Περιμένοντας τους «Επενδυτές» την «εποχή των ακρίδων»

«διότι Κύριος ο Θεός σου θέλει σέ ευλογήσει,
καθώς υπεσχέθη εις σέ· καί θέλεις δανείζει
εις πολλά έθνη, σύ όμως δέν θέλεις
δανείζεσθαι καί θέλεις βασιλεύει επί πολλά
έθνη, επί σέ όμως δέν θέλουσι βασιλεύσει».
(Αγία Γραφή: Δευτερονόμιο 15.6)

του Αλέξανδρου Πιστοφίδη

Όταν το 2005, οι εταιρείες επενδύσεων υψηλού ρίσκου hedge funds (στα Ελληνικά ως «αντισταθμιστικά αμοιβαία κεφάλαια»), με έδρες σε φορολογικούς παραδείσους και κεφάλαια (φούσκες) τρισεκατομμυρίων, άρχισαν να εισβάλλουν στη Γερμανική αγορά, ο τότε  υπουργός εργασίας της Γερμανίας και  αντικαγκελάριος Franz Müntefering, είχε ονομάσει τις εταιρείες αυτές Ακρίδες (Heuschrecken): «κάποιοι αδίστακτοι επενδυτές (είπε), έρχονται ανώνυμοι, δίχως προσωπείο, πέφτουν σαν σμήνη ακρίδων πάνω σε παραγωγικές επιχειρήσεις και αφού...
τις αποψιλώσουν καταστρέφοντας θέσεις εργασίας, εξαφανίζονται ψάχνοντας τα επόμενα θύματά τους». (Bild am Sonntag, 17. April 2005)

Όποιος έχει δει το φιλμ «Other People’s Money and How the Bankers Use It»(1991) με τους Ντάνι Ντα Βίτο και Γκρέγκορι Πεκ (το συνιστώ σε όσους δεν το έχουν δει),  θα θυμάται τον Ντάνι ντα Βίτο με το παρατσούκλι «Λάρι ο εκτελεστής», ο οποίος βρίσκει παραγωγικές εταιρείες  με προβλήματα ρευστότητας, αναλαμβάνει τα χρέη τους με αντίτιμο την ανάληψη του μάνατζμεντ και μετά τις τεμαχίζει σαν αγελάδες πουλώντας τες σε κομμάτια  σαν μπριζόλες αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, πιστός στη βασική αρχή της Σχολής των Νεοφιλελευθέρων-Μονεταριστών του Σικάγου (Μίλτον Φρίντμαν: «Σκοπός μια επιχείρησης είναι το κέρδος και μόνο το κέρδος και τίποτε άλλο»).

Οι Εταιρείες αυτές, παρότι παρακάμπτουν τους παραδοσιακούς-εθιμικούς κανόνες επιχειρείν, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν θεωρούνται νόμιμες, αφού έχουν τη δύναμη να φτιάχνουν νόμους στα μέτρα τους βάσει της αρχής: Όποιος έχει τα λεφτά παραγγέλνει και το χορό. (Παρότι εδώ και χρόνια συζητούν στην ΕΕ για τη θέσπιση θεσμικού πλαισίου που θα βάζει περιορισμούς στις αδίστακτες μεθόδους αυτών των υπεράκτιων κερδοσκοπικών εταιρειών, στην πράξη δεν συμβαίνει τίποτε και πώς να συμβεί όταν όλοι οι συνταξιούχοι πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί οικονομικών των ΗΠΑ και των Ευρωπαϊκών κρατών είναι μάνατζερ ή σύμβουλοι αυτών των εταιρειών με παχυλές-παχυλές αμοιβές, επίσημες και ανεπίσημες).

Εν τω μεταξύ, βλέποντας πολλές παραγωγικές επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας(ΚΑΙ ΕΙΔΕΝ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΙ ΚΕΡΔΟΣ ΗΤΟ ΚΑΛΟΝ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΣΕΝ ΑΥΤΟ ΛΕΓΩΝ ΑΥΞΑΝΕΣΘΕ ΚΑΙ ΠΛΗΘΥΝΕΣΘΕ) ότι παρακάμπτοντας τις παραδοσιακές αξίες περί της λεγόμενης «Εταιρικής Ευθύνης», μπορούν να συναγωνιστούν τις «ακρίδες» μειώνοντας το μισθολογικό κόστος με τις ευλογίες των Αγγέλων, άρχισαν να εφαρμόζουν παραπλήσιες μεθόδους, νόμιμες μεν αλλά ανήθικες.

Έτσι, όταν η ΝΟΚΙΑ, έκρινε πριν μερικά χρόνια πως θα έβγαζε περισσότερα κέρδη αν μετέφερε το εργοστάσιό της από τη Γερμανία στην Ρουμανία, παρότι είχε πάρει επιδοτήσεις από το Γερμανικό κράτος, προτίμησε να δώσει πίσω το ποσό της επιδότησης και να μετεγκαταστήσει το εργοστάσιό της στη Ρουμανία. Ο τότε Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας  Peer Steinbrücks μίλησε για Γύπες(Geier) και για «Καπιταλισμό καραβανιών-νομάδων» (Karawanenkapitalismus».

Στη συνέχεια και  “πριν αλέκτωρ (όχι ρέκτορ κατά Ανατολάκη) λαλήσει τρις”, βλέποντας οι πρώην Γερμανοί «διώκτες» των επενδυτών-ακρίδων, ότι,  “ότι είναι καλό για τη SIEMENS και τις αδελφές αυτής είναι καλό και για τη Γερμανία” αρκεί να βρεθούν οι κατάλληλες χώρες θύματα με τους κατάλληλους ηγέτες τους, βάπτισαν τις ακρίδες και τους γύπες «επενδυτές ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας», όπου ανταγωνιστικότητα σημαίνει απολύσεις και φτηνά εργατικά χέρια και τίποτα άλλο.

Σε μια έκθεση της Deutsche Bank που διέρρευσε, δίνονται οδηγίες σε γερμανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν σε κομβικές επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού νότου (Ενέργεια, λιμάνια, αεροδρόμια, συγκοινωνίες) οι οποίες θα διατεθούν σε ιδιώτες αντί πινακίου φακής. Ακόμη και η εφημερίδα, Bild Zeitung, η οποία μέχρι πρσφάτως  έγραφε «αφήστε τους Έλληνες, που αντί να δουλεύουν λιάζονται στον ήλιο, να χρεοκοπήσουν», τώρα συμβουλεύει γερμανούς «επενδυτές» να πάνε στην Ελλάδα να αγοράσουν σε συμφέρουσες τιμές μέχρι και νησιά!

Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού μας στην Le Monde, μια ημέρα πριν τη συνάντησή του με την Μέρκελ, για την πώληση ελληνικών νησιών σε ξένους βρήκε απήχηση. Τώρα μπορούμε να περιμένουμε με αγωνία την επέλαση του σμήνους των επενδυτών ανάπτυξης.
Πριν ένα χρόνο περίπου, στην ερώτηση δημοσιογράφου «που βλέπετε κ. Στουρνάρα δυνατότητες ξένων επενδύσεων», άκουσα τον σημερινό υπουργό οικονομίας να λέει: «θα μπορούσαν π.χ. να αγοράσουν κατοικίες σε ελληνικά νησιά»!!!

Αφού το πρόγραμμα «Πράσινης Ανάπτυξης» με «ήπιες μορφές ενέργειας» (φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες) του ΓΑΠ έκλεισε με δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, στα χαρτιά βεβαίως, τώρα περιμένουμε με αγωνία να απασχοληθούν μερικές χιλιάδες έλληνες και ελληνίδες σαν κηπουροί και καθαρίστριες σε σπίτια ξένων, εκτός κι αν προτιμήσουν πακιστανούς που θα είναι φθηνότεροι!!!

Αυτό θα είναι και το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα, που θα απομείνει από τα κουφάρια της πραγματικής οικονομίας που θα αφήσουν οι ακρίδες που θα βαπτισθούν επενδυτές.
Ήδη κάποιες ξένες εταιρείες, όπως π.χ. το Carrefour, αφού πήραν ότι ήταν να πάρουν σε κέρδη και επιδοτήσεις από τον ΟΑΕΔ, τώρα αφήνουν, για εύλογους λόγους, να διαδίδονται φήμες περί αποχωρήσεως από την ελληνική αγορά.

από το press-gr
Περιμένοντας τους «Επενδυτές» την «εποχή των ακρίδων» Περιμένοντας τους «Επενδυτές» την «εποχή των ακρίδων» Reviewed by Διαχειριστής on Παρασκευή, Αυγούστου 31, 2012 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.