Πολλοί ΣΥΡΙΖΟσκεπτικιστές εκεί στη Κουμουνδούρου…….

Η «ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ-ΕΠΑΜ» αναδημοσιεύει από το ISKRA.gr ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Γιώργου Βλαχογιώργου στελέχους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με τίτλο «Ευρώ» Η νέα Μεγάλη Ιδέα του Έθνους, που καταδεικνύει τους έντονους προβλημα-τισμούς που έχουν προκαλέσει στο εσωτερικό του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι επιλογές της ηγετικής του ομάδας.

Καταδεικνύει επίσης, ότι εμείς δεν είμαστε καθόλου ακραίοι, όταν ασκούμε παρόμοια κριτική, ούτε τα κίνητρά μας είναι μικροπολιτικά, αφού τα βέλη πολλάκις έρχονται εξ ιδίων.

Βεβαίως διαφωνούμε με τη πρόταση που διατυπώνεται στο άρθρο, αφού πιστεύουμε βαθιά, ότι ο τόπος χρειάζεται καθαρές λύσεις και οι μεσοβέζικες επιλογές μόνο περισσότερη ζημιά μπορούν να κάνουν.

Επίσης, πληροφορούμε τα στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με αντίστοιχους του αρθρογράφου προβληματισμούς, ότι υπάρχει ήδη συγκροτημένος πολιτικός φορέας, το Ε.Πα.Μ. με ρηξικέλευθες απόψεις και προτάσεις και δεν πρόκειται να δαπανήσει τις δυνάμεις του ως «συνιστώσα» σε ένα (έστω καθ’ οδόν) καθεστωτικό κόμμα. Η πρόσκληση προς όλους τους Έλληνες Δημοκράτες και πατριώτες ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές και κομματικές εντάξεις είναι πάντα ανοικτή από τη πλευρά του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου.....

«ΕΥΡΩ» Η ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ*

*Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ Η «ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ»
του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΛΑΧΟΓΙΩΡΓΟΥ

Η μεγάλη Ιδέα του Έθνους των αρχών του 20ου αιώνα οδήγησε όπως είναι γνωστό στην Μικρασιατική καταστροφή το 1922. Τον τότε μεγαλοϊδεατισμό συνομολογούσαν και οι δύο κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις του αστικού κόσμου - οι Βενζελικοί και οι Λαϊκοί- Βασιλικοί - άσχετα αν αλληλοεμισούνταν και αργότερα οι Βενζελικοί κατόρθωσαν να χρεώσουν αποκλειστικά την καταστροφή στους Λαϊκοβασιλικούς, γεγονός που οδήγησε στην περίφημη εκτέλεση των «Έξι» από τον Πλαστήρα.

 Έτσι και σήμερα στην τυφλή παραμονή στο Ευρώ συμφωνούν οι δύο μεγάλες πολιτικές...
παρατάξεις, έτσι όπως προέκυψαν από τις εκλογές του Ιουνίου, την κεντροδεξιά, όπως εκφράζεται από την ΝΔ, συνεπικουρούμενη από το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ και την αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ πρέπει να ανοίξουμε μία παρένθεση και να πούμε πως υπάρχουν σήμερα πολιτικοί σχηματισμοί στην αριστερά που δεν ενστερνίζονται την νέα μεγάλη ιδέα, όπως άλλωστε και τότε, σήμερα είναι το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και το αριστερό ρεύμα του ΣΥΝ και κάποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έχουν προοπτική εξουσίας.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι, αν επιμείνουμε στις αναλογίες ποια είναι η καταστροφή που επέρχεται και ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο; Στα ερωτήματα αυτά θα απαντήσω επιγραμματικά, είναι προφανές από την νέα μεγάλη ιδέα ήδη καταστρέφεται οικονομικά και κοινωνικά η χώρα και το μάρμαρο το πληρώνει ο λαός. Απαντώ επιγραμματικά όχι γιατί δεν ενδιαφέρει η εις βάθος διερεύνηση των ερωτημάτων, αλλά γιατί σε αυτό το σημείο κατά την άποψή μου ενδιαφέρει περισσότερο ο εγκλωβισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτόν τον εθνικό μεγαλοϊδεατισμό, που αυτός ακριβώς ο εγκλωβισμός ίσως οδηγήσει σε πολιτική αποτυχία την παράταξη της αριστεράς και ως εκ τούτου την ολοκλήρωση της καταστροφής.

Τον τελευταίο καιρό όλο και πιο έντονα η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - γιατί υπάρχει και τέτοια, παρά το ότι ορκιζόμαστε πως είμαστε πολιτική οργάνωση που στηρίζεται στα μέλη - δηλώνει την νομιμοφροσύνη της όσον αφορά την παραμονή στην ευρωζώνη, απεμπολώντας την συλλογική θέση του ΣΥΡΙΖΑ «καμιά θυσία για το ευρώ» και εγκαλεί μάλιστα την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της οδηγεί την χώρα εκτός ευρώ! Αυτή η στάση κατά την γνώμη μας οδηγεί σε αδυναμία διατύπωσης πειστικής εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης και σε μια σειρά λογικών ακροβατισμών, αβεβαιοτήτων και αμηχανίας όταν το ερώτημα τίθεται πιεστικά από τους συνομιλητές μας. Συγκεκριμένα η χιλιοδιατυπωμένη εναλλακτική μας πρόταση είναι: καταγγέλλουμε το μνημόνιο, επαναδιαπραγματευόμαστε το χρέος μένοντας στο ευρώ. Όταν όμως μας λεν «και αρνηθούν οι εταίροι μας να διαπραγματευτούν μαζί σας με συνέπεια να σας διακόψουν την χρηματοδότηση πως θα παραμείνετε στην ευρωζώνη;» αρχίζουμε τις εικασίες, τις αοριστολογίες και την αμηχανία. Ας τα δούμε λοιπόν αυτά πιο συγκεκριμένα από τα λεγόμενα των πιο επίσημων χειλέων του ΣΥΡΙΖΑ, του σ. Τσίπρα. Επειδή δεν είναι δυνατόν να κάνουμε χρήση της συνέντευξης του συντρόφου στον Αυτιά στον ΣΚΑΪ, μπορούμε να εξετάσουμε τι ειπώθηκε εκ μέρους του στην συνέντευξη στο «Κυριακάτικο Βήμα» της 2/9/12.Στην ερώτηση του δημοσιογράφου Άγγελου Κωβαίου:

Ποιο είναι λοιπόν αυτό το εναλλακτικό σχέδιο; Το κύριο στοιχείο της εις βάρος σας κριτικής είναι η έλλειψη ρεαλιστικής πρότασης, ενταγμένης στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Ο σ. Τσίπρας απαντά: «Σε ποιο ευρωπαϊκό περιβάλλον αναφέρεστε ακριβώς; Πριν από δυόμισι χρόνια ήταν οι τεμπέληδες Έλληνες που είχαν βουλιάξει τη χώρα τους. Σήμερα υπάρχουν τρεις χώρες σε μνημόνιο χωρίς ορατή προοπτική εξόδου, και άλλες δύο, η Ισπανία και η Ιταλία, πρακτικά στην ίδια ακριβώς κατάσταση. Η κρίση εξαπλώνεται και η Ευρώπη δεν έχει εργαλεία να την αντιμετωπίσει. Σας υπενθυμίζω ότι στο πλαίσιο της συνολικής μας πρότασης έχουμε διατυπώσει και περιγράψει ένα σύνολο βαθιών δομικών αλλαγών που προωθούν την αντίληψη μιας άλλης Ευρώπης των λαών σε αντιδιαστολή με τη σημερινή των τραπεζιτών. Αντιπροτείναμε το ευρωομόλογο, τον απευθείας δανεισμό των κρατών από την ΕΚΤ, μια συνολική ευρωπαϊκή ρύθμιση του δημοσίου χρέους των χωρών του Νότου, το μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, την ενίσχυση της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Καμία από αυτές τις ιδέες δεν υιοθέτησαν, ούτε καν ως πεδίο διεκδίκησης, οι ελληνικές κυβερνήσεις, παρά μονάχα παραδόθηκαν στα καταστροφικά μνημόνια. Αν αυτό το θεωρείτε ρεαλισμό, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας».

Δηλαδή με άλλα λόγια το εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας είναι να αλλάξει ρότα η Ευρώπη! Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι «και αν η Ευρώπη δεν θέλει;» ή «με ποιες συμμαχίες θα επιβάλλουμε την αλλαγή πορείας;» δεν φαίνονται να απαντώνται. Αντιθέτως ο ίδιος ο σ. Τσίπρας λίγο νωρίτερα στην ίδια συνέντευξη αποφαίνεται για τις προθέσεις της κ Μέρκελ και της ΕΕ γενικότερα, αντιγράφουμε λοιπόν:

Κανείς δεν μπορεί να διώξει την Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα από την ευρωζώνη. Μπορούν όμως κάλλιστα να μας κρατήσουν στο ευρώ ως κράτος-παρία, γιατί κάτι τέτοιο προβλέπεται στους σχεδιασμούς της κυρίας Μέρκελ για τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική.

Αν λοιπόν ο σ. Τσίπρας και μαζί με αυτόν η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι μας προορίζουν για κράτος παρία γιατί να διαπραγματευτούν μαζί μας όταν θα είμαστε κυβέρνηση; Άλλωστε η ΕΕ έχει δηλώσει με την άρνηση των κκ Γιούνγκερ, Ρομπάϊ να συναντηθούν με τον σ Τσίπρα ότι δεν ενδιαφέρεται να διαπραγματευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τότε πως θα λύσουμε το πρόβλημα της χρηματοδότησης της χώρας παραμένοντας στο ευρώ αλλά καταγγέλλοντας τα μνημόνια. Αυτή την ερώτηση επιμένουμε να μην την απαντάμε και η αμηχανία μας φαίνεται και είναι ανησυχητική και κατά την άποψή μας είναι ο κύριος λόγος που χάσαμε τις εκλογές του Ιούνη. Κλείνοντας αυτό το θέμα μόλις προχθές 15/9 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε σε μιας γραμμής σχολιασμό για την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην ΔΕΘ, αναρωτήθηκε μόνον με ποιο νόμισμα θα εκτελεστεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, γεννώντας πάλι αμηχανία.

Είναι γνωστές οι απόψεις μου περί επιστροφής σε εθνικό νόμισμα όμως στην παρούσα φάση θα προχωρήσω σε μία εναλλακτική ιδέα. Έχει το πλεονέκτημα πως καταρχήν επιτρέπει την παραμονή της χώρας στο ευρώ ενώ υποχρεώνει την άλλη πλευρά σε διαπραγμάτευση ή την εξαναγκάζει να δείξει τις προθέσεις της αφού την θέτει προ των ευθυνών της. Συγκεκριμένα σε περίπτωση καταγγελίας του μνημονίου και άρνησης της ΕΕ να συνεχίσει την χρηματοδότηση της Ελλάδας, για να καλύψει τις εσωτερικές πληρωμές μπορεί μια αριστερή κυβέρνηση να προβεί σε έκδοση «χρήματος» παραμένοντας στο ευρώ και κρατώντας σταθερή την ισοτιμία του ως προς το ευρώ και μάλιστα σε αναλογία 1 :1. Το «μειονέκτημα» της λύσης αυτής- που κατά την γνώμη μας δεν είναι μειονέκτημα - είναι για να κρατήσεις τα ευρώ εντός Ελλάδος, ώστε να είσαι σε θέση να πληρώνεις ανελαστικές δαπάνες προς το εξωτερικό όπως, πετρέλαιο, φάρμακα, τεχνογνωσία, κάποια τρόφιμα κλπ και όχι πολυτελή κατανάλωση, πρέπει να θέσεις την Τράπεζα της Ελλάδας υπό κρατικό έλεγχο, ώστε να εμποδίζεις την ανεξέλεγκτη εκροή κεφαλαίων. Το τελευταίο βέβαια συνιστά απευθείας παραβίαση της συνθήκης του Μάαστριχτ, αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούν να μας εκδιώξουν από το ευρώ, αλλά και αν ακόμα είναι έτσι τότε θα έχουμε σαφείς τις προθέσεις τους και δεν θα εικοτολογούμε, αλλά θα έχουμε το πλεονέκτημα των κινήσεων για μια αν χρειαστεί αποχώρηση από το ευρώ με τους όρους μας, ενώ αν σε αντίθετη περίπτωση τρέξουν να μας στηρίξουν όλα θα είναι μέλι γάλα. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι η πρόταση αυτή δεν έχει καμιά σχέση με κάποιες προτάσεις Γερμανών και άλλων αστών οικονομολόγων που προτείνουν διπλό νόμισμα, υποτιμημένο όμως, με μοναδικό σκοπό το ξεφόρτωμα της Ελλάδας από την ευρωζώνη με σύγχρονη εξασφάλιση πληρωμής του χρέους σε ευρώ. Οι διαφορές είναι σαφείς: το εσωτερικό νόμισμα θα έχει σταθερή ισοτιμία 1:1, δηλαδή πρόκειται για εσωτερική κοπή ευρώ – παράτυπη και ίσως παράνομη κατά την ΕΚΤ, αλλά ποιος νοιάζεται- και επίσης προϋποθέτει την άρνηση πληρωμής του χρέους με σύγχρονο κρατικό έλεγχο της Τραπέζης της Ελλάδος. Ξεκαθαρίζω ακόμη μια φορά ότι ο γράφων παραμένει σταθερά θιασώτης της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα και ότι αυτή η πρόταση περιορίζεται σε αυστηρά μεταβατική περίοδο με μοναδικό σκοπό την διερεύνηση των προθέσεων της ΕΕ και άμεσης ανακούφισης από τις απειλές παύσης χρηματοδότησης εκ μέρους της Τρόϊκα. Διερωτώμαι λοιπόν γιατί μια τέτοια συζήτηση δεν έχει ξεκινήσει ή μάλλον χειρότερα γιατί είναι απαγορευμένη; Μήπως ήρθε η ώρα δημιουργίας πολιτικού φορέα ευρωσκεπτικιστών στον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς που θα λειτουργεί σαν συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο Γιώργος Βλαχογιώργος είναι Δημοτικός Σύμβουλος Χαλκίδας και μέλος της τοπικής γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ Χαλκίδας
Πολλοί ΣΥΡΙΖΟσκεπτικιστές εκεί στη Κουμουνδούρου……. Πολλοί ΣΥΡΙΖΟσκεπτικιστές εκεί στη Κουμουνδούρου……. Reviewed by Διαχειριστής on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 29, 2012 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.