Το παράδοξο της ηττημένης κεντροαριστεράς

Ένα ρεπορτάζ με λίγα σχόλια

του Άκη Μπαδογιάννη

Μπορεί η λεγόμενη Κεντροαριστερά να κατέστρεψε τη χώρα και να έχει οδηγηθεί στην εκλογική κατάρρευση αλλά κατά παράδοξο τρόπο συνεχίζει, μέσω του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ, να κυβερνά. Ο «Σημιτισμός» συνεχίζει να κατέχει αδιαλείπτως το τιμόνι της οικονομικής πολιτικής πάνω από 25 χρόνια, από τα τέλη της δεκαετίας του 80’. Η Κεντροαριστερή «ανασυγκρότηση» βρίσκεται επίμονα στο επίκεντρο, ενώ νεότευκτα τμήματα της Κεντροαριστεράς ή και περιτρίμματα της, μοιάζουν, δυστυχώς, να αποτελούν περίπου «πολύφερνες νύφες».

Πολιτικοί παρατηρητές που κάνουν αυτές τις διαπιστώσεις μένουν, σχεδόν, «εμβρόντητοι» μπροστά σε αυτό το Κεντροαριστερό «παράδοξο» και τις περίεργες διεργασίες που το συνοδεύουν.

Οι κ.κ. Βενιζέλος αλλά και Κουβέλης, λέγεται ότι κάθονται σε «αναμμένα» κάρβουνα μετά το...
πρόσφατο γεύμα οκτώ βουλευτών (τεσσάρων από το ΠΑΣΟΚ και τεσσάρων από τη ΔΗΜΑΡ) που είχε ως συνδαιτυμόνες τους Σαχινίδη, Μωραΐτη, Σηφουνάκη, Κεδίκογλου, Πανούση, Ψύρρα, Φούντα και Αναγνωστάκη συνεπικουρούμενους από τους Τριαντάφυλλο και Κυρίτση.

Και κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα διότι οι συνδαιτυμόνες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ λέγεται ότι είναι του κλίματος Γ. Παπανδρέου, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν είναι ιδιαίτερα «δορυφοροποιημένοι» στον Κουβέλη, ενώ όλοι μαζί κάπου συνέπεσαν στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης (και όποιον πάρει ο χάρος…).

Από την άλλη, ανεξάρτητοι βουλευτές προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Θοδ. Παραστατίδης, ο Οδ. Βουδούρης, που ενδιάμεσα πέρασε και από τη ΔΗΜΑΡ, μαζί με τη Λούκα Κατσέλη πρώην υπουργό της κυβέρνησης Παπανδρέου και βουλευτή, παρευρέθηκαν, μετά από πρόσκληση, στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην εκποίηση της ΔΕΗ για να συμμετάσχουν όχι μόνο στο μέτωπο για την αποτροπή της, αλλά και σε κάτι ευρύτερο αν και όχι σαφώς προσδιορισμένο.

Η Θεοδώρα Τζάκρη σε συνέντευξη της στη Βασιλική Σιούτη, που έδωσε μετά την παρουσία της στο Τιτάνια, τόνισε ότι η ίδια «δεν έφυγε ποτέ από την Κεντροαριστερά» (το ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκε…), δήλωσε σε σχέση με την ευθύνη της για τα μνημόνια ότι «το 2009 δεν μπορούσε να ακολουθηθεί κάτι άλλο από πολιτικές λιτότητας», αφού «η άλλη λύση ήταν να βγούμε απ΄ το ευρώ», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσει το μήνυμα ότι είναι πλέον η «μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη»! Από την άλλη ο Οδ. Βουδούρης με άρθρο του στο tvxs, γραμμένο και αυτό μετά το Τιτάνια, διεκδικεί ευθέως, ως σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ, τη συνδιαμόρφωση της πορείας του στον ελάχιστο δυνατό δικό του κοινό παρονομαστή.

Την ίδια ώρα η ΔΗΜΑΡ, που προσεκλήθη αλλά δεν προσήλθε στο Τιτάνια για την εκδήλωση ενάντια στη «μικρή ΔΕΗ», με συνέντευξη του Φ. Κουβέλη στην Εφημερίδα των Συντακτών του Σαββάτου (28/6) τάσσεται υπέρ «μιας διακυβέρνησης που θα βασίζεται στην προγραμματική συνεργασία Κεντροαριστεράς – Αριστεράς», δηλαδή στην ομηρία της Αριστεράς από ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ, ενώ κλείνει το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία της ΔΗΜΑΡ μαζί του!

Όπως προσφυώς και χαρακτηριστικά είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην ΥΠΟΙΚ Φ. Σαχινίδης άνοιξε και μάλιστα από όλες τις πάντες, το κλειστό επάγγελμα του συνομιλητή της Κεντροαριστεράς.

Μερικές φορές οι ηττημένοι στο πεδίο των εκλογικών μαχών και οι υπόλογοι, αντί να απολογούνται, επιβάλλουν , περίπου, τους όρους τους.

Η Αριστερά δεν πρέπει, επ’ ουδενί, να συμβάλλει στην αναβάπτιση, μεταμφίεση και ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, προκειμένου η τελευταία να βρει μια νέα ευκαιρία να γκρεμίσει ότι έχει απομείνει όρθιο στη χώρα.

Γιατί ο μόνος τρόπος για να συμβεί η "ανασυγκρότηση" της κεντροαριστεράς είναι αυτή να γίνει με όχημα την Αριστερά και άλλοθι τη συνεργασία της Κεντροαριστεράς ή τμημάτων της με τη ίδια την Αριστερά.

από το «iskra.gr»


Το παράδοξο της ηττημένης κεντροαριστεράς Το παράδοξο της ηττημένης κεντροαριστεράς Reviewed by Διαχειριστής on Κυριακή, Ιουνίου 29, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.