Τώρα τι θα επακολουθήσει στην Τουρκία;

Ο Σουλτάνος κήρυξε Πογκρόμ

του Δημήτρη Κυπριώτη

Το πραξικόπημα οπερέτα, που είχε σαν απο-τέλεσμα, εκτός των άλλων συμβάντων, τον τραγικό θάνατο 265 ανθρώπων, έχει προς το παρόν τελειώσει με άγνωστα ακόμη πολλά από τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά του (ποιοι ήταν οι οργανωτές, γιατί δεν ακολούθησαν τα βασικά βήματα ενός πραξικοπήματος, δηλαδή πως έμειναν ασύλληπτα και ανενόχλητα τα πολιτικά πρόσωπα, οι επικοινωνίες κλπ) όπως κατά κόρο έχουν γραφτεί αυτές τις ημέρες, με αποτέλεσμα σωστά να το κατατάξει η κοινή γνώμη στο είδος της φαρσοκωμωδίας .

Ο Ερντογάν σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι είναι ο απόλυτος άρχοντας, ο κυρίαρχος της εξουσίας. Μάλιστα του δόθηκε τώρα η ευκαιρία να καθαρίσει τους ενοχλητικούς του αντιπάλους στις ΕΔ και στη Δικαιοσύνη. Ένα πραγματικό πογκρόμ έχει απλωθεί σε ολοκληρη τη χώρα που έφτασε μέχρι στιγμής τον αριθμό των 6000 περίπου ατόμων. Όλοι αυτοί ίσως και πολλοί άλλοι που θα ακολουθήσουν, ανήκαν κατά την άποψή του σε αυτούς που αποτελούσαν μια παράλληλη εξουσία που είχε εγκαθιδρύσει ο Γκιουλέν στη χώρα.

Αυτά έτσι φαίνονται τώρα. Αλλά όμως η πορεία του Ερντογάν και της χώρας δεν θα είναι από εδώ και...
στο έξης τόσο ειδυλλιακή όσο θέλει ο σουλτάνος να παρουσιάζει. Γιατί το χειρότερο έχει ήδη συμβεί και δεν είναι άλλο από το διχασμό της ίδιας της κοινωνίας.

Και δυστυχώς αυτό συνέβη την περασμένη Παρασκευή. Πολίτες, αξιωματικοί και στρατιώτες διασύρθηκαν, εξευτελίστηκαν, χτυπήθηκαν και κάποιοι ίσως και εν ψυχρώ να εκτελέστηκαν.

Αυτές τις εικόνες τις είδε όλος ο κόσμος και θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη των Τούρκων πολιτών και σίγουρα κάποια στιγμή το αίμα που χύθηκε θα ζητήσει τη δικαίωση του. Είναι μοιραίο να συμβεί αυτό, αφού είναι και σίγουρη η βιαιότητα που θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής το καθεστώς του Ερντογάν.

Και να θέλαμε να ευχηθούμε και ευχαρίστως να το κάνουμε, οι εξελίξεις να είναι ομαλές, δεν μας το επιτρέπουν οι ενδείξεις που υπάρχουν και οι οποίες είναι πάρα πολύ ανησυχητικές. Οι επιθέσεις των εξαγριωμένων οπαδών του Ερντογάν σε συνοικίες Κούρδων και Αλεβίδων έχουν αρχίσει να πυροδοτούν μια νέα ανάφλεξη.

Από την άλλη πλευρά τώρα, μια δήλωση του σύμβουλου του Ερντογάν Σερέφ Μάλκοτς ότι θα νομιμοποιηθεί η κατοχή και η χρήση όπλων για να αντιστέκονται οι πολίτες στα πραξικοπήματα, είναι το προανάκρουσμα της βίας που θα επακολουθήσει, αφού αυτή όχι μόνο υποκινείται αλλά και νομιμοποιείται.

Από όλες πλέον τις πλευρές τόσο τις τουρκικές όσο και τις διεθνείς, ο Ερντογάν έχει αποδειχθεί ως ένας παμπόνηρος πολιτικός που δεν έχει κανένα προσόν και χωρίς καμία διορατικότητα. Δεν έχει καμία ικανότητα διακυβέρνησης της χώρας, παρά τα επιφαινόμενα που η προπαγάνδα πολλές φορές παρουσιάζει. Η κατάσταση στην Τουρκία συνεχώς χειροτερεύει εξ αιτίας των πολιτικών του επιλογών και επειδή θέλει με τις περιορισμένες ικανότητες που έχει, να ταυτίσει το προσωπικό του συμφέρον με το συμφέρον της χώρας. Δεν ξέρει να διοικήσει τη χώρα, αλλά ξέρει πώς να κερδίζει εκλογές. Διαιρεί το λαό και δημιουργεί εχθρικούς πόλους. Μπορεί να είναι ένας καλός διοργανωτής εκλογικής εκστρατείας, αλλά είναι ο χειρότερος κυβερνήτης της χώρας. Οι υπολογισμοί του είναι απάνθρωποι και κυνικοί.

Είναι σαφές ότι το καθεστώς Ερντογάν δεν πρόκειται να μακροημερεύσει. Έχει υπογράψει ήδη την καταδίκη του. Από ότι προοιωνίζεται η κατάληξη του δεν θα διαφέρει άλλων δικτατόρων και ειδικά όταν μιλάμε για την Τουρκία, η κατάληξη του πρωθυπουργού Μεντερές έρχεται πολλές φορές στο νου των Τούρκων πολιτών.


Τώρα τι θα επακολουθήσει στην Τουρκία; Τώρα τι θα επακολουθήσει στην Τουρκία; Reviewed by Διαχειριστής on Δευτέρα, Ιουλίου 18, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.