Το θέμα με τη ΔΕΗ με ψύχραιμη ματιά

του Δημήτρη Κυπριώτη

Και εκεί που ο κόσμος έτρεχε και δεν έφτανε από το να πληρώνει φόρους και χαράτσια και από το να προσπαθεί να βρει λύσεις για τα δάνεια που τον έχουν φεσώσει στην κυριολεξία και αδυνατεί να τα πληρώσει, αλλά και από τα πάσης φύσεως καθημερινά του προβλήματα, νάσου ξαφνικά και το πρόβλημα με την πώληση της ΔΕΗ, ή τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής» ΔΕΗ.

Ένα πρόβλημα που, ενώ σε πρώτη προσέγγιση ίσως να μη δείχνει στον απλό Έλληνα τη σοβαρότητα που έχει, στην ουσία όμως πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά προβλήματα που θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομία, στις επιχειρήσεις, αλλά και στην κάθε Ελληνική οικογένεια.

Αν πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και προσπαθήσουμε όσο πιο απλά και ψύχραιμα ...
μπορούμε να δούμε το τι ακριβώς συμβαίνει με την πώληση της ΔΕΗ, θα διαπιστώσουμε τα εξής:

Πρώτα από όλα θα πρέπει να θυμηθούμε ότι προτού δημιουργηθεί η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού με τη σημερινή της μορφή, υπήρχε η ιδιωτική εταιρεία Ενέργειας ξένων συμφερόντων, που για πολλά χρόνια, δημιούργησε κάποια δίκτυα και τα εκμεταλλευόταν, χωρίς να προβαίνει στις αναγκαίες επενδύσεις για την επέκταση και για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου.

Στην πραγματικότητα ο εξηλεκτρισμός της Πατρίδας μας, στο σύνολο της Επικράτειας, έγινε από τη στιγμή που δημιουργήθηκε η κρατική ΔΕΗ, αφού από τότε άρχισαν να γίνονται οι μεγάλες επενδύσεις και οι μεγάλες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες.

Και σήμερα, στο πλαίσιο του γενικού ξεπουλήματος που έχει σημάνει, από τη στιγμή που η δουλοπαροικία του χρέους κατέλαβε κάθε τι που κοστολογείται από τους δανειστές για να ξεπληρώνονται τα συσσωρευμένα και αυξανόμενα χρέη, ήρθε και η ώρα του ξεπουλήματος της ηλεκτρικής ενέργειας!

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση των υπάκουων και συνεργαζόμενων με τους δανειστές μας παρουσιάζει το θέμα του ξεπουλήματος της ΔΕΗ ως προσπάθεια δημιουργίας ανταγωνιστικών μονάδων για να πέσουν δήθεν οι τιμές του ρεύματος, είναι μόνο ψευδές και αστείο επιχείρημα, για να μπορέσει να δικαιολογηθεί μία ακόμη καταστροφική πράξη του εθνικού συμφέροντος.

Η αλήθεια όμως είναι ότι, με τη δημιουργία της ενιαίας ΔΕΗ είχαμε πτώση στην τιμή του ρεύματος που έφτανε μέχρι και το 80% σε σχέση με την τιμή που παρείχαν οι ξένες ηλεκτρικές εταιρείες. Σήμερα με αυτό που επιχειρείται οδεύουμε σε μία οπισθοδρόμηση εκείνης της εποχής!

Η αλήθεια είναι ότι, αν εφαρμοσθούν τα σχέδια της κυβέρνησης, τότε σίγουρα θα μείνουν περιοχές της χώρας χωρίς ρεύμα, ιδιαίτερα οι παραμεθόριες που δεν έχουν πολλούς μόνιμους κατοίκους και δεν θα μπορούν να προσφέρουν κέρδος στον ιδιώτη. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος θα είναι να στραφούν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών σε διπλανές χώρες!

Η αλήθεια είναι ότι, αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει «μικρή» ΔΕΗ στην ουσία πρόκειται για το Εθνικό Ενιαίο Δίκτυο, που στην κυριολεξία κομματιάζεται το ενιαίο και αδιαίρετό του σε επίπεδο ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αλήθεια είναι ότι, το φυσικό μονοπώλιο μετατρέπεται σε ιδιωτικό και αυτό αποτελεί πρωτοτυπία της Ελλάδας, αφού στην Ολλανδία που είχε επιχειρηθεί παρόμοια μετατροπή, επειδή δεν επέτυχε, η ηλεκτρική της ενέργεια ξαναγύρισε σε κρατικό-εθνικό έλεγχο!

Και φυσικά αν τελικά μπορέσει η κυβέρνηση να περάσει και αυτό το ξεπούλημα, τότε είναι σίγουρο ότι πολύ γρήγορα την ίδια τύχη θα έχουν τα νερά της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΥΑΘ.

Μοναδικός τρόπος να αποφευχθούν όλα τα παραπάνω είναι η σθεναρή αντίσταση- αντίδραση του λαού, όσο ακόμη είναι καιρός!


Το θέμα με τη ΔΕΗ με ψύχραιμη ματιά Το θέμα με τη ΔΕΗ με ψύχραιμη ματιά Reviewed by Διαχειριστής on Κυριακή, Ιουνίου 29, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.