Εκμαυλισμός

του Κώστα Βασιλάκη

Τι έκαναν τα τελευταία τριάντα χρόνια τα δύο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν την Ελλάδα και την έφεραν σε αυτή την πρωτοφανή κρίση; Πρωτοστατούσαν στον εκμαυλισμό της κοινωνίας προσφέροντας δανεικά χρήματα, κυρίως στις προεκλογικές περιόδους προκειμένου να εξασφαλίζουν την ψήφο των Ελλήνων. Παράλληλα έκαναν τα χατίρια των οικονομικά ισχυρών, ιδιαιτέρως εκείνων που κατείχαν και κατέχουν τον Τύπο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι οποίοι εισέπρατταν, με διάφορους τρόπους, εκατοντάδες εκατομμύρια μέσω της διαπλοκής με την εκάστοτε κυβέρνηση.

Επομένως, της οικονομικής κρίσης προηγήθηκε η ηθική κρίση του πολιτικού συστήματος, όπως εκφραζόταν από τα δύο μεγάλα Κόμματα, τα οποία την περίοδο της κυριαρχίας τους συγκέντρωσαν από κοινού ποσοστά που έφταναν και ξεπερνούσαν το 80% του εκλογικού σώματος.

Εκμαυλίζω σημαίνει ότι παρασύρω κάποιον σε κακές συνήθειες, ενώ εκμαυλισμός είναι η ...
προαγωγή στη διαφθορά. Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας εθίστηκε στον εκμαυλισμό των κυβερνώντων. Έδιναν χιλιαρικάκια, κανόνιζαν διαφόρων ειδών αναπηρικές συντάξεις σε άτομα που δεν είχαν κανένα πρόβλημα υγείας, βοηθούσαν στην είσπραξη παράνομων επιδοτήσεων, διόριζαν στο δημόσιο ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα, έδιναν αδικαιολόγητες αυξήσεις σε ορισμένους κλάδους των ΔΕΚΟ, με λίγα λόγια πετούσαν μερικά κόκαλα έδινα και… καθρεφτάκια, προκειμένου να κρατούν στο χέρι τις ψήφους. Βέβαια στους οικονομικά ισχυρούς το αντίδωρο ήταν εξαιρετικά υψηλό και τα χρήματα πολλά, πάρα πολλά. Είτε με έργα και προμήθειες, είτε με την φορολογική ασυλία.

Το 2009 η φούσκα που είχαν δημιουργήσει τα δύο μεγάλα κόμματα έσπασε και βλέπουμε το θλιβερό, εκείνοι που μας έφεραν σε αυτή τη δεινή κατάσταση να παρουσιάζονται ως σωτήρες μας και κάποιοι να τους πιστεύουν ακόμη.
Υποτακτικοί στους ισχυρούς παράδωσαν τη χώρα χωρίς αιδώ στα μεγάλα συμφέροντα, ξένα και ντόπια. Η ανεργία έφτασε στο 30%, οι εργαζόμενοι έχασαν πάνω από το 50% του εισοδήματός τους (αν συνυπολογιστούν μειώσεις μισθών, αύξηση της φορολογίας και χαράτσια), οι ανασφάλιστοι ξεπερνούν τα 3.000.000, επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες καταστράφηκαν, η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση, η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται όσο-όσο, το χρέος ξεπερνά το 178% του ΑΕΠ, η υγεία καταρρέει, η παιδεία… υποσιτίζεται, οι αυτοκτονίες πληθαίνουν, οι άστεγοι γεμίζουν τις πόλεις, άνθρωποι πεθαίνουν γιατί δεν έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν φάρμακα, παιδιά πεινούν.

Τα καλά μυαλά της Ελλάδας- το μεγάλο κεφάλαιο της χώρας- φεύγουν στο εξωτερικό και εδώ, νομοθετικά, έχουν επιβληθεί μισθοί των 400 και 450 ευρώ για να έχουν φτηνό εργατικό και επιστημονικό προσωπικό οι τραπεζίτες και οι οικονομικά ισχυροί.

Και αυτοί πανηγυρίζουν γιατί πέτυχαν πρωτογενές πλεόνασμα από το αίμα των Ελλήνων, ενώ βγαίνουν στις αγορές με κραυγές χαράς, με επιτόκιο τριπλάσιο και τετραπλάσιο από το μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. Δανειστήκαμε 3 δις με επιτόκιο 4,95% όταν η Γερμανία δανείζεται με 0,2%, η Γαλλία κοντά στο 1% και η Ισπανία με 2,5%, δηλαδή θα μας κοστίσει κοντά 300 εκατομμύρια παραπάνω. Επίσης, και αυτό το απέκρυψαν επιμελώς, τα συγκεκριμένα ομόλογα, για τα οποία υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον, διέπονται από το Αγγλικό δίκαιο, που σημαίνει ότι εάν δεν αποπληρωθούν τότε οι πιστωτές θα προχωρήσουν στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας προκειμένου να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Θα περίμενε κανείς μετά από αυτό το ορυμαγδό, αυτό το πολιτικό σύστημα που έφερε την καταστροφή και εξακολουθεί να κυβερνά, να είχε την στοιχειώδη ευθιξία να βάλει στο περιθώριο λογικές και πρακτικές του εκμαυλισμού. Να σεβαστεί τον Έλληνα και την Ελληνίδα. Εις μάτην.

Μοιράζουν μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος σε διακοσάρια, τρακοσάρια και πεντακοσάρια και το διαθέτουν στους ένστολους και στους οικονομικά αδύναμους, χωρίς να υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια. Και όλα αυτά παραμονές εκλογών.

Πάνε με ένα αισχρό και ανέντιμο τρόπο, χωρίς αιδώ, να υφαρπάξουν την ψήφο του Ελληνικού λαού. Εκμαυλίζοντας ανενδοίαστα.

Γιατί δεν τα δίνουν, για παράδειγμα, προκειμένου να έχουν για ένα –δύο χρόνια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι ανασφάλιστοι; Διότι αυτό δεν τους φέρνει ψήφους. Ο ελεεινός τρόπος εξαγοράς συνειδήσεων με τρακοσάρια και πεντακοσάρια που θα δοθούν εφάπαξ, φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Εάν υποκύψουμε και αποδεχθούμε αυτό τον εκμαυλισμό είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Γιατί αυτή η ενέργεια δεν μπαίνει σε κομματικά καλούπια, δεν έχει να κάνει με ιδέες και απόψεις για την πορεία μιας χώρας, αποτελεί τον απόλυτο εξευτελισμό ενός λαού που έχει υποφέρει τα πάνδεινα.

Υ.Γ. Την ίδια ώρα με τροπολογία που πέρασαν στη Βουλή με τις ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, χάρισαν πρόστιμα πάνω του ενός δισεκατομμυρίου σε ιδιοκτήτες εταιρειών πετρελαιοειδών, τα οποία είχαν επιβληθεί από το ΣΔΟΕ για βαρύτατες φορολογικές παραβάσεις.

από το «tvxs.gr»


Εκμαυλισμός Εκμαυλισμός Reviewed by Διαχειριστής on Παρασκευή, Απριλίου 11, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.