Αυτός ο ίδιος οίκος αξιολόγησης Moody’s, που ρήμαξε την Ελλάδα ενώ οι υπόλοιπες χώρες κοίταζαν απολαμβάνοντας την καταστροφή μας, ανακοίνωσε ότι η συνεχιζόμενη κρίση και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ισπανία ενδέχεται να τον οδηγήσουν να μειώσει το αξιόχρεο πολλών κρατών-μελών της ευρωζώνης.
Στο πλαίσιο αυτών των αναθεωρήσεων του οίκου, χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία θα μπορούσαν να απολέσουν το τριπλό A, το μέγιστο δυνατό αξιόχρεο τού οποίου απολαμβάνουν, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη.
Τί λέει, λοιπόν, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s; Ότι όποιος κι αν κερδίσει τις εκλογές στην Ελλάδα, θα ήταν χρήσιμο να μην υπάρξουν πιέσεις και εκβιασμοί της τρόικας για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, διότι οι «αγορές» δε θα το εκτιμούσαν ιδιαίτερα.
Η Γερμανία και το ΔΝΤ μπερδεύτηκαν στην ίδια την τρικλοποδιά τους. Προσπαθώντας να...
εμπλακούν στις ελληνικές εκλογές και να στηρίξουν τον δικό τους άνθρωπο, τον Αντώνη Σαμαρά, απειλώντας να τιμωρήσουν τους Έλληνες με έξοδο από την ευρωζώνη έτσι και ψηφίζαμε «λάθος», κατάφεραν ακριβώς το ίδιο που είχε καταφέρει κι ο Γιώργος Παπανδρέου όταν γυρνούσε σε όλο τον κόσμο και μιλούσε για κατεστραμμένη ελληνική οικονομία.Οι «αγορές» τότε μας εκδικήθηκαν. Οι «αγορές» σήμερα εκδικούνται τη Μέρκελ και τη Λαγκάρντ που συνέχισαν να τρομοκρατούν με αλλαγή των δεδομένων στην ευρωζώνη, ταράζοντας τα ήσυχα νερά των εξωτικών θαλασσών όπου χαλαρώνουν οι επενδυτές.
Παρ’ όλα αυτά, οι ευρωπαίοι αρνούνται να παραδεχθούν την αλήθεια και την ήττα τους από τις «αγορές». Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επέμεινε στο γεγονός ότι η κατάσταση στην Ισπανία δεν συγκρίνεται με αυτήν στην Ελλάδα, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες της Μαδρίτης να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Γίνεται φανερό ότι συνεχίζουν με κάθε τρόπο να παραβλέπουν την πραγματικότητα και να προσπαθούν να διαχωρίσουν τις κρίσεις των χωρών σε «καλές» και «κακές». Η κρίση της Ισπανίας που θα αποδειχθεί 10 φορές ισχυρότερη από της Ελλάδας, είναι μία «καλή» κρίση επειδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν υπάκουα και ακολούθησαν τις εντολές της φράου Μέρκελ.
Η κρίση της Ελλάδας ήταν μία «κακή» κρίση επειδή η αντιπολίτευση όχι μόνο δεν υπάκουσε, αλλά οι Έλληνες δείχνουν να τη στηρίζουν, πετώντας στον γκρεμό τον κυβερνητικό συνασπισμό των νεοφιλελεύθερων κομμάτων, δηλαδή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Οι «αγορές» έχουν μία περίεργη απολιτίκ στάση απέναντι στο κέρδος. Κέρδος να ’ναι κι ότι να ’ναι. Δεν ενδιαφέρει τις «αγορές» αν θα της το δίνουν οι σοσιαλιστές ή οι χριστιανοδημοκράτες, το κέρδος. Δεν ασχολούνται με παραχωρήσεις εθνικών κυριαρχιών. Την οικονομική κυριαρχία θέλουν κι αυτή την έχουν. Το ευαίσθητο νευρικό τους σύστημα ταράζεται από άλλες λεπτομέρειες.
Αντί, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντισταθεί στο παγκοσμιοποιημένο τέρας των αγορών φροντίζοντας να οχυρώσει όσο καλύτερα μπορούσε την Ευρώπη, άφησε τη Γερμανία να τη διασπάσει και να τη διχάσει, ξεγυμώνοντάς την απέναντι σε οίκους αξιολόγησης και funds.
Ο Ομπάμα, δεν προειδοποιεί τόσο έντονα την Ευρώπη να βρει λύσεις, επειδή την αγαπά ή είναι καλός άνθρωπος. Το κάνει επειδή ο ίδιος σαν πρόεδρος μιας παγκόσμιας υπερδύναμης είδε τον χάρο με τα μάτια του κατά τη διάρκεια της κρίσης στις ΗΠΑ και κατάλαβε την ήττα του από τα «λόμπυ του κέρδους».
Γνωρίζει πολύ καλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ ότι μια ανάλογη κρίση στην ευρωζώνη θα είχε αντίκτυπο και στη χώρα του που ακόμη δεν έχει συνέλθει και είναι πολύ πιθανό να μην αντέξει ένα δεύτερο οικονομικό τυφώνα.
Η Μέρκελ είναι μια πολιτικάντισσα. Μια μετριότητα. Μια λογίστρια που θέλει να εμφανίζει κέρδη στο λαό της, αλλά να του κρύβει τις ζημιές που έρχονται. Για την Ελλάδα, πράγματι πλέον δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Όλες είναι δύσκολες. Απλώς ας διαλέξουμε την πιο αξιοπρεπή κι αυτή που θα μας βοηθήσει να απεμπλακούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από το πλοίο που βουλιάζει και λέγεται ευρώ.
Παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να παρασύρει το ευρώ μαζί της στο βυθό. Η Ελλάδα όμως ακριβώς επειδή είναι πολύ μικρή, θα παρασυρθεί πανεύκολα στο βυθό όταν αρχίσει να βουλιάζει το ευρώ.
Ως εκ τούτου το σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας «ευρώ πάση θυσία» δείχνει ξεκάθαρα ότι η αγωνία του κ. Σαμαρά έχει ως μόνο στόχο την παράταση κερδών για τη Γερμανία και τίποτε περισσότερο.
Ο κ. Σαμαράς και οι λοιποί νεοφιλελεύθεροι έχουν ξεγράψει ήδη την Ελλάδα. Θα ήταν χρήσιμο να τους διαψεύσουμε και να απογοητεύσουμε όσους πίστευαν ότι θα αποτελούσαμε μια «εύκολη υπόθεση».
ΕΛΛΑΔΑ Ή ΕΥΡΩ;
Reviewed by Διαχειριστής
on
Δευτέρα, Ιουνίου 11, 2012
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: