«Φθηνό», «ευέλικτο», πολιτικό δυναμικό

του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου

Ο Αύγουστος για τους πρόεδρους των Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιρειών, είναι ο μήνας των φθηνών μεταγραφών. «Ελεύ-θεροι» παίκτες που δεν έχουν συμβόλαια με ομάδες, αναζητούν «στέγη» για τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο. Για τους προέδρους τέτοιες «ευκαιρίες» θεωρούνται ιδανικές, αφού με μικρό κόστος, φιλοδοξούν να καλύψουν τα «κενά» της ενδεκάδας. Ειδικά στην «περίπτωση» που οι ποδοσφαιριστές έχουν περάσει στο παρελθόν από το «σωματείο» τους ή γνωρίζουν τις συνθήκες του ελληνικού πρωταθλήματος, τότε χαρακτηρίζονται …«λαβράκια».

Φέτος στην Ελλάδα ο μεταγραφικός «πυρετός» μεταπήδησε από το ποδόσφαιρο στην πολιτική. Οι πρόεδροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ βγήκαν «σεργιάνι» και αναζητούν πολιτικούς «πρώτης...
γραμμής» για να ενισχύσουν το κομματικό τους «ρόστερ». Την πρώτη «επιτυχία», την είχε ο Ευαγ. Βενιζέλος, ο οποίος …έπεισε τον Αν. Λοβέρδο να ενταχθεί εκ” νέου στο ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην υπουργός μετά την σύντομη περιπλάνηση του στην ελληνική πολιτική σκηνή με τη δημιουργία του κόμματος «Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα», παραμονές των ευρωεκλογών του Μαΐου συνεργάστηκε με την «Ελιά», ενώ πλέον επέλεξε να προσφέρει τις «υπηρεσίες» του και πάλι κάτω από τη σημαία με τον «πράσινο ήλιο». Ο Αν. Λοβέρδος, βλέπει την «επιστροφή» του σαν μια μεγάλη «ευκαιρία» για την πολιτική του καριέρα, ειδικά ενόψει της διεξαγωγής των εργασιών του συνεδρίου στα τέλη Οκτωβρίου για τη συγκρότηση της «Δημοκρατικής Παράταξης», από τις οποίες θα προκύψει και νέα ηγεσία. Μέσα στις φιλοδοξίες του πρώην υπουργού, είναι η ανάληψη της προεδρίας του «νέου κόμματος» που θα διαδεχθεί το ΠΑΣΟΚ. Ενας πολιτικός σαν τον Αν. Λοβέρδο, ξέρει να αξιοποιεί τις ευκαιρίες και από τη θέση του «βασικού παίκτη» θα επιδιώξει να αναρριχηθεί στη θέση του προέδρου. Εξάλλου στην συγκεκριμένη διαδικασία, υπάρχει και προηγούμενο, αφού ο σημερινός πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, μετά την επάνοδο του στη ΝΔ, κατάφερε στην πορεία να καταλάβει τελικά αρχικά τον προεδρικό και στη συνέχεια τον πρωθυπουργικό θώκο.

Μια και ο λόγος για τον Αν. Σαμαρά, ο πρωθυπουργός, ετοιμάζεται στο φετινό πολιτικό μεταγραφικό «παζάρι» να κάνει το μεγάλο «μπαμ»! Η προσέγγιση από τον πρωθυπουργό του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ Γ. Καρατζαφέρη, προκειμένου ο τελευταίος να επιστρέψει στη ΝΔ, αναμένεται να μετατραπεί στο μεγάλο σίριαλ του καλοκαιρινού μεταγραφικού «οργασμού». Μέχρι στιγμής, ο Γ. Καρατζαφέρης, υποστηρίζει ότι δεν επιθυμεί την επάνοδο του στις γραμμές της «γαλάζιας» παράταξης, αλλά επιδιώκει την συνεργασία του κόμματος του, με τη ΝΔ. Ωστόσο η δήλωση του, ότι θα «κάνει τα πάντα ώστε να μην γίνει πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας», αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο και διατηρεί «θερμό» το πολιτικό φλερτ της απευθείας επανένταξης. Τις προσπάθειές του πρωθυπουργού, ενισχύει σε ρόλο «μάνατζερ» ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης. Η «κουμπαριά» που διατηρεί ο τελευταίος, με τον Γ. Καρατζαφέρη και κυρίως η κοινή πολιτική τους διαδρομή και η προσήλωση τους στις ίδιες ακροδεξιές ιδέες και πρακτικές, τις οποίες ασπάζεται και ο πρωθυπουργός, αποτελούν ισχυρά «εχέγγυα», ικανά να πείσουν τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ για τη μεγάλη επιστροφή.

Παράλληλα με τις προσπάθειες για να «πειστεί» ο Γ. Καρατζαφέρης να συνεχίσει την πολιτική σταδιοδρομία του, στο κόμμα που «γαλουχήθηκε» και ανδρώθηκε, ο πρωθυπουργός λοξοκοιτάζει και άλλες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις «ανεξάρτητων» βουλευτών, που έχουν αποχωρήσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Στόχος του Αν. Σαμαρά, είναι οι πρώην «γαλάζιοι» βουλευτές να επιστρέψουν στο κυβερνητικό κόμμα, ώστε να ενισχυθεί αριθμητικά η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μπροστά στην ψήφιση των αντιλαϊκών νομοσχεδίων που θα ακολουθήσουν, αλλά κυρίως ενόψει των διαδικασιών για την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο στόχος της συγκέντρωσης 180 βουλευτών από την παρούσα βουλή ώστε να υπάρξει διάδοχος του Κ. Παπούλια, χωρίς να χρειαστεί προσφυγή στις κάλπες είναι στρατηγική επιδίωξη τόσο του Σαμαρά, όσο και του Βενιζέλου, αλλά και συνολικά του συστήματος. Πάντως η προσέλκυση των «ανεξάρτητων» βουλευτών, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, ούτε μπορεί να χαρακτηριστεί ως «φθηνή μετακίνηση». Αν μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους, θα κάνουμε λόγο για «δαπανηρές» μεταγραφές, αφού όσοι από τους συγκεκριμένους «εκπροσώπους του έθνους» δεν προσβλέπουν σε υψηλότερες θέσεις μέσα στην πολιτική σκηνή ή δεν συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες να επανεκλεγούν στις επόμενες εκλογές, θα επιδιώξουν να κλείσουν ένα τελευταίο «μεγάλο συμβόλαιο» με το οποίο θα ολοκληρώσουν την πολιτική τους σταδιοδρομία.

Σε αντίθεση με το ποδοσφαιρικό παζάρι που θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου, το πολιτικό αναμένεται να συνεχιστεί όλο το Φθινόπωρο και να πάει και ακόμα παραπέρα. Είτε υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είτε όχι, όλοι οι πρόεδροι θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν τα κόμματα τους, το επόμενο διάστημα. Για τον κυβερνητικό συνασπισμό πρωταρχικός στόχος παραμένει η διατήρηση στην εξουσία και μετά τον Μάρτιο του 2015. Για να επιτευχθεί όμως ο συγκεκριμένος στόχος, όπως μαρτυρούν όλοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο, χρειάζονται οι ψήφοι των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Φ. Κουβέλης και το κόμμα του, αναμένεται να καθορίσουν τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. Στο ποδόσφαιρο, παίκτες που μπορούν να αλλάξουν καθοριστικά τη «ροή» ενός αγώνα, χρυσοπληρώνονται την περίοδο των μεταγραφών. Αν θα υπάρξουν ισχυρά ανταλλάγματα προκειμένου να αλλάξουν οι ισορροπίες στα ελληνικά πολιτικά δρώμενα δεν μπορούμε να το μαντέψουμε. Πάντως, όπως θα έλεγε και ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Αγγ. Ανασταδιάδης, «με τη βοήθεια της Παναγιάς», όλα γίνονται…

Σε κάθε περίπτωση μια μεταγραφή είτε φθηνή, είτε δαπανηρή, κρίνεται πάντα εντός του αγωνιστικού χώρου. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση το «γήπεδο» της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής σε βάρος του ελληνικού λαού, το γνωρίζουν από πρώτο χέρι, όλοι οι εμπλεκόμενοι στα μεταγραφικά σενάρια.

ΥΓ: Το γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές των συγκεκριμένων πολιτικών διεργασιών, στο πρόσφατο παρελθόν έχουν αλληλοκατηγορηθεί για αποστασία, προδοσία, καιροσκοπισμό κ.α, φαίνεται ότι δεν είναι ικανή συνθήκη για να χαλάσει τις «κολεγιές» τους, όμως αποτελεί άλλη μια πτυχή της σαπίλας του αστικού πολιτικού συστήματος. Ενός συστήματος εξουσίας, που πέρα και πάνω από τις προσωπικές επιδιώξεις του πολιτικού προσωπικού του, υπάρχει ένα ακλόνητη συνισταμένη: Η προάσπιση των συμφερόντων της τάξης τους!

από το "imerodromos.gr"


«Φθηνό», «ευέλικτο», πολιτικό δυναμικό «Φθηνό», «ευέλικτο», πολιτικό δυναμικό Reviewed by Διαχειριστής on Πέμπτη, Αυγούστου 21, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.