Κυβέρνηση ανομίας που αρνείται την προστασία του δικαιώματος στην υγεία των Ελλήνων πολιτών




Της Δρ. Κέρης Π. Μαυρομμάτη


Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη χορήγησης των απαιτούμενων πόρων για να σταματήσει η δεκαετή παραβίαση του ανθρώπινου δικαιώματος υγείας των Ελλήνων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εξήγγειλε μέτρα, τα οποία δεν υποδηλώνουν την πολιτική βούληση, λόγω ανωτέρας βίας, να μην εφαρμόσει την παράνομη οικονομική πολιτική λιτότητα για να  προστατεύσει τα ανθρώπινα  δικαιώματα των Ελλήνων, έστω σε αυτή τη κατάσταση «πολέμου», μεταξύ των οποίων είναι το ανθρώπινο δικαίωμα της υγείας και της αποτελεσματικής νοσηλείας – ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων.

Είναι γνωστό ότι ελέγχεται η νομική ισχύς ολόκληρου του νομικού καθεστώτος των μνημονίων από το 2010
, διότι, μεταξύ των άλλων, κατά τη σύναψη και εφαρμογή των σχετικών διεθνών συμβάσεων, το ελληνικό κράτος, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ,  δεν εκπλήρωσαν τις εθνικές, διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους περί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, κατά την επιβολή  των δημοσιονομικών μέτρων στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του ΟΗΕ (UN Human Rights Council), Ανεξάρτητοι Εμπειρογνώμονες  όπως οι Cephas Lumina και Pablo Bohoslasvsky, ανέφεραν σε σχετικές Εκθέσεις τους το 2011 και 2013, παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα από την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας για τη αποπληρωμή του χρέους.

Επίσης στο πλαίσιο της UNICEF και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έγινε σχετική Αναφορά.
Η κρατική υποχρέωση προστασίας του ανθρώπινου δικαιώματος στην υγεία και την ιατρική περίθαλψη, προβλέπεται κυρίως στις διατάξεις του άρθρου 21 του ελληνικού Συντάγματος, του άρθρου 25 της ΟΔΔΑ, του άρθρου 12 της Διεθνούς Σύμβασης Οικονομικών και κοινωνικών Δικαιωμάτων, κ.λ.π.

Όμως από το 2010 έως σήμερα βιώνουμε τη συνεχή μείωση του κοινωνικού κράτους, με τη συνεχή μείωση διάθεσης κρατικών πόρων στον τομέα δημόσιας υγείας
.

Οι συνέπειες είναι γνωστές σε όλους τους Έλληνες, που είχαν την ατυχία να ασθενήσουν είτε οι ίδιοι είτε συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα: Η μειωμένη υλικοτεχνική υποδομή, κλίνες (ιδιαίτερα εντατικής θεραπείας), ιατρικός – νοσηλευτικός –  φαρμακευτικός εξοπλισμός,  μείωση αριθμού ασθενοφόρων, εξοπλισμός σε σεντόνια, συντήρηση-υγιεινή νοσοκομείων, διατροφή ασθενών,  κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων, απολύσεις ιατρών –ο τέως υπουργός υγείας Α. Γεωργιάδης υπερηφανευόταν για τις απολύσεις-  η μείωση προσωπικού νοσοκομείων (4.000 ιατροί και νοσηλευτές έφυγαν στο εξωτερικό ή απελύθησαν), οι υποβαθμισμένες συνθήκες εργασίας και αμοιβών όλων των κλάδων των εργαζομένων στον τομέα της δημόσιας υγείας, είναι μερικές συνέπειες των παράνομων μέτρων λιτότητας, που εφήρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 έως σήμερα. Επιπρόσθετα, όλες οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν την υπεξαίρεση των ταμειακών διαθεσίμων των ελληνικών νοσοκομείων με την εφαρμογή της μεθόδου του βραχυχρόνιου δανεισμού για να καλύψουν το ταμειακό έλλειμμα του ελληνικού κράτους.

Ενέσκηψε λοιπόν τώρα και ο κορωνοϊός και καλείται αυτό το ηθελημένα και παράνομα υποβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας να σώσει τους Έλληνες, τους αλλοδαπούς, την κυβέρνηση και ολόκληρο το μνημονιακό πολιτικοοικονομικό σύστημα της Ελλάδας.
Πώς όμως να σώσει όλους εμάς και όλους αυτούς, όταν η κυβέρνηση, υπό την ενισχυμένη εποπτεία των ευρωπαϊκών θεσμών, δεν τολμά να διαθέσει τόσους δημόσιους πόρους όσους χρειάζεται  το κατεστραμμένο ελληνικό δημόσιο σύστημα για να λειτουργήσει  αποτελεσματικά, με σκοπό να εξασφαλίσει την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του συνταγματικού και διεθνούς κανόνα περί αποτελεσματικής προστασίας του ανθρώπινου δικαιώματος της δημόσιας υγείας – ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης;

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι ακόμη και τώρα δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη να εφαρμόσει πλήρως την προβλεπόμενη στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο ρήτρα διαφυγής από τις συμβατικές υποχρεώσεις των δημοσιονομικών στόχων, προκειμένου να προστατεύσει αποτελεσματικά την υγεία των Ελλήνων. Αντίθετα, η κυβέρνηση για να σωθεί, μεταθέτει την ευθύνη της στην ατομική ευθύνη του Έλληνα και τον ηρωισμό του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων!

Έτσι, παρότι η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το  Eurogroup αντιμετωπίζει το ελληνικό κράτος όπως τα άλλα κράτη μέλη (δηλαδή, ρωτάμε, δεν εφαρμόζεται τώρα το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας;), δεν «εκμεταλλεύεται» αυτήν την ευκαιρία εφαρμογής της ρήτρας διαφυγής για να προσφέρει στον Έλληνα τουλάχιστον την προστασία του ανθρώπινου δικαιώματος στην υγεία, που του έχουν  στερήσει επί 10 ολόκληρα χρόνια.

Ακούμε, βλέπουμε και βιώνουμε λοιπόν  καθημερινά  να εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα η απουσία του κοινωνικού κράτους και οι ελλείψεις
σε κλίνες, σε στελέχωση ΜΕΘ-πνευμονολογικές κλινικές, σε απαιτούμενο στοιχειώδη εξοπλισμό θεραπείας των ασθενών (αναπνευστήρες-αντιδραστήρες), εξοπλισμό προστασίας του νοσηλευτικού προσωπικού (μάσκες για πέντε ημέρες αντί για πέντε ώρες, γάντια, αντισηπτικά κλπ), απεριόριστες ώρες εργασίας ιατρών και νοσηλευτών χωρίς να έχουν εισπράξει μέχρι σήμερα τις υπερωρίες όλων των μηνών του 2020. Η διαδικασία μεταφοράς κρούσματος από την νησιωτική χώρα να χρονοτριβεί, όπως η μεταφορά κρούσματος από Ικαρία έγινε μετά από πέντε ημέρες!

Η κυβέρνηση θα καλύψει μερικά και καθυστερημένα τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό
με 2000 προσλήψεις νοσηλευτών, που εάν υπάρξει αυτή η προσφορά -αμφιβάλλουμε εάν θέλει κάποιος να προσληφθεί νοσηλευτής στο σημερινό ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο με μισθό 650 ευρώ χωρίς να έχει εξασφαλισμένα ατομικά μέσα προστασίας– χρειάζεται εκπαίδευση για να παρέχουν υπηρεσίες σε ΜΕΘ. Η εκπαίδευση δεν μπορεί να γίνει ταχέως. Ήδη νοσεί ένας μεγάλος αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού -χωρίς καραντίνα 14 ημερών αλλά μόνον 7 ημερών- και δεν υπάρχουν εφεδρείες νοσηλευτικού προσωπικού. Έπρεπε  να λειτουργούν 3.500 ΜΕΘ και προσπαθούν σήμερα  να ανοίξουν οι 100 κλειστές ΜΕΘ!

Γιατί δεν προμήθευσε τα νοσοκομεία με μάσκες από τον Φεβρουάριο 2020; Οι μάσκες δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Γιατί τώρα δεν επιτάσσουν εταιρείες παραγωγής μασκών, που αισχροκερδούν σε βάρος των νοσοκομείων, που σήμερα δεν έχουν μάσκες;
Επίσης η κυβέρνηση θα προσλάβει γιατρούς με διετή και μονοετή σύμβαση και μπλοκάκι, μισθούς πείνας και αμοιβές υπερωριών καταβαλλόμενες μετά από έξι μήνες ή ένα χρόνο και απεριόριστες ώρες  εργασίας! Ποιός θα πάει να προσληφθεί με τέτοιους όρους; Γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει πολιτική επιστροφής των 4.000 εξαίρετων ιατρών και νοσηλευτών, που έδιωξε ως κακή μητρυιά στο εξωτερικό; Να η ευκαιρία κύριε Μητσοτάκη να υλοποιήσετε την επιθυμία σας «να φέρετε πίσω τα παιδιά μας»!…

Σήμερα ουδεμία ατομική προστασία προβλέπεται της ατομικής υγείας των συμβασιούχων του Δημοσίου όπως οι καθαρίστριες, οι τραπεζοκόμοι των Δημοσίων Νοσοκομείων.
Τέλος η κυβέρνηση δεν φροντίζει για την προστασία της υγείας των μελών της Αστυνομίας, Στρατού, Πυροσβεστικής -η Πυροσβεστική Βόλου δεν είχε μάσκες και τους πήγε τη 19/3/2020 η βουλευτής της ΝΔ- και τους καλεί να προστατευθούν με αντισηπτικό χλωρίνη και χωρίς μάσκες; Επιπρόσθετα, τώρα δεν εφαρμόζεται κανένα μέτρο προστασίας υγείας στα σωφρονιστικά καταστήματα!

Είναι πρόδηλο σε όλους μας ότι η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει την ευθύνη προστασίας του ανθρώπινου δικαιώματος της υγείας των Ελλήνων ακόμη και τώρα που έχει τη μοναδική ευκαιρία να μην εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας σε βάρος του δημόσιου συστήματος υγείας και του κοινωνικού κράτους. Η κυβερνητική υποκρισία – αδικία – ανομία είναι ολοφάνερη.
Πάν μέτρον οι δημοσιονομικοί στόχοι και όχι ο Άνθρωπος για την ελληνική κυβέρνηση και για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς!

Η Δρ. Κέρη Π. Μαυρομμάτη είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ.

Το παρόν άρθρο της, προδημοσιεύτηκε στις 19/3/2020 στη σελίδα της στο Facebook «O Λόγος της Κέρης Μαυρομμάτη».


Πηγή: https://www.epamhellas.gr
Κυβέρνηση ανομίας που αρνείται την προστασία του δικαιώματος στην υγεία των Ελλήνων πολιτών  Κυβέρνηση ανομίας που αρνείται την προστασία του δικαιώματος στην υγεία των Ελλήνων πολιτών Reviewed by ΕΠΑΜ ΕΡΕΤΡΙΑΣ on Δευτέρα, Μαρτίου 23, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.