Πλειστηριασμοί: Ακριβό το τίμημα για όσους σπεύδουν τελευταία στιγμή να σώσουν το ακίνητό τους


Πλειστηριασμοί: Ακριβό το τίμημα για όσους σπεύδουν τελευταία στιγμή να σώσουν το ακίνητό τους

Του Θάνου Πασχάλη


Οκτώ στα δέκα ακίνητα τ' αγοράζουν οι ίδιες οι τράπεζες.

Κι όμως. Παρότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες για ληξιπρόθεσμα χρέη των δανειοληπτών τους γνωρίζουν ημέρες δόξης, μιας και φέτος αναμένεται να αγγίξουν τους 30.000,εντούτοις τα αποτελέσματα κρίνονται από πενιχρά έως απογοητευτικά για τις τράπεζες.
Κι αυτό γιατί τουλάχιστον 8 στα 10 ακίνητα (εμπορικά, ξενοδοχεία, οικόπεδα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εξοχικές κατοικίες κ.λ.π.) που βγαίνουν σε πλειστηριασμό με επισπεύδουσες τις τράπεζες, αντί να εκποιηθούν σε ιδιώτες η επενδυτές καταλήγουν στα χαρτοφυλάκια ακινήτων των ίδιων των τραπεζών κι αυτό λόγω έλλειψης αγοραστών.

Εξ αιτίας αυτής της ερμαφρόδιτης κατάστασης οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών στη χώρα μας δέχονται τελευταία ισχυρότατες πιέσεις από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ), καλώντας τες να πάψουν να αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται έτσι,σε εν δυνάμει, εταιρείες real estate .Για να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο, που πλήττει τους ισολογισμούς τους, συνιστούν στις τράπεζες να συντομεύουν στον ένα μήνα και όχι στους 3-4 μήνες όπως ισχύει σήμερα, τις διαδικασίες επανεκκίνησης ενός πλειστηριασμού όταν αυτός κηρύσσεται άγονος και μάλιστα να ορίζουν σημαντικά χαμηλότερη τιμή εκκίνησης για το ακίνητο που παρέμεινε "ορφανό", όταν δηλαδή δεν βρήκε αγοραστή κατά τον πρώτο πλειστηριασμό.

Απαντώντας στις πιέσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ για αλλαγή τακτικής και αποφυγής αγοράς ακινήτων οι διοικήσεις των τραπεζών υποστηρίζουν ότι το πράττουν αυτό εξ αιτίας της έλλειψης υποψήφιων αγοραστών αλλά και για να διατηρηθούν υψηλά οι εμπορικές τιμές των ακινήτων τα οποία εκπλειστηριάζουν. Από την άλλη διατείνονται ότι  προσβλέπουν σύντομα στην ανάκαμψη της  αγοράς ακινήτων γεγονός που θα τους οδηγήσει στο να τα εκποιήσουν σε συμφέρουσες τιμές.

Μάλιστα για το λόγο αυτό αρκετά ακίνητα (μείγμα εμπορικών και οικιστικών ακινήτων) πωλούνται μαζικά, μέσω της ηλεκτρονικής τους πλατφόρμας, υπό τη μορφή αυτόνομων πακέτων ώστε να πετύχουν καλύτερες αποδόσεις.

Τέλος οι διοικήσεις των τραπεζών διαμηνύουν προς τους δανειστές που εκφράζουν δυσαρέσκεια για τον τεράστιο όγκο των «κόκκινων» δανείων που εξακολουθούν να κατέχουν, ότι χάρις στους πλειστηριασμούς ακινήτων, έχουν πετύχει να φέρουν στην επιφάνεια τους «κρυμμένους» στρατηγικούς κακοπληρωτές. Όπως λένε στελέχη των τραπεζών σχεδόν το 20% των ιδιοκτητών ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό σπεύδει την τελευταία στιγμή στην τράπεζα ζητώντας ρύθμιση των χρεών του για να αναστείλει τον πλειστηριασμό ακινήτων του.

Ωστόσο επωμίζονται σημαντικά βάρη καθώς από τη μια καλούνται να πληρώσουν εξ ολοκλήρου τα δικαστικά έξοδα της τράπεζας για το ακίνητά τους του θα έβγαιναν σε πλειστηριασμό και κατά δεύτερον μπαίνουν σε ρύθμιση, αφού πρώτα καταβάλλουν ως προκαταβολή το 5%-8% των ληξιπρόθεσμων χρεών τους.


Πηγή: http://newpost.gr/
Πλειστηριασμοί: Ακριβό το τίμημα για όσους σπεύδουν τελευταία στιγμή να σώσουν το ακίνητό τους Πλειστηριασμοί: Ακριβό το τίμημα για όσους σπεύδουν τελευταία στιγμή να σώσουν το ακίνητό τους Reviewed by ΕΠΑΜ ΕΡΕΤΡΙΑΣ on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 14, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.