«Επαφία» Εγκώμιον



Του Νίκου Ι. Καραβέλου


Ίσως το πλέον σημαντικό πρόσωπο, ακόμη κι από τον «Ηγέτη», για τον οποίο θα αφιερώσουμε ειδικό κεφάλαιο.

Υπάρχει και μεγαλουργεί, αμέσως με την προκήρυξη των εκλογών, καθώς τότε καρποφορούν τα άνθη των ικανοτήτων του.

Κανένας εκλογικός σχηματισμός δεν επιβιώνει στη άγρια Δύση της εκλογικής μάχης χωρίς την βοήθεια ενός τουλάχιστον «Επαφία».

Είναι, θα τολμούσαμε να πούμε, όπως ο βασικός «πιστολέρο» κάθε αξιοπρεπούς συμμορίας που σέβεται τον εαυτό της!

Ένα κόμμα μπορεί να ζήσει ακόμη και να μεγαλουργήσει χωρίς νερό, χωρίς μόρφωση, χωρίς την αναγκαία κατάρτιση των στελεχών του. Δεν βλάπτει αν υπάρχει παιδεία, χωρίς αυτό να είναι και απαραίτητο.

Κόμμα, όμως, χωρίς άτομα που να διαθέτουν «επαφές», είναι έννοια αδιανόητη.

Ακατανόητη, όπως η σκορδαλιά δίχως το σκόρδο, όπως έρωτας δίχως το κλάμα, το ψάρι χωρίς το νερό, ο χειμώνας χωρίς το κρύο και η ελληνική πολιτική χωρίς το ψέμα και το ρουσφέτι!

Κόμμα, χωρίς αρχηγό είναι νοητό. Όμως χωρίς τον «Επαφία» είναι πράγμα αδύνατο.
Αυτός θα φέρει τον Αρχηγό σε επαφή με την χρήσιμη συνομοταξία των ατόμων που έχουν την ευγενική καλοσύνη να τριγυρνούν άσκοπα όπως οι κοπρίτες έξω από τα σουβλατζίδικα.

Αυτός θα κινητοποιήσει, για το «Καλό», τις μάχιμες ομάδες των εργολάβων, των μεσαζόντων, των καταφερτζήδων, των δικηγόρων, των ιατρών, των οικονομολόγων και των λοιπών ευαίσθητων συμπολιτών μας, οι οποίοι, μόλις μυρίσει η άνοιξη των εκλογών, σπεύδουν να θέσουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία του πλέον ιερού σκοπού, δηλαδή του κόμματος, άρα της τσέπης τους, και επομένως της αγαπητής πατρίδος!

Αυτός, τέλος, θα συνεγείρει τα πατριωτικά αισθήματα όλων εκείνων, χωρίς τους οποίους οι εκλογές θα ήταν ίσως προσφορότερες για το συμφέρον των πολιτών, δεν θα είχαν όμως, αληθινά, κανένα ενδιαφέρον και ούτε θα υπηρετούσαν την μεγάλη κοινωνική πραγματικότητα, και τη σημασία για την οποία προκηρύσσονται εδώ και διακόσια σχεδόν χρόνια: Την εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων των ολίγων ισχυρών και το βαθύ αποκοίμισμα των πολλών μέσα στο γλυκό και μαλακό κρεβάτι της «δημοκρατίας».

Ο Νίκος Ι. Καραβέλος είναι Δικηγόρος-Συγγραφέας


Πηγή: https://www.epamhellas.gr
«Επαφία» Εγκώμιον «Επαφία» Εγκώμιον Reviewed by ΕΠΑΜ ΕΡΕΤΡΙΑΣ on Τετάρτη, Μαΐου 08, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.