Αυτό που ζούμε δεν είναι υγιές ούτε βιώσιμο και πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει

Του Γιώργου Αναλυτή
Με ένα πολυνομοσχέδιο καλωσορίζει η κυβέρνηση τη νέα χρονιά.
Στις δεκάδες σελίδες του , θα «κρυφτούν» όλες οι δύσκολες διατάξεις για την κυβέρνηση όπως η αλλαγή στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων, η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για τις οφειλές προς το δημόσιο, η αυστηροποίηση του νόμου Κατσέλη αλλά και η αυστηρότερη διατύπωση της δέσμευσης ότι η Ελλάδα θα μειώσει νωρίτερα το αφορολόγητο (από 1/1/2019 αντί για 1/1/2020) σε περίπτωση μη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Μεταξύ των διατάξεων που θα συζητηθούν είναι:
*Πλειστηριασμοί
Πέρα από τη συνέχιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων για τα χρέη προς τις τράπεζες η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση
«για την επέκταση του μηχανισμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (e-auctions) και στους πλειστηριασμούς που γίνονται από τις φορολογικές αρχές».
Η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει δημοπρασίες ηλεκτρονικών δημοπρασιών και, εάν χρειαστεί, θα αλλάξει νομικές ή διαδικαστικές διατάξεις της αρμοδιότητάς της, έως τον Απρίλιο του 2018 (βασικό παραδοτέο). Αυτό σημαίνει ότι  οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία δεν θα γίνονται πια μόνο για τις οφειλές προς τις τράπεζες αλλά και για κάθε ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το κράτος (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) για ποσά πάνω από τα 500 ευρώ.
*Πιο αυστηρά κριτήρια νόμου Κατσέλη
Προβλέπονται νέες αλλαγές στο νόμο Κατσέλη περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών ούτως ώστε να εισαχθεί ένας μηχανισμός ελέγχου των αιτήσεων αλλά και η μείωση του χρονικού διαστήματος εκδίκασης δικαστικά των αποφάσεων
*Ιδιωτικοποιήσεις
Καθορίζεται σαφές χρονοδιάγραμμα και πλαίσιο κινήσεων στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων με ρητή αναφορά σε Ελληνικό, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, της Εγνατία οδό, ΟΛΘ,  Ελευθέριος Βενιζέλος, ΔΕΗ, αλλά και  ΟΤΕ.
Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει δευτερεύουσα νομοθεσία για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων τη Δικαιοσύνη την Υγεία και χωροταξία..
*Μέτρα φορολογικής πολιτικής
– Μείωση στα πρόστιμα που επιβάλλονται στο πλαίσιο ελέγχου, λαμβάνοντας υπόψη και τη συνεργασία του φορολογούμενου.
– Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου ορίου ΦΠΑ.
– Ευθυγράμμιση του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων Εισόδου (ΚΕΔΕ) με τις διατάξεις για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς που προβλέπονται από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
– Να αλλάξουν οι φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων και να καταργηθούν εκείνες που θεωρούνται «αναποτελεσματικές ή άδικες».
– Να επανεξεταστεί το προνομιακό καθεστώς φορολόγησης στη ναυτιλία με βάση τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
– Να εξαλειφθούν τις εξαιρέσεις από τον ΦΠΑ.
– Αναθεώρηση του συστήματος τεκμαρτών εισοδημάτων του Κώδικα Φορολογίας
*Ακίνητα – ΕΝΦΙΑ
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται μέχρι τον Μάρτιο του 2018 θα ψηφιστεί η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς .
Μέχρι τον Μάιο του 2018 (βασικό παραδοτέο), οι αρχές θα αλλάξουν τους φορολογικούς συντελεστές και θα διευρύνουν τη φορολογική βάση του ΕΝΦΙΑ εάν είναι απαραίτητο, ώστε να διασφαλίζεται ο στόχος των εσόδων από τον Φόρο Ακινήτων (βεβαίωση φόρων 3,3 δισ. και είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ)  προκειμένου να εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά μέχρι τον Αύγουστο του 2018.
Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα έως τον Απρίλιο 2018 και θα εγκρίνει νομοθεσία εάν χρειαστεί μέχρι το Μάιο του 2018.
*Μέτρα στο κοινωνικό πεδίο και μειώσεις στις συντάξεις
Η Κυβέρνηση δεσμεύεται ότι μέχρι τον Ιούνιο ότι θα ολοκληρώσει όλο το πλέγμα των ασφαλιστικών παρεμβάσεων. Αυτές κυρίως αφορούν στις  περικοπές στο ΕΚΑΣ και  τον επαναϋπολογισμό των κύριων και των επικουρικών συντάξεων. Εκτός από τη μείωση των συντάξεων με δημοσιονομική απόδοση 1% του ΑΕΠ το 2019, θα επανυπολογιστούν οι υφιστάμενες συντάξεις (εκτός ΟΓΑ) με βάση τις νέες παραμέτρους υπολογισμού. Για τους ασφαλισμένους στο ΕΤΕΑ, όλα τα δεδουλευμένα δικαιώματα έως το 2014 θα επανυπολογιστούν με συντελεστή 0,45. Επίσης, θα επανεξεταστούν τα εφάπαξ προκειμένου να «διασφαλίζεται αναλογιστική δικαιοσύνη», δηλαδή θα μειωθούν ώστε να είναι αναλογικότερα με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Επιπλέον δεσμεύεται για τις παρεμβάσεις στο δημόσιο, αλλά και την ισχυροποίηση των παρεμβάσεων στο πεδίο της υγείας, των νέων  αναπηρικών και άλλων επιδομάτων πρόνοιας και στην ολοκλήρωση των αλλαγών στο εργασιακό.
Το υπουργείο εργασίας θα επαναφέρει μέσω του πολυνομοσχεδίου  τη διάταξη που καθιστά δυσκολότερη την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων. (Πρόκειται για τη γνωστή διάταξη η οποία θέτει ως προϋπόθεση για μια απεργιακή κινητοποίηση, να δοθεί η έγκριση από το 50%+1 των οικονομικά ενήμερων μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων των εργαζομένων.)
Η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί από τα «σκληρά» προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης οπότε η ψήφισή του θεωρείται απαραίτητη. Το μόνο που μένει να φανεί είναι αν η διάταξη θα έρθει με κάποιες βελτιώσεις σε σχέση με την τροπολογία που είχε κατατεθεί τον Δεκέμβριο ώστε να πέσουν οι τόνοι και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Τον Μάιο του 2018 η κυβέρνηση θα καταθέσει νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεσμευμένη για την περίοδο 2019-2022 που θα συγκρατεί τις κρατικές δαπάνες στα όρια που προβλέπει η συμφωνία με τον ESM και θα επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,5% του ΑΕΠ ετησίως.
Όλα τα παραπάνω προαπαιτούμενα και ενδεχομένως  και άλλων που δεν έχουν δει ακόμη το φως της δημοσιότητας αφορούν την 3η αξιολόγηση και την βιωσιμότητα του χρέους, που φτωχοποιούν ακόμα πιο πολύ τον Ελληνικό λαό.
Σήμερα, η δύναμη ανήκει στους Ευρωπαίους τεχνοκράτες και το γεγονός αυτό με προβληματίζει.  Όμως δεν είμαι μόνο προβληματισμένος, είμαι θυμωμένος και αμήχανος.   Η αμηχανία μου προέρχεται από τα δίπολα μέσα στα οποία ζούμε τα τελευταία χρόνια.
Οι πολιτικοί αποφασίζουν ή καλύτερα καθορίζουν τις τύχες και οι πολίτες αποδεχόμαστε τη μοίρα μας.
Οι συνδικαλιστές ασχολούνται μόνο με τα κεκτημένα τους και οι άνεργοι έχουν παραδοθεί σε ένα φαύλο κύκλο ανέχειας και έλλειψης ελπίδας.
Οι συνέπειες των μέτρων που ψηφίστηκαν και αυτών που πρόκειται να ψηφιστούν  είναι ολέθριες και ειδικά για εκατοντάδες χιλιάδες νέους που  δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ονειρευτούν και να ζήσουν όπως θέλουν.
Σε 8 χρόνια κρίσης και με τρία μνημόνια , καταλάβαμε  ότι αυτό που ζούμε μέχρι τώρα δεν είναι υγιές ούτε βιώσιμο και πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει.
Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο εμείς. Η συμμετοχή του συνόλου στη λήψη αποφάσεων και η ανάδειξη νέων καινοτόμων ιδεών , αποτελούν τον θεμέλιο λίθο για να απαγκιστρωθούμε από το τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα.
Υπάρχει πρόταση για λύση.
*ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
*ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ και ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ
*ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
* ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΧΩΝ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ ΔΕΣΜΙΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ
* ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΝΕΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συντακτική εθνοσυνέλευση)
Το Ε.ΠΑ.Μ. χαράζει τον δρόμο για μια Ελεύθερη και Ανεξάρτητη Ελλάδα με πρόταση ολοκληρωμένη.  Κι επειδή σημασία δεν έχει μόνο η πρόταση αλλά και η συνεπής δέσμευση σε αυτή, το Ε.ΠΑ.Μ. δεσμεύεται  με  ΝΟΜΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ.
Ο Γ. Αναλυτής είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Ε.ΠΑ.Μ.
Αυτό που ζούμε δεν είναι υγιές ούτε βιώσιμο και πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει Αυτό που ζούμε δεν είναι υγιές ούτε βιώσιμο και πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει Reviewed by Unknown on Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2018 Rating: 5

1 σχόλιο:

  1. Ωραιος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    http://www.iefimerida.gr/news/382032/ta-proapaitoymena-toy-mnimonioy-pleistiriasmoi-gia-hrei-pros-tin-eforia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.