίου τιμήσε την πλειοψηφια των Ελλήνων που τότε αγωνίστηκε στο πλευρό του ΕΑΜ καθώς αποτέλεσε και μια ανατρεπτική κίνηση ενάντια στην προσπάθεια απόκρυψης απ'την δεξιά ιδιαίτερα αυτήν την εποχή του μεγάλου εθνικοαπελευθερωτικού και αντιφασιστικού αγωνά που πραγματοποίησε το ΕΑΜ με τον ελληνικό λαό την περίοδο της κατοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιτέλους! Πιτσιρίκος με άποψη.

    Συγκεκριμένη και απλή. Νέτα σκέτα. Για να καταλαβαίνει και να μπορεί να μας κρίνει ο κόσμος.

    Ελπίζουμε σε μιμητές.

    Άιντε να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Το ΕΑΜ δεν έκανε παρελάσεις"...;;; Σώπα ρε πιτσιρίκο... αλήθεια; Και καλά ο πιτσιρίκος είναι γνωστός ανεύθυνος μπαρουφολόγος και παρταόλας μηδενιστής... Εσείς ρε παιδιά στο Σεισάχθεια-ΕΠΑΜ, πώς αναπαράγετε κείμενα στηριγμένα σε τέτοιες ψευδολογίες; Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ έκαναν Αντίσταση και έκαναν ΚΑΙ παρελάσεις, στο ίδιο πνεύμα της ενίσχυσης του ηθικού του λαού. Παντού, σε όλα τα χωριά και τις πόλεις οι αντάρτες έμπαιναν εμψυχωτές ή απελευθερωτές παρελαύνοντας. Θέλετε αποδείξεις;... δεν το γνωρίζετε εσείς; Στην αρχή του Αγώνα, σε όλα τα χωριά της Παρνασσίδας, της Ευρυτανίας, της Φθιώτιδας, που γεννήθηκε η Αντίσταση, πριν οι αντάρτες κάνουν την είσοδό τους, παρατάσσονταν σε τριάδες, γινόταν έπαρση σημαιών υπό τον ήχο των σαλπίγγων και στη συνέχεια με βηματισμό έμπαιναν στα χωριό τραγουδώντας τα αντάρτικα τραγούδια ενώ ο κόσμος συνέρρεε πανηγυρίζοντας και κλαίγοντας. Το ίδιο γινόταν και αργότερα κατά τη διάρκεια της Κατοχής σε κωμοπόλεις και πολιτείες... στο Ευπάλιο (ο ίδιος ο Άρης πριν περάσει στην Πελοπόννησο), στην Άμφισσα, στην Ιτέα, στα Δερβενοχώρια, και - κατά την απελευθέρωση - στη Θήβα, στην Ελευσίνα, στη Λαμία, στη Χαλκίδα ... και παντού, σε όλη τη χώρα, ο ΕΛΑΣ έκανε παρελάσεις. Οι οποίες άλλοτε ήταν απροετοίμαστες και αναπάντεχες για τους κατοίκους, άλλες γίνονταν μετά από μια μεγάλη επιτυχία του Αγώνα, άλλες φορές προετοιμάζονταν πολλές μέρες και ο κόσμος τις περίμενε με κομμένη ανάσα (π.χ. Άμφισσα, τέλος 1943).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά που αναφέρεις είναι γνωστά και κανείς δεν τα αμφισβητεί. Ωστόσο το ΕΑΜ δεν έκανε παρελάσεις "εθιμικού" τύπου καπηλευόμενο, ή έστω τιμώντας τους αγώνες άλλων. Το ΕΑΜ έκανε εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα το ίδιο, προτάσσοντας την Εθνική Ενότητα με χιλιάδες νεκρούς από τις τάξεις του. Και αυτό τονίζεται στο άρθρο. Η ανάδειξη της εθνικής λαϊκής ενότητας και του αγώνα είναι ο σκοπός του. Εκτός κι αν δεν καταλαβαίνουμε τα ίδια, ή σε ενοχλεί η απαίτηση για εθνική ενότητα, αλλά τότε μην κατηγορείς τους άλλους για μηδενιστές....

      Διαγραφή

Από το Blogger.