Βαδίζοντας προς τη Λύση

του Γιάννη Σιδέρη

Πόλωση

Το σκηνικό της πόλωσης επανέρχεται. Το αν θα είναι με μεγαλύτερη ένταση, θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες, οι οποίες θα έχουν διαμορφωθεί στην κοινωνία ως προς την δεκτικότητα ή αντιθέτως την απαξίωση στο πολιτικό σύστημα και ιδιαιτέρως στο φερόμενο ως κυβερνητικό μόρφωμα. Και επειδή όλα δείχνουν πως η απαξίωση του λαού όλο και μεγεθύνεται, οι κυβερνώντες, ενόψει και των ευρωεκλογών, φοβούμενοι την διαφαινόμενη συντριπτική τους ήττα, παίζουν τα τελευταία τους χαρτιά.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός ελεύθερος. Αλήθεια, πώς να μην δραπετεύσει με 7 άδειες τους τελευταίους 15 μήνες; Μα, επτά άδειες; Σχεδόν μία κάθε δύο μήνες; Ούτε φαντάρος να ήταν! Έτσι η συζήτηση περί τρομοκρατίας ξεκίνησε και πάλι, με μεγαλύτερη ένταση. Οι Αμερικανοί ήδη αντέδρασαν. Όπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου από την Ουάσιγκτον, η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν οργισμένη.

Από κει και πέρα, πήραν την άκρη του νήματος Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση, ...
αρχίζοντας για μιαν ακόμη φορά μιαν αντιπαράθεση, μακριά από τα πραγματικά προβλήματα του λαού.

Την αρχή έκανε ο πρώην πλέον, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Πέτρος Τατσόπουλος, δηλώνοντας ότι φαντάζεται (sic!) πως υπάρχουν άνθρωποι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι μπορεί να βλέπουν με συμπάθεια τις ιδέες των τρομοκρατών, όπως και κάποιοι που μπορεί να πιστεύουν ότι ο Χρ. Ξηρός είναι πολιτικός κρατούμενος! Αυτό ήταν! Βούτυρο στο ψωμί της κυβερνητικής πρακτικής, που αρέσκεται να «πετά την μπάλα στην εξέδρα». Αμέσως κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να διαγράψει τούς «συμπαθούντες» των τρομοκρατικών ιδεών της 17 Νοέμβρη, αλλιώς οι «φωστήρες» του κυβερνητικού κόμματος, θα θεωρήσουν ότι ταυτίζεται με τις απόψεις τους.

Ο κ. Δένδιας, αυτό το εξέχον στέλεχος της ΝΔ, αυτός ο υπερασπιστής της Δημοκρατίας, δεν ήθελε και πολύ. Η αντίδρασή του ήταν άμεση.

«Έχω εγκαίρως προειδοποιήσει ότι υπάρχει μία επικίνδυνη ώσμωση, διαρκώς αυξανόμενη, μεταξύ του ποινικού εγκλήματος και της τρομοκρατίας, η οποία δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί αν δεν υπάρξουν θεσμικές τομές στο σωφρονιστικό σύστημα, το οποίο, με τον τρόπο που λειτουργεί, αποτελεί στην πράξη εστία διαφθοράς και κέντρο εκπόρευσης πάσης μορφής εγκληματικότητας».

«Αλίμονο όμως για τη χώρα αν η αξιωματική αντιπολίτευση διέθετε ένοπλο τμήμα και η υποστήριξη τρομοκρατών και δολοφόνων αποτελούσε πλειοψηφική τάση» πρόσθεσε η κ. Ασημακοπούλου.

Την ίδια στιγμή που η συζήτηση περί τρομοκρατίας καλά κρατεί, άλλοι τρεις βουλευτές του φασιστικού μορφώματος της ΧΑ κρίθηκαν προφυλακιστέοι, εντείνοντας το κλίμα πόλωσης. Το μήνυμα είναι απλό προς τον πολίτη. Τα «άκρα» είναι επικίνδυνα. Η λύση, η μοναδική λύση είμαστε εμείς. Ότι σπεύδει να διαφοροποιηθεί ως προς την πολιτική τους, θα ταυτίζεται είτε με την τρομοκρατία είτε με τον φασισμό!

Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, οι «προοδευτικοί» της κεντροαριστεράς, 58 τον αριθμό, δήλωσαν την συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές, πράξη που χαιρέτησε το ΠΑΣΟΚ! Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι μπορεί να αναγεννηθεί μια κεντροαριστερά με πρόσωπα παρωχημένα και πρακτικές ελιτίστικες; Κι όμως, το επιχειρούν! Πράγμα που σημαίνει ότι η πόλωση θα ενταθεί όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, ώστε να πιέσουν τον λαό σε επιλογές αρεστές στους ξένους δανειστές.

Κάθαρση

Η δεξιά πλειοψηφούσα παράταξη από την άλλη, προσπαθεί κυρίως να ενισχύσει την εικόνα του πρωθυπουργού ως ενός πολιτικού ανδρός αποφασισμένου να «καθαρίσει» την πολιτική σκηνή από σκάνδαλα του παρελθόντος. Μιχάλης Λιάπης, Γιάννος Παπαντωνίου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ποιος ξέρει ποιος άλλος, είναι έτοιμοι να ριχτούν στον δικαστικό Καιάδα. Το πολιτικό σύστημα τρώει τις σάρκες του, στην έσχατη προσπάθειά του να διασωθεί εμφανιζόμενο ως εξαγνισμένο στο εκλογικό σώμα. Βέβαια ο κ. Σαμαράς, πρέπει να απαντήσει, γιατί από τα 2061 ονόματα έχει δοθεί εντολή να ελεγχθούν μόνο 266, ενώ 15 μήνες μετά έχουν αποπερατωθεί οι έλεγχοι για 6 ονόματα! Όπως πρέπει να απαντήσει γιατί δεν προχωρά σε εξεταστική επιτροπή, σύμφωνα με την προεκλογική δέσμευσή του για το πώς η χώρα μπήκε σε επιτροπεία, θέμα που ενδεχομένως και να συνιστά (για τον γράφοντα δεν τίθεται θέμα) ακόμα και εσχάτη προδοσία, σύμφωνα και με δήλωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Success Story

Στα οικονομικά, βέβαια, το success story συνεχίζεται. Ίσως μάλιστα, μετά την αναμενόμενη επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat, να κάνει ο πρωθυπουργός κάποια κίνηση ελάφρυνσης των «αδυνάτων», τονίζοντας βέβαια πως οι θυσίες του λαού επιτέλους, έπιασαν τόπο και πως σε λίγο βγαίνουμε από την κρίση, σε ένα ακόμη από τα γνωστά διαγγέλματά του!

Μηνύματα από το Εξωτερικό

Βέβαια, η πληροφόρηση δεν έχει σύνορα. Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας, απάντησε στα στελέχη του Ταμείου ότι το κούρεμα δεν συζητείται. «Ο Σόιμπλε μου είπε: “Γιάννη, ξέχνα το”. Άρα δεν μπορεί να γίνει, επομένως τι μπορώ να κάνω;» λέει ο κ. Στουρνάρας στους Financial Times.

Η επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς κ. Σάρα Βάγκενκνεχτ, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον κυρίαρχο κράτος, καθώς βρίσκεται, υπό τις επιταγές της τρόικας.«Οι αυτοκτονίες των Ελλάδα αυξήθηκαν δραματικά ως συνέπεια αυτής της πολιτικής – όλο και περισσότεροι άνθρωποι είναι απελπισμένοι, διότι δεν ξέρουν πλέον πώς να συνεχίσουν» τονίζει η κυρία Βάγκενκνεχτ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Der Tagesspiegel» και προσθέτει ότι ήταν η γερμανική κυβέρνηση που πίεσε για την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων λιτότητας «που κατέστρεψαν την κοινωνική ύπαρξη πολλών ανθρώπων».

Αυτά βλέπει ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, αλλά και όλοι οι ευρωλάτρες της πολιτικής σκηνής, και δεν ξέρουν πώς να τα «μαζέψουν».

Η Καθημερινότητα

Αυτοί λοιπόν παίζουν το παιχνίδι τους, ο λαός όμως δεν φαίνεται να πέφτει στην παγίδα. Πέρα από τα μηνύματα που έρχονται συνεχώς από το εξωτερικό, είναι και η καθημερινότητά του που του υπενθυμίζει ότι η συγκεκριμένη πολιτική δεν οδηγεί πουθενά, ή μάλλον οδηγεί σε περαιτέρω εξαθλίωση. Δύο καθημερινές ιστορίες είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στον λαό, μακριά από διχασμούς και σακσές στόρια!

Ο φίλος μου ο Γιώργος έχει δυο παιδιά και ήταν ένα χρόνο άνεργος. Πριν οχτώ μήνες άνοιξε ένα κατάστημα γυναικείων ειδών στην Πάτρα, προκειμένου να προσφέρει τουλάχιστον φαγητό στα παιδιά του. Τα καθαρά έσοδά του ήταν 8000 ευρώ, δηλαδή χίλια ευρώ ανά μήνα. Καλούτσικα πήγε. Αμ δε! Πόσο θα πληρώσει φόρο εισοδήματος; Με το 26% από το πρώτο ευρώ συν το 55% του προκαταβαλλόμενου φόρου για το 2014 το ποσό είναι 3900! Δηλαδή, 500 ευρώ ανά μήνα! Νοίκι; Ασφαλιστικά ταμεία; ΔΕΗ; Τον ρώτησα ευθέως. «Πως θα πληρώσεις;». «Να πληρώσω;» μου απαντά γελώντας. «Και δεν θα ταΐσω τα παιδιά μου; Όχι φίλε μου. Δεν θα αφήσω τα παιδάκια μου για να πληρώσω αυτούς!»

Το δεύτερο περιστατικό πάλι από την ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, είναι σαφώς δραματικότερη. Διαβάζουμε από το postin.gr.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις πομπώδεις εκδηλώσεις για την ανάληψη της Ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα και την εκφώνηση λόγων που περιέγραφαν το περίφημο sucess story της κυβέρνησης, σε λαϊκή συνοικία της Πάτρας εκτυλίσσονταν σκηνές που παρέπεμπαν στην Ελλάδα της κατοχής. Την περασμένη Παρασκευή, μια γυναίκα, μητέρα τεσσάρων ανήλικων παιδιών, κατέρρεε από την πείνα, περιμένοντας στην ουρά για να πάρει λίγα τρόφιμα.

Το περιστατικό σημειώθηκε στα Δεμένικα της Πάτρας. Η γυναίκα λιποθύμησε μπροστά στα μάτια δεκάδων συμπολιτών μας.

Αμέσως κάλεσαν το ΕΚΑΒ, το οποίο την παρέλαβε και τη μετέφερε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διέγνωσαν ότι πάσχει από ασιτία, ενώ λόγω της ελλιπούς διατροφής εμφάνιζε στένωση στομάχου.

Η γυναίκα – μητέρα τεσσάρων ανηλίκων παιδιών – λιποθύμησε την ώρα που βρισκόταν λίγα μέτρα πριν παραλάβει δωρεάν τρόφιμα από το πνευματικό κέντρο των Δεμενίκων το οποίο κάθε εβδομάδα κάνει διανομή αγαθών σε αναξιοπαθούντες.

Να σημειωθεί πως λόγω της κακής έως ανύπαρκτης διατροφής της , οι γιατροί διαπίστωσαν που η γυναίκα έχει πρόβλημα και με την καρδιά της. Η μητέρα των τεσσάρων ανηλίκων παιδιών παρέμεινε στο νοσοκομείο για βραχεία νοσηλεία επί δέκα ώρες και στη συνέχεια πήρε εξιτήριο, αλλά εκ μέρους των υπευθύνων του Πνευματικού Κέντρου των Δεμενίκων εκφράζονται φόβοι, τόσο για την κατάστασης υγείας της ίδιας όσο και για την κατάσταση των τεσσάρων μικρών παιδιών της.

Η Λύση

Η πλειοψηφία του λαού πια, όλο και πλησιάζει σε συνθήκες που δεν θα έχει να χάσει τίποτα πια, πράγμα όμως που δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψιν τους οι κυβερνώντες , θεωρώντας μάλλον ότι με την τρομοκρατία και τον έλεγχο των συστημικών ΜΜΕ θα τον χειραγωγήσει.

Πλανάται πλάνην οικτράν η κυβέρνηση! Ο λαός, οι Έλληνες πολίτες, είναι έτοιμοι πια να μετατρέψουν την απογοήτευση και την οργή τους σε δημιουργική πολιτική ανατροπή. Γιατί, ναι μεν η αλληλεγγύη έχει λειτουργήσει υπέρ του δέοντος στην Ελληνική κοινωνία, αλλά δεν αρκεί! Τώρα πια πρέπει να δοθεί καθαρά πολιτική λύση. Μια λύση που δεν θα εξαντλείται σε απλές αντιμνημονιακές κορώνες και έναν ασαφή καταγγελτικό λόγο. Μια λύση που θα δείχνει ξεκάθαρα τον δρόμο για μια Ελλάδα μετά από αυτήν την λαίλαπα των τελευταίων χρόνων. Μια λύση που δεν θα αποκλείει τον οποιονδήποτε δημοκράτη πολίτη. Μια λύση που θα καθιστά το άτομο ενεργό πολίτη, ικανό να συνδιαμορφώσει θέσεις και ασκούμενες πολιτικές. Μια λύση που θα θέτει ως προτεραιότητα το Δημόσιο συμφέρον.

Ας κάνουμε λίγο υπομονή. Η λύση αυτή, ήδη διαμορφώθηκε ως πρόταση, από απλούς πολίτες. Στις 22 Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί από τον Γ.Γ. του ΕΠΑΜ Δ. Καζάκη στην Αθήνα, δίνοντας μια άλλη δυναμική στις επιλογές του λαού ως προς το πολιτικό σύστημα. Με επιμονή και υπομονή η ανατροπή δεν θα αργήσει. Όσο γι αυτό να είναι σίγουροι οι κυβερνώντες.

Ο Γιάννης Σιδέρης είναι μέλος του ΕΠΑΜ Πάτρας


Βαδίζοντας προς τη Λύση Βαδίζοντας προς τη Λύση Reviewed by Διαχειριστής on Σάββατο, Ιανουαρίου 18, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.