Η ζοφερή τέχνη διατήρησης της εξουσίας

του Νίκου Κλειτσίκα

Ο ακριβής εντοπισμός της ανάπτυξης του φαινομένου της τυφλής, δολοφονικής νεοφασιστικής τρομοκρατίας στη Δυτική Ευρώπη -που ονομάσθηκε “Στρατηγική της Έντασης”- έχει βαθιές ρίζες.

Η έκφραση επινοήθηκε και καθιερώθηκε στην ιστοριογραφία τον Δεκέμβρη του 1969 από την βρετανική εβδομαδιαία εφημερίδα “The Observer”, μετά την αιματηρή σφαγή στην Piazza Fontana, με την βομβιστική επίθεση στην Αγροτική Τράπεζα του Μιλάνο, που άνοιξε τον δρόμο στην “Στρατηγική της Έντασης” και η συμμετοχή του ελληνικού νεοφασισμού δεν διερευνήθηκε ποτέ ως σήμερα, μιας και η κυβέρνηση Καραμανλή της μεταπολίτευσης αρνήθηκε τη δικαστική συνδρομή στην ιταλική δικαιοσύνη και συγκάλυψε το νεοφασιστικό δίκτυο.

Η “Στρατηγική της Έντασης” αποτελεί μια εξέλιξη των Νατοϊκών δικτύων Stay Behind που αναπτύχθηκαν μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο για την αντιμετώπιση της ΕΣΣΔ και που ....
εδραίωναν στις χώρες της δύσης κυβερνήσεις αρεστές στις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά έχουμε πλήρη εξέλιξη εφαρμογής της “Στρατηγικής της Έντασης” με την τυφλή δολοφονική επίθεση στην Piazza Fontana, την Παρασκευή 12 Δεκέμβρη του 1969. Είναι η απάντηση της δεξιάς στο κύμα των λαϊκών κοινωνικών αγώνων (1968-1969) και την εκλογική επιτυχία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας που είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα.

Μια «απάντηση» δεξιάς, ακροδεξιάς, νεοφασιστικών οργανώσεων και μεγάλου μέρους του κρατικού μηχανισμού, σε συνεργασία με διεθνείς οργανώσεις -με κυρίαρχη την ελληνική συμμετοχή και μέχρι σήμερα χωρίς τιμωρία. Η εμπλοκή των ελλήνων νεοφασιστών στην “Στρατηγική της Έντασης” και την τρομοκρατία που αιματοκύλισε τη γειτονική Ιταλία είναι σημαντική και πολλοί από τους σημερινούς νεοφασίστες της Χρυσής Αυγής, αλλά και άλλοι που «θητεύουν» σε κόμματα του περιβόητου «Συνταγματικού τόξου» έχουν τη δική τους συμμετοχή. Αρκεί να σκεφτούμε ότι οι πρώτοι ιταλοί νεοφασίστες που ξεκίνησαν την “Στρατηγική της Έντασης” εκπαιδευτήκαν στην Ελλάδα των συνταγματαρχών και κάτω από Νατοϊκή επίβλεψη, με το ταξίδι που πραγματοποίησαν στις 16 Απρίλη 1968.

Σήμερα στην Ελλάδα το μνημονιακό Μέτωπο εγκαινίασε τη δική μας “Στρατηγική της Έντασης”. Πρόκειται για μια στρατηγική που στοχεύει να διατηρηθεί η εξουσία από τα μνημονιακά κόμματα και ν’ αποφευχθεί η άνοδος στην κυβέρνηση κομμάτων που δεν έχουν εξαρτήσεις.

Ο φόνος του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα, οι κραυγές του Χ. Λαζαρίδη για τον ΣΥΡΙΖΑ, του νεοφασίστα Μ. Βορίδη για το ΚΚΕ και οι επιθέσεις ακόμη και με δικαστικούς λειτουργούς στον Πάνο Καμμένο, δεν είναι τυχαία γεγονότα και στοχεύουν:

- Να οδηγήσουν -αυτοί που δεν σεβάστηκαν το Σύνταγμα- τα αντιμνημονιακά πολιτικά κοινοβουλευτικά κόμματα, σε μια συνεργασία-συναίνεση θεσμοθέτησης μέτρων που θα μειώνουν ακόμη περισσότερο τα εναπομείναντα δημοκρατικά δικαιώματα
- Να εμφανίσουν στην κοινή γνώμη ότι τα κόμματα του «Συνταγματικού τόξου» μπορούν να συνεννοούνται και συνεπώς τα μνημόνια κι η δυστυχία του λαού είναι δευτερεύον ζήτημα.

Στην Ιταλία το ΚΚΙ με την πολιτική του Ιστορικού Συμβιβασμού συναίνεσε με τη δεξιά για την καταστολή, ελπίζοντας στην διακυβέρνηση. Το πλήρωσε με την εξαφάνισή του: σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας κομμουνιστής βουλευτής στην ιταλική βουλή. Σήμερα στην Ελλάδα θα πέσουν στην παγίδα της δεξιάς κυβέρνησης τα αντιμνημονιακά κόμματα;

Να λάβουμε υπόψη μας ότι το τέλος των μολυβδαίνιων και αιματηρών χρόνων για την Ιταλία δεν το έδωσε η καταστολή, που αντιθέτως τροφοδότησε τη βία.

Το τέλος έδωσε η κοινωνική πολιτική: Δωρεάν Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν Παιδεία και ολοήμερα Σχολεία με δωρεάν παροχή γευμάτων στους μαθητές… κ.α.π.

Τα αντιμνημονιακά κόμματα στην Ελλάδα, πέρα από τις διαφορές τους, οφείλουν να δώσουν τη δική τους απάντηση στις προκλήσεις του καταστροφικού για την πατρίδα μας μνημονιακού μετώπου!

από το «Hot Doc»

Η ζοφερή τέχνη διατήρησης της εξουσίας Η ζοφερή τέχνη διατήρησης της εξουσίας Reviewed by Διαχειριστής on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 27, 2013 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.