Ηττήθηκε πλήρως ο ISIS στη Συρία;


Ο SDF και οι ΗΠΑ πανηγυρίζουν την ήττα του ISIS στη Συρία


Ο Συριακός Δημοκρατικός Στρατός (SDF) ανακοίνωσε την πλήρη ήττα του ISIS στη Συρία, σήμερα, 23 Μαρτίου, μετά την κατάληψη της τελευταίας περιοχής υπό την κατοχή των τρομοκρατών, στην κοιλάδα του ποταμού Ευφράτη.


"Ο Συριακός Δημοκρατικός Στρατός ανακηρύσσει την ολική εξουδετέρωση του λεγόμενου Χαλιφάτου και την 100% εδαφική ήττα του ISIS. Αυτήν την εξαιρετική ημέρα, μνημονεύουμε τους χιλιάδες μάρτυρες των οποίων οι προσπάθειες έκαναν δυνατή αυτήν τη νίκη" έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του SDF, Mustafa Bali.


Η μάχη του SDF εναντίον του ISIS στην κοιλάδα του Ευφράτη κράτησε πάνω από έξι μήνες.

Παρόλο όμως που οι HΠΑ και οι πληρεξούσιοί τους στη Συρία ισχυρίζονται τα παραπάνω, σύμφωνα με τοπικές πηγές, ο ISIS κατέχει ακόμα 4.000 τ.χλμ. στην έρημο Χομς. Ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ δεν έχει πρόσβαση σ' αυτήν την περιοχή, η οποία πολιορκείται από τις δυνάμεις της Δαμασκού.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να διεξαχθούν μεγάλης έκτασης πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των οχυρών του ISIS στην έρημο Χομς από τον Συριακό Αραβικό Στρατό, και τις σύμμαχες Ρωσικές και Ιρανικές δυνάμεις. Μόνο μετά την ανακατάληψη αυτής της περιοχής θα θεωρηθεί απόλυτα ηττημένος ο ISIS στη Συρία.

Ο SDF στην ανακοίνωσή του για την ήττα του ISIS καλεί επίσης την κυβέρνηση της Δαμασκού να αναγνωρίσει την κυριαρχία του στη βορειοανατολική Συρία.

"Καλούμε την κεντρική κυβέρνηση της Δαμασκού να προτιμήσει τη διαδικασία του διαλόγου και να ξεκινήσει πρακτικά βήματα για μια πολιτική λύση που θα βασίζεται στην αναγνώριση της εκλεγμένης αυτοδιοίκησης στην βορειοανατολική Συρία και να αποδεχθεί τα ειδικά χαρακτηριστικά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων" αναφέρει η ανακοίνωση.
Ο SDF, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, κάλεσε και την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη βόρεια Συρία και να σταματήσει να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.
"Καλούμε επίσης την Τουρκία να πάψει να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, να σταματήσει να απειλεί διαρκώς την ασφάλειά της και να αποχωρήσει από την επικράτεια της Συρίας, ειδικά από το Αφρίν, και να υιοθετήσει τον διάλογο ως μέθοδο επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων στην περιοχή, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τις σχέσεις καλής γειτονίας", λέει ο SDF.
Ο SDF προφανώς προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την πρόσφατη νίκη του εναντίον του ISIS ως μοχλό πίεσης στο πολιτικό πεδίο. Αυτή η προσπάθεια μάλλον θα αποτύχει, καθώς η ομάδα είναι φανερό ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάνει οποιουδήποτε είδους συμβιβασμό.

Ο Υπουργός Άμυνας της Συρίας προειδοποίησε τον SDF ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού προτίθεται να ανακαταλάβει τη βορειοδυτική Συρία ακόμα και με τη βία, αν χρειαστεί. Ο Υπουργός είπε ότι η μόνη άλλη επιλογή που έχει η ηγεσία του SDF είναι να συμμετάσχει στις διαδικασίες συμφιλίωσης.

Ο SDF έλαβε προειδοποίηση και από τον πρωθυπουργό του Ιρακινού Κουρδιστάν, ο οποίος είπε ότι ο SDF θα έπρεπε να κάνει συμφωνία με τη Δαμασκό, με τη Μόσχα ως διαμεσολαβητή.

Παρά τις προειδοποιήσεις, ο SDF φαίνεται αποφασισμένος να στηρίξει τις ελπίδες του στην παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή. Μια παρουσία που ενδέχεται κάποια στιγμή να πάψει να υπάρχει ή να μειωθεί δραματικά.


Μετάφραση: Μαντάτα
Ηττήθηκε πλήρως ο ISIS στη Συρία; Ηττήθηκε πλήρως ο ISIS στη Συρία; Reviewed by ΕΠΑΜ ΕΡΕΤΡΙΑΣ on Κυριακή, Μαρτίου 24, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.