του Καρτέσιου
Ισονομία! Επικοινωνιακά κόλπα. Το ΣΔΟΕ ως άτεγκτος τιμωρός όλων. Μικρών και μεγάλων. Δηλώσεις κυβερνητικών σερίφηδων για πάταξη χρεών προς το Δημόσιο και φοροδιαφυγή. Υποσχέσεις με το πλέον σοβαρό ύφος ότι όλοι θα είναι ίσοι απέναντι στο νόμο.
Η πραγματικότητα: Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με επιστολή του προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο και τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Γιώργο Ζανιά, ζητά να τακτοποιηθούν οι οφειλές των τραπεζών προς το Δημόσιο.
Ο υφυπουργός, δηλαδή το Κράτος, ζητά, παρακαλά τις τράπεζες να διευθετηθεί η εκκρεμότητα που υπάρχει σε σχέση με το θέμα της σταθερής απόδοσης 10% επί τους εισφερόμενου κεφαλαίου στις τράπεζες, που υπήχθησαν στο πρώτο μέτρο του ν.3723/2008. Σε ποιον πολίτη άραγε το...
Κράτος συμπεριφέρεται το ίδιο; Σε ποια επιχείρηση που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, το Κράτος κάνει το ίδιο;Το Κράτος παρακαλά τις τράπεζες να εφαρμόσουν τον νόμο! Ούτε τις πιέζει, ούτε τις απειλεί, ούτε τοκίζει το ποσό που χρωστάνε. Απλώς τις εκλιπαρεί. Οι τράπεζες το έχουν γραμμένο το Κράτος. Απαιτούν (!!!) να τους δοθούν χάρισμα ακόμη 50 δισ. ευρώ. Το Κράτος παλεύει να τους τα δώσει κι ούτε καν σκέφτεται να πει στις τράπεζες, «θα πάρετε 49,5 δισ. διότι θα παρακρατήσουμε τα 500 εκ. ευρώ που χρωστάτε». Ούτε καν αυτό!
Αντίθετα, μαθαίνουμε ότι αυτά τα 500 εκ. ευρώ εγγράφονται ως έσοδα στον προϋπολογισμό. Ο οποίος προϋπολογισμός παρουσιάζει «μαύρες τρύπες». Ελλείμματα, μεγάλος μέρος των οποίων οφείλεται στα χρέη τραπεζών. Το κορυφαίο: Ποιοι καλούνται να καλύψουν ΚΑΙ ΑΥΤΑ τα ελλείμματα; Μπράβο! Οι πολίτες μέσω μειώσεων μισθών και συντάξεων.
Δηλαδή, όχι μόνο ξεκληριζόμαστε για να δανείζονται οι τράπεζες και να μας ξαναδανείζουν με κέρδος 20%. Όχι μόνο χάνουμε τις δουλειές μας για να μην πληρώσουν τα ρίσκα τους οι τράπεζες, αλλά κόβουμε και συντάξεις, γιατρούς και φάρμακα για να βουλώνουμε τις τρύπες του προϋπολογισμού που δημιουργούν τα χρέη των τραπεζών στο Δημόσιο!
Ανάπτυξη και καταπολέμηση ανεργίας*
Τι λέει αυτός ο νόμος; Μην κουράζεστε, διαβάστε μόνο το κυριότερο σημείο του. «Σε περίπτωση αδυναμίας των αρμοδίων κατά περίπτωση αρχών να διασφαλίσουν με ίδιους πόρους ή μέσα ότι οι υπήκοοι τρίτων χωρών των οποίων η απομάκρυνση έχει αναβληθεί, απολαμβάνουν κατά το χρονικό διάστημα της αναβολής, στοιχειώδεις όρους αξιοπρεπούς προσωρινής στέγασης σε εγκαταστάσεις δημοσίου ή κοινωφελούς χαρακτήρα και γενικότερα ότι καλύπτουν τις άμεσα βιοτικές τους ανάγκες, μπορεί να επιτραπεί, μετά από σχετική άδεια να απασχολούνται ως μισθωτοί σε τομείς απασχόλησης σε συγκεκριμένες περιοχές της Χώρας. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Προστασίας του Πολίτη, καθορίζονται οι τομείς απασχόλησης και οι περιοχές της Χώρας όπου μπορούν να απασχολούνται ως μισθωτοί οι υπήκοοι τρίτων χωρών των οποίων έχει αναβληθεί η απομάκρυνση, το καθεστώς της ασφαλιστικής τους κάλυψης, οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες και τα αρμόδια όργανα, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα».
Με υπουργική απόφαση, λοιπόν, θα καθορίζονται οι περιοχές που θα μπορούν να εργάζονται μετανάστες που συνελήφθησαν επειδή δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά και οι αποδοχές τους και η ασφαλιστική τους κάλυψη! Δηλαδή, καταργούνται με απλή υπουργική απόφαση όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που ισχύουν στην Επικράτεια, ενώ ορίζονται νέα, κατά πως θέλει ο υπουργός! Δηλαδή, αν ο υπουργός θέλει τον κατώτατο μισθό στα 50 ευρώ, τότε στα 50 θα οριστεί.
Είναι η γνωστή τραγωδία της «ανάπτυξης μέσω των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ)». Μία «ανάπτυξη» που εξηγεί τον καημό της κυβέρνησης να δημιουργήσει στρατόπεδα μεταναστών! Ιδού το φθηνό εργατικό δυναμικό της «ανάπτυξης». Ιδού οι «νέες θέσεις εργασίας». Σε κάθε ΕΟΖ και δύο στρατόπεδα μαντρώματος μεταναστών.
Έχει, όμως, και καλύτερο! Το άρθρο 29-6 του Ν.4072/11.04.2012, επιτρέπει την είσοδο σε άλλο τελωνειακό καθεστώς (Ειδική Οικονομική Ζώνη, Ελεύθερη Τελωνειακή Ζώνη) βιομηχανικών προϊόντων που εισάγονται από τρίτες χώρες και η κυκλοφορία τους στην αγορά απαγορεύθηκε λόγω κινδύνων για την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον, ενώ το άρθρο 41-6 & 41-7 του Ν.4072/11.04.2012 επιτρέπει, εντός των Ελευθέρων Τελωνειακών Ζωνών, ανάπτυξη βιομηχανικής δραστηριότητας και επεξεργασία προϊόντων που εισάγονται από τρίτες χώρες.
Δηλαδή: Πού θα ρίξουν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι τα πυρηνικά τους απόβλητα; Μα στις ελληνικές ΕΟΖ! Το επιτρέπει ο νόμος 4072/11.04.2012! Πού θα γίνεται ξέπλυμα απαγορευμένων προϊόντων; Μα στις ελληνικές ΕΟΖ! Το επιτρέπει ο νόμος! Πού θα γίνει βιομηχανικό μπάτε σκύλοι αλέστε δίχως να ισχύουν οι περιβαλλοντικοί όροι; Μα στις ελληνικές ΕΟΖ! Το λέει ο νόμος!
Στην αρχή της ιστορίας των ΕΟΖ, οι τοπικές επιχειρηματικές κοινωνίες έτριβαν τα χέρια τους επειδή πίστευαν ότι θα μπορούν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις τους με μειωμένο κόστος λόγω της μη ισχύος των όποιων εργατικών νόμων έχουν απομείνει. Μόλις όμως κατάλαβαν τι γίνεται κι ότι οι ΕΟΖ δε φτιάχνονται γι’ αυτούς αλλά μόνο για κάτι τεράστιες πολυεθνικές που εμπορεύονται το παγκόσμιο σκουπιδολόι, άρχισαν να αντιδρούν, με πλέον πρόσφατο το παράδειγμα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών– Βιοτεχνών– Εμπόρων Ν. Ξάνθης που ζητά να μην προχωρήσει η λειτουργία ΕΟΖ στη Θράκη.
Ναι, γνωρίζω ότι η Τρόικα στην τελευταία της επίσκεψη στην Ελλάδα στάθηκε αρνητικά απέναντι στη δημιουργία ΕΟΖ. Έτσι βγήκε η «είδηση» που φυσικά δεν ήταν ποτέ είδηση, αλλά μία ακόμη «διαρροή». Επειδή όμως συμβαίνει να μη διαρρέουν μόνο όσα είναι υπό έλεγχο, αλλά και κάποια άλλα, διέρρευσε επίσης ότι η ένσταση της Τρόικας είχε να κάνει με το αίτημα της κυβέρνησης να μπορούν να απασχοληθούν και «κάποιοι Έλληνες» στις ΕΟΖ με διαφορετικούς όρους, για τα μάτια του κόσμου! Εκεί στράβωσε η Τρόικα κι εδώ είμαστε για να δούμε ότι τελικά η διαφωνία ήταν έλασσον ζήτημα και όχι μείζον.
Εν κατακλείδι, αυτοί είναι οι δύο πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτή είναι η δικαιοσύνη της κι αυτή η ανάπτυξη που επιδιώκει. Όλα γραμμένα με νόμους. Τυπικά και τακτοποιημένα. Είπαμε, πάνω απ’ όλα είναι νοικοκύρηδες οι άνθρωποι.
* Yλικό για το θέμα των ΕΟΖ από το blog του Δημήτρη Καζάκη και το Xanthipress.gr
ΟΙ ΔΥΟ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Reviewed by Διαχειριστής
on
Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 13, 2012
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: