Το υποβρύχιο και η βαρκούλα

της Νενέττας Κοντράρου-Ράσσια

Υποβρύχιες διαδρομές υπάρχουν και σήμερα κι ας προσπαθούν να τις σκεπάσουν με το θόρυβο των μηχανοκίνητων αρμάτων, με τις γκρίζες χαμηλές πτήσεις των ελικοπτέρων, τις ξανθιές δασκάλες, τους έκπτωτους Ζορό και ανάμεσα, σφήνα, τα απορημένα γαλανά βλέμματα των παιδιών των Τσιγγάνων σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Φτηνή τροφή για πουλιά που τσιμπολογάνε πεινασμένα ό,τι τους πετάξουν στις οθόνες της τηλεόρασης.

Τα άτακτα παιδιά των αστών έμειναν τελικά μακριά από τη σιδερόφρακτη ανάταση του εθνικού φρονήματος και όλοι εμείς μείναμε με το στόμα ανοικτό ακούγοντας στη συνέχεια το φάλτσο ήχο από το σπασμένο κρουνό του πάλαι ποτέ ισχυρού ΠΑΣΟΚ να αποκαλύπτει υποκλοπές των φτωχών ημετέρων δυνάμεων κατά πανίσχυρων αμερικανικών και άλλων στόχων. Δηλαδή, βάζει κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες.

Ας γυρίσουμε όμως στα μικρά, που δεν είναι ποτέ όσο ελάχιστα τα βλέπουμε σήμερα, παρ' ...
όλο που είμαστε συχνά με τη μύτη κολλημένη στο τζάμι. Πάντα η απόσταση νετάρει καλύτερα στα γεγονότα. Μόνο που εν τω μεταξύ έχουν φύγει οι πρωταγωνιστές, παίρνοντας μαζί και τις αποδείξεις, αν όχι ολόκληρο το ταμείο.

Μας χωρίζουν δυο μήνες από την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το υπουργείο Πολιτισμού, που συνήθως αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την πλαισίωσή της με διάφορα σπουδαία πολιτιστικά γεγονότα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δεν ακούγεται ψίθυρος. «Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει», όπως έγραψε και ο μη παραποιημένος από το Ίδρυμα Ωνάση, ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός στους Ελεύθερους πολιορκημένους (με την ευκαιρία, αν δείτε στίχους του ξεσκισμένους και πεταμένους εδώ κι εκεί, κάντε το κορόιδο, γιατί αλλιώς θα φταίει μια συγκεκριμένη πολιτική παράταξη βλέπε ΣΥΡΙΖΑ, όπως άφησαν να εννοηθεί και οι εκτελεστές της ιδέας του Καβάφη.

Λέγαμε λοιπόν ότι άκρα του τάφου σιωπή στο υπουργείο Πολιτισμού για τις εκδηλώσεις της ελληνικής προεδρίας, αλλά όταν σηκώσεις τη λευκή πλάκα της σιωπής και σκαλίσεις λίγο παραμέσα, βλέπεις σε ένα άλλο υπουργείο οργασμό δουλειάς γι' αυτή την υπόθεση. Έχει συγκροτηθεί από καιρό και έχει εγκατασταθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, παρά τω αντιπροέδρω της κυβέρνησης, ένα παλιό και γνώριμο του επιτελείο. Το ίδιο επιτελείο της πάλαι ποτέ Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, που έχει αναμφίβολα μεγάλη εμπειρία στο πώς ξοδεύεται γλυκά, με μουσική υπόκρουση, το χρήμα. Άγνωστη λοιπόν ως τώρα η δέσμη των εκδηλώσεων που προγραμματίζεται. Άγνωστο και το κόστος που θα πληρώσει γι' αυτές η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάντως, λόγος δεν πέφτει στους ενοίκους της Μπουμπουλίνας (που εσχάτως εξέπεσαν από τα ψηλά στα χαμηλά και από την ιδιοκατοίκηση στο νοίκι). Τους άφησαν να οργανώσουν (έτσι για ξεκάρφωμα) μία όλη κι όλη έκθεση της πολιτιστικής μας διαχρονίας, στις Βρυξέλλες, και δύο συνέδρια, στην Αθήνα. Σιγά μην άφηνε το υποβρύχιο να του βγει μπροστά η βαρκούλα του κόκκινου Πάνου.

από την «Εφημερίδα των συντακτών»


Το υποβρύχιο και η βαρκούλα Το υποβρύχιο και η βαρκούλα Reviewed by Διαχειριστής on Παρασκευή, Νοεμβρίου 01, 2013 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.