Το κύκνειο άσμα του τέως τσάρου

του Γιάννη Σιδέρη*

Ο πάλαι ποτέ "τσάρος" της οικονομίας, ο πανίσχυρος ΥΠΟΙΚ της κυβέρνησης ΓΑΠ, οδεύει προς το Ειδικό Δικαστήριο κατόπιν πρότασης του αντιεισαγγελέα του Ανώτατου Διαστηρίου Βασιλη Πλιώτα, ο οποίος εισηγείται στον Άρειο Πάγο την παραπομπή του.

Ο κ. Πλιώτας ζητεί την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για δύο κακουργήματα αυτά της απιστίας στην υπηρεσία και της νόθευσης εγγράφου και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος ενώ ζητεί την παραπομπή και των συγγενών του Ελένης Παπακωνσταντίνου, Συμεών Σικαρίδη και Ανδρέα Ρωσσώνη ως συμμέτοχων.

Τον τελευταίο λόγο θα έχει το ειδικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου για το αν και ποιοι θα...
καθίσουν τελικά στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Ποιος είναι

Τεχνοκράτης πολιτικός, με βιογραφικό που θα ζήλευαν πολλοί που εμπλέκονται με την πολιτική, εφέρετο ως η ιδανική λύση για τη νευραλγική θέση του ΥΠΟΙΚ την περίοδο όπου η χώρα είχε ήδη μπει σε ύφεση.

Συγκεκριμένα ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει σπουδάσει οικονομικά στην Αγγλία και την Αμερική (B.Sc. (Economics), London School of Economics, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Μεταπτυχιακό: M.A. (Economics), New York University) και κατέχει διδακτορικό δίπλωμα από την Σχολή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου ( Ph.D (Economics), London School of Economics).

Μετά τις σπουδές του, εργάστηκε επί 10 χρόνια στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στη Γαλλία. Ασχολήθηκε με θέματα βιομηχανίας και νέων τεχνολογιών και έγραψε μελέτες για τις οικονομικές πολιτικές των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ και της Ελλάδας.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα διετέλεσε σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη (1998-2000), Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας για την Κοινωνία της Πληροφορίας (2000-2002), εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της ΕΕ, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του Υπουργείου Οικονομίας, και συντονιστής της προετοιμασίας της «Χάρτας Σύγκλισης» της Ελληνικής οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2003, ήταν συντονιστής για τη «διαδικασία της Λισσαβώνας», το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.

Υπουργός Οικονομικών

Στις 7 Οκτωβρίου 2009, ορκίζεται Υπουργός Οικονομικών. Αρχίζει η παντοδυναμία του. Μετά από λίγους μήνες ιδρύει την ΕΛΣΤΑΤ και διορίζει επικεφαλής τον αμφιλεγόμενο κ. Γεωργίου, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ. Αρχίζει το "μαγείρεμα" των στατιστικών στοιχείων που οδήγησε στην διόγκωση του ελλείμματος στο 15,6%!

Οι καταγγελίες της κ. Γεωργαντά για τον τότε χειρισμό του ελλείμματος γνωστές. Θυμίζουμε:

"Βαριές κατηγορίες για τον πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον προϊστάμενο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου άφησε η κυρία Ζωή Γεωργαντά κατά την κατάθεσή της στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις καταγγελίες περί τεχνητής αύξησης του ελλείμματος της ελληνικής Οικονομίας.

Συγκεκριμένα, το πρώην στέλεχος της στατιστικής υπηρεσίας ξεκαθάρισε πως «το έλλειμμα φουσκώθηκε είτε από ανικανότητα, ή από απειρία ή σκοπιμότητα» και τόνισε με νόημα πως «αν ο Παπακωνσταντίνου φούσκωσε συνειδητά το έλλειμμα θα πρέπει να κρεμαστεί στο Σύνταγμα».!

Ανέφερε στα μέλη της επιτροπής πως το υπουργείο έδειχνε «μεγάλη ανοχή» ως προς τους χειρισμούς του κ. Γεωργίου ενώ πρόσθεσε ότι «Κατά την άποψη μου το έλλειμμα θα μπορούσε να συγκρατηθεί αν έπαιρνε μέτρα η κυβέρνηση και σήμερα θα μπορούσε να είναι μονοψήφιο. Λέω με επιφύλαξη ότι το πραγματικό έλλειμμα του 2009 ήταν 12,5% το άλλο ήταν «φούσκωμα» και εξήγησε ότι «τα στοιχεία πειράχθηκαν για να πάει το έλλειμμα από 12,5% σε 13,6%. Ο Γεωργίου δεν μας ενημέρωνε για τίποτε ενημέρωνε για τα πάντα τον Παπακωνσταντίνου».
(5/3/2012)

Η παντοκρατορία του είχε αρχίσει να φέρνει γκρίνιες ακόμη και μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Από δημοσιεύματα της εποχής εκεινης διαβάζουμε:

"Πολλοί ήταν οι βουλευτές που προχώρησαν στην επισήμανση ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας, καθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράφει μόνος του την επικαιροποίηση του μνημονίου και εκ των υστερών το φέρνει ενώπιον των βουλευτών καλώντας τους να το ψηφίσουν.

Αρκετοί βουλευτές επισήμαναν ότι με την απειλή της εξασφάλισης ή μη της κάθε δόσης βρίσκονται προ τετελεσμένων γεγονότων και καλούνται να υποστηρίξουν πράγματα για τα οποία δεν έχουν γνώση." (13/12/2010)

Είχε αρχίσει η πτώση του "τσάρου".

Προβλέψεις για την Οικονομία

Οι προβλέψεις του για την πρόοδο της οικονομίας, είναι παροιμιώδεις, μια και είχε εφεύρει το σακσές στόρυ πολύ πριν τον Αντώνη Σαμαρά!

"Την ανάκαμψη της οικονομίας και το τέλος της ύφεσης ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής: Δημοσιονομική Εξυγίανση και Ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ήταν το χειρότερο από πλευράς ύφεσης και από εδώ και τώρα η κατάσταση αργά αλλά σταθερά θα βελτιώνεται.

«Η ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «η ύφεση, εδώ και αρκετά τρίμηνα, ρηχαίνει».
Αυτά δήλωνε την 1 Απρίλιου 2011.

Σε μια συνέντευξή του στον real.fm είναι χαρακτηριστική η αισιοδοξία του:

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να ξεκινήσω τη συζήτησή μας με το περί ανακάμψεως που ξεκίνησε, που δηλώσατε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα. Αντί για την ανάκαμψη εμείς είδαμε μια δεύτερη πολύ σκληρή υποβάθμιση από την Standard and Poor’s. Πώς δένουν αυτά;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Χατζηνικολάου, η υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s αφορά σε κάποιες εκτιμήσεις που κάνουν, για το τι θα γίνει μετά το 2013. Εκτιμήσεις με τις οποίες διαφωνούμε.(σημ. σας θυμίζει κάτι;)

Αυτό το οποίο εγώ – και ευχαρίστως να μιλήσουμε γι' αυτό – είπα, είναι κάτι το οποίο βασίζεται στα μακροοικονομικά στοιχεία που διαθέτουμε, και αυτό είναι ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ήταν το βαθύτερο σημείο της ύφεσης.

Ξέρουμε ότι έχουμε μια βαθιά ύφεση στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή. Το ΑΕΠ - έπεσε στο -4,5% το 2010, στο -6% και κάτι το τελευταίο τρίμηνο του 2010. Όμως, τρίμηνο με τρίμηνο, η ύφεση ρηχαίνει και το πρώτο τρίμηνο του 2011 θα είναι καλύτερο από το τελευταίο του 2010. Και αυτή η αίσθηση που έχουμε, δεν βασίζεται απλώς σε ελπίδα, αν θέλετε, ή σε μία προσπάθεια να δώσουμε ένα καλύτερο κλίμα για την οικονομία, αλλά σε πραγματικά στοιχεία. (30/3/2011)

Υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής

Στις 17 Ιουνίου 201 αναλαμβάνει Υπουργός Περιβάλλοντος. Η σύνδεση του ονόματός του με το σχέδιο "Ήλιος" το οποίο στοχεύει στην παραγωγή ενέργειας, προς εξαγωγή, αλλά και εγχώρια αξιοποίηση, μέσω μεγάλων ηλιακών συστημάτων, κυρίως φωτοβολταϊκών, ενός σχεδίου καθαρά γερμανικού ενδιαφέροντος, μόνο έκπληξη πια δεν μας προκαλεί!

Επίσης είναι αυτός που δρομολόγησε τις ιδιωτικοποιήσεις των Δημοσίων επιχειρήσεων ΔΕΣΠΑ-ΔΕΣΦΑ αλλά και της ΔΕΗ.

Λίστα Λαγκάρντ

Για τον ρόλο του στη διάσημη αυτή λίστα, αρκεί η κατάθεση καταπέλτης του τέως συνεργάτη του κ. Μπάνου:

«Στις 24-1-2011 συμμετείχα σε σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου με θέμα ‘‘καταθέσεις στο εξωτερικό’’, στην οποία συμμετείχαν ο κ. υπουργός, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Πλασκοβίτης, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρης, η διευθύντρια του γραφείου υπουργού κ. Χατζή και εγώ. Κατά τη σύσκεψη προέκυψε ότι είχαν περιέλθει σε προγενέστερο χρόνο στην κατοχή του υπουργού (ο χρόνος δεν ειπώθηκε ή τουλάχιστον εγώ δεν θυμάμαι αν ειπώθηκε) στοιχεία καταθέσεων Ελλήνων φορολογουμένων σε τράπεζα της Ελβετίας… Τα στοιχεία αυτά δεν μπορούσαν να αποτελέσουν μοναδική βάση για επιβολή φόρου. Μπορούσαν, όμως, και θα έπρεπε να αποτελέσουν βάση για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αντιστοιχούσαν σε δηλωθέντα και φορολογηθέντα εισοδήματα. Ρωτήθηκα για το ποιο όργανο μπορούσε να κάνει αυτόν τον έλεγχο. Η απάντησή μου ήταν ότι ο έλεγχος μπορούσε να διενεργηθεί είτε από το ΣΔΟΕ, είτε από Ειδικό Κλιμάκιο Ελέγχου του άρθρου 39 του Ν. 1914/1990, όπως είχε συμπληρωθεί με το άρθρο 5 παρ. 5 του Ν. 3833/2010».

Ποιος δεν θυμάται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου με απίστευτη θρασύτητα είχε αναφέρει στην Επιτροπή Θεσμών που είχε κληθεί να την ενημερώσει ότι «το έδωσα σε στενούς συνεργάτες του αλλά δεν θυμάται σε ποιόν!».

Ηθικόν δίδαγμα

Το πλούσιο βιογραφικό ενός "σπουδαίου" τεχνοκράτη, ένα βιογραφικό ικανό να "θαμπώσει" τους πολίτες, δεν είναι αναγκαία συνθήκη για την άσκηση πολιτικής στραμμένης στην κατεύθυνση του δημοσίου συμφέροντος.

Ο καλοσπουδαγμένος γόνος γνωστής οικογένειας από την Κοζάνη, μόνο το δημόσιο συμφέρον δεν είχε στο νου του!

Με περισσή αμετροέπεια, συνέβαλε τα μέγιστα στην εκρηκτική δημοσιονομική κρίση της χώρας η οποία οδήγησε στην εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και στο έλλειμμα δημοκρατίας που βιώνουμε.
Η πιθανή καταδίκη του για τον ρόλο του στο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ, δεν είναι αρκετή να επιφέρει δικαιοσύνη!

Και το μόνο που σίγουρα μπορεί να εξαχθεί ως συμπέρασμα είναι ότι για έναν πολιτικό, το μόνο που αρκεί δεν είναι οι σπουδές και τα διπλώματα, αλλά η αποφασιστικότητά του να πράττει προς το συμφέρον του λαού, έξω από κάθε διαπλοκή και προσωπικό όφελος, πράγμα που ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν ήταν διατεθειμένος να κάνει!

*Ο Γιάννης Σιδέρης είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ. Πάτρας


Το κύκνειο άσμα του τέως τσάρου Το κύκνειο άσμα του τέως τσάρου Reviewed by Διαχειριστής on Τετάρτη, Ιουλίου 30, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.